Tuesday, 23 August 2016

Cursor name dari Rrai



tq Rrai utk cursor nama tuu...
hehe... bila terbaca entry Rrai sebelum nie,
tetibe jer addinfarhani decide nak request cursor name...
xsangka plak sekejap jer Rrai buatkan....
mana2 g teringin nak tengok cursor2 name
yg dibuat saudari Rrai nie, tekan sini yer....

ahah... lagi satu, thanks utk simple tutorial
very helpful and senang faham...
btw those yg nak tahu macam mana nak ubah cursor,
boleh try pegi jenguk entry tu yer...
(^^,)

Cara nak ubah Icon Blogger / Blogger Favicon

since aku dlm mood decorate+renovate my blog,
maka nya malam tadi aku menjadi terlebih rajin
nak study kat bhgn layout blog...

tekan punya tekan, aku curious kat bhgn favicon,
sbb sblm ni aku xpernah teringin nak tekan...

Favicon (favourite Icon) tu icon Blogger...
alaa... yg B color oren tuu...


saja laa aku tekan Favicon tuu...
rupanya kat situ kita boleh upload any images
yg bersaiz segi empat sama
and yg penting it must be less than 100KB
utk gantikan icon B...


so, meh sini aku tunjuk cara nak tukar Icon B tu ke
any image icon ikut korg punya ska...
macam aku, aku decide nak guna icon
yg hanya ada 2 huruf,
af=addinfarhani...

so, ni cth icon yg aku nak letak tuu...


bila dah ada image, korg pegi ke Dashboard>Layout....
and Favicon tu letaknya di bhgn atas skali...


korg tekan edit...
and akan keluar macam bawah nie...
  

Korg pilih image utk icon baru korg...
(cer tgk aku dah gariskan yg image tu
mestilah kurg drpd 100KB..)
bila korg dah pilih image, akan jadi mcm ni...:


so, just tekan Save....

~the end~

based on apa yg jadi kat aku,
image icon baru tu ambik masa jugak lah utk muncul...
klu mcm aku td, aku siap ubah semua dalam jam 9 mlm...
and pkul 11 tadi baru muncul icon tuuu..
bila icon tu muncul, blog tu akan jadi mcm ni lah.... 


mcm tu jgak lah kat acc Youtube korg..
if korg ada letak link blog korg, icon baru blog
korg akan muncul situ...


so selamat mencuba...(^^,)
just comment bawah ni, if ada prob yer...

Monday, 22 August 2016

Olimpik Rio 2016


seharian aku hari ni dok membaca
luahan rakyat Malaysia tentang Olimpik Rio 2016...
and hampir 80% daripadanya aku setuju...
yg lagi 20% tu, aku xsetuju...
mcm mereka la plak yg dok pulun lawan kat Rio tu...
asyik kondem org jer...


Coubertin's Olympic ideals:
The most important thing in Olympic Games is not to win but to take part,
just as important thing in life is not the triumph but the struggle.
The essential thing is not to have conquered but to have fought well.

Pierre de Coubertin is the one who proposed
the Olympic Motto: Citius, Altius, Fortius
(Faster, Higher, stronger)

 info from OlympicGames

utk Olimpik Rio 2016, Malaysia berjaya meraih
4 pingat perak dan 1 pingat gangsa...
~tahniah!!!~

(pics credit to the rightful owner)

aku ambik kesempatan ni nak say congrats
utk SEMUA ATLET yg mewakili Malaysia...
xkisah la menang ke x, pingat perak ke,gangsa ke,
yg penting anda2 semua telah BERJAYA
membawa nama MALAYSIA
ke pentas sukan antarabangsa
yg disertai ribuan atlet dari ratusan negara...

pic from AstroAwani

aku tahu semua atlet dah pulun habis-habisan...
buat yg berjaya, double congrats...
yg xberjaya, still I want to say congrats for
setiap penat lelah anda dalam setiap perlawanan...

Insya-Allah utk next Olympic Tokyo 2020
semua yg dihajati akan tercapai
(^^,)

Sunday, 21 August 2016

Book Giveaway by Abam Kie and Friends

buat semua ulat2 buku,
sini addinfarhani nak kabor satu GA nie...
yg bukan ulat buku pun boley join (^^,)....

tarikh akhir is on 9 Sept 2016...
sempat jer lagi klu nak join...


KLIK SINI utk join

hadiahnya is of coz la buku...
they are looking for 12 org pemenang...
ahah!! nak try luck ker??...
klik jer link bawah banner tu...
dlm nak try luck, boleh jgak
nak tambah kenalan baru (^^,)

~good luck semua peserta~


VOICE ~Listening to the voice of dead person~

another japanese drama..
its focus on training period of medical students....


VOICE [ヴォイス]

it is about how 5 medical students
go through their seminar in forensic medicine...


they received body that need to be autopsy...
some people thought that everything end when you died...
but there also some people not say so... they strives
to convey the deceased last words...


medicine often used to save the live people
and medicine also can be used to save the dead person...

the story began when Daiki, who want to enter 
heart surgery seminar puzzled as he saw his name
under forensic medicine seminar...
bcoz of that, Daiki approaches Professor Sagawa
and asking for explanation...

at Forensic Medicine Research Lab,
Professor Sagawa asking Daiki the reason why
he want to enter heart surgery seminar..
hearing that, Daiki said medicine is meaningless
after the heart stops...
however, Professor Sagawa believe that
medicine also needed by the dead person...
"...Listening to the voice of dead person...
don't you think it is good that sort of medicine exist too?..."

together with Ryosuke, Kanako, Teppei and Akira,
they start exploring the mysterious of death...
by using their knowledge on forensic medicine
plus with imagination, they able to convey the last words
of deceased to the deceased family...


they do not show 100% on the forensic procedures,
I think it is just 25%... another 75% is involved on investigation...
they do explain the simple procedures
but not the whole process...


Eita as Daiki Kaji
he is full of imagination... the smartest...
but sometimes quite annoying...
he always asking "why??"
and could not stop thinking until he gets the answer....


Toma Ikuta as Ryosuke Ishimatsu
his father is hospital director... so other people thought that
he may followed his father steps
but at the end he choose to be in Forensic Medicine...


Satomi Ishihara as Kanako Kuboaki
another excellent person....
the others called her as Aki...
she used to be cold person but at the end
she realized that she need to get along with her fellow members...
the reason she entered forensic medicine is she want
to know the cause of her mother's death....

 she still young when her mother died...
people told her that the cause is heart attack...
but she doubt to satisfied with that explanation...
it is becoz she saw one suspicious injury at the leg...
with that reason, she chose to study forensic medicine...


Yuki Sato as Akira Hanei
He used to be in biker gang...
but one day, he had been accused of killing
even though he does not pouch that person...
 from the autopsy, it's proven that the cause of death
is cerebral hemorrhage...
he could not imagine how his life going to be
if the forensic medicine did not exist...
starting from that day, he stops being yankee
and studying for forensic medicine...


Yuya Endo as Teppei Kirihata
his father is dentist...
at first he want to be dentist too
but one day, he watch foreign drama
about medical examiner... starting from that moment,
he is interested with forensic medicine...


Saburo Tokito as Professor Sagawa


Akiko Yada as Reiko, assistant Sagawa


Shigeru Izumiya as Kaburagi Makoto
he works in laboratory at forensic lab


Shigenori Yamazaki as Detective Ohwada


Mari Hamada as Houko Hanei
she is Akira's mother...
she has a cafe... err.. or may be we called it
as retaurant...
Akira and his friends always hang out there...


so basically, this drama is full of surprise....
love their friendship, teamwork...
we need to think while watching...
if we miss a clue, we can't understand the result...
it is worth to watch, I tell you....

"...We didn't run from the truth that was in front of us...
That' how the five of us were able to make it this far, together..."



Thursday, 18 August 2016

Mr.Flawless [PV & PV Making]


Mr.Flawless PV had been released!!!!
I don't know the exact release date
but if I'm not mistaken,
the PV had been released today...
I mean those 10,000 lucky Tobikko received their copy today...

and today is my day as I was lucky enough
to get chance to watch
MR Flawless PV & PV Making!!!
I was really excited!!!
arigatou narqissa for sharing it...
(narqissa is one of 10K Tobikko who got the copy of Mr.Flawless)

Mr Flawless is one of the HSJ subunit song
that included in their 5th album
that released last month (july2016)


this song perform by this sub-unit
consist of this three takaii-people...
Yabu Kota, Nakajima Yuto, Takaki Yuya
~tonikaku takaii~

actually, the group is  based on JUMQ 2(quiz session)...
before the quiz start, HSJ members need to choose a ball
to form group.. the group is based on ball's color...
and the winner from JUMQ 2 will get reward
where they will have PV for their new song...

since Yabu's group won in JUMQ2,
they will have their own PV for their song; Mr.Flawless...
make a way... make a way...
our Mr. Flawless are on their way...



Yabu Kota
in the PV making, the way he treat Yuto
makes him looks like nii-chan... haha...


Nakajima Yuto
he is energetic like always neee...
since he is the youngest among them,
I think he quite childish too nee...
but in a good way... (^^,)


Takaki Yuya
he is childish...!!!
even he same age as Yabu-kun
but they definitely has different character neee....
one more thing, he sooo scared
towards bug/something like that...
even though he's not talking much in PV making,
but when he talk,
it must be something happened... haha...


he got teased nee by yuto&yabu... haha...
love that scene... & our yuyann is blushing???
that's funny...

overall, I'm totally satisfied and enjoy while watching the PV Making...
I can't wait to watch their live performance at concert...

before I ended this post,
I just want to share a good news!!!!...

I just make a short conversation with the winner
and you know what,
I got permission from  narqissa
to share the link of it!!!....
...arigatou...

for those who want to watch it,
you can click this...


[Short-Trip] 2D1N at Melaka - 1

Kite ke Melaka yerrr kali ni (^^,)

short-trip kali ni berlainan ckit dr yg sblm2 ni...
apa yg lainnya??
short-trip kali ni organize by company
tempat aku praktikal...

last day kami praktikal,
that company offday
and kami semua dibawa bercuti ke Melaka...
~arigatou nee~
yg best lagi, kos semuanya ditanggung that company...
except kos shopping laa...
klu itu pun company tanggung,
aku yg bukan kaki shopping pun
mesti terikut nak shopping jgak...

spt yg aku bgtau kat atas ni,
kami akan ke Melaka...
hmmm... dah lama aku xjejak Melaka...
klu xsilap aku,
paling last aku pegi umah makcik aku (kat Melaka)
adalah time aku sek rendah...
wahhh... lama tuu...

okeyhh... kami pegi Melaka sekejap
jer; 2days 1 night...
dsbbkan kami hanyalah seramai 13 org,
so kami decide sewa van jer pegi Melaka...

pagi jumaat tu, pepagi lagi
kami kena kumpul depan opis...

~tgah tunggu vannnn~
van bru sampai depan opis....
sarapan at RNR Juru
 

spjg perjalanan aku mmg tidor ja...
bhenti RNR, automatic aku terjaga....
pastu, masuk jer van, aku tidor balik...
haha... bukan sengaja aku tidor tp klu aku xtidor,
mmg spoil mood aku nanti...
why??? 100% motion sickness serang aku...
slalunya klu dok balik KL time raya,
aku slalu paksa abah aku jalan time malam...
klu malam mmg aku okey ja...
but klu siang, nak plak berjalan pagi,
huhu mmg cari nahas la klu aku xtidur...
so it's better for me tidor b4
that motion sickness serang aku...

kami smpi Melaka around 4 o'clock mcm tuu...
and terus kami pegi homestay kat Kg. Morten...
Kami amik yg ada 3bilik tidur+1 bilik air...
semua lengkap siap beraircond lagi...
toto,bantal extra,katil,kopi,water heater,TV,sofa
semua ada....
so kami yg girls seramai 9 orang akan menetap kat sini...
yang lelaki plak dok di homestay yg lagi satu
but still dlm kwsn Kg.Morten...


menariknya Kg. Morten ni adalah
ianya merupakan satu-satunya perkampungan Melayu di Melaka...
dan dianggap sbg muzium hidup krn masih
ramai penduduk yg menetap di situ...

berdekatan situ jugak ada Pirate Park...
dari jauh aku nmpak ada ferris wheel and pirate ship...
xtahulah dlm tu ada apa...
aku tersgtlah nak naik that pirate ship
but xsempat dek kekangan waktu...(T-T)...
so aku jamu gambaq taken by other people je la yerr...
this gmbar and info are taken from HomestayKesidang ...


nanti ada waktu,
aku akan smpi jgak kat situ....(--',)

ptg tu, dlm pkul 6 mcm tu, kami keluar jalan2...
disbbkan van diparking dekat homestay lelaki,
maka kami yg girls ni kena berjalan ke sana...
sambil2 jalan hirup bau sg cuci mata,
sempatlah kmi snap beberapa keping gmbr....

kwsn tu dikelilingi Sg Melaka....
laluan bot dr Perkhidmatan Bot River Cruise akan melalui
sungai kawasan ni laaa...


kat kwsn sungai ni ada byk jambatan...
setiap jambatan tu ada nama
and ada satu jambatan tu namanya
Jambatan Kg. Morten...

unfortunately, sampai sudah aku xsempat
nak amik gmbq jambatan yg guna
nama tmpt homestay kami tuu...


ada bbrp rumah kt kwsn Kg. Morten ni
dihias elok dgn bermacam tema...
salah satu yg kmi jumpa ialah bertemakan MERDEKA.... 


smpi jer dekat van,
mereka dah bising sbb tunggu kami lama sgt...
yer la they think kami sesat
sbb mereka siap bw van pergi ke homestay kami
tapi tgk rumah dah kosong...
*mayb masa tu kami ada kat rumah merdeka ni kot...

orait... let's proceed....
tempat pertama kami pegi is Bandar Hilir...
mmg kami berjalan kat kwsn tu jer...
semua ada kat situ...


ada kerbau 2 ekor belakang kami..
tp err... err... nampak tanduk kerbau pun jadilah yerr...


kat kereta api ni actually
kedai cenderamata mcm tu laa...
masa kami pegi tu, kedai ni tutup...
so xberpeluang laa kami nak
masuk tgk ada apa dalam kedai tuu...

my sis kata kat situ xbole amik gambar..
so time kami bergambar tu,
ada la jgak aku mencari papan tanda
yg mengatakan xbley amik gambar...
tp xjumpa...

di sbbkan aku xjumpa pun papan tanda tu,
so aku continue jer la snap gambar
and masa dah abis posing sakan kat kereta api tu
baru aku ternampak satu signboard
berdekatan dgn tangga kat pintu masuk kedai tuuu
papan tanda yg mengatakan xleh amik gambar...
~so sorry sbb amik gmbq~
aku just post kat sini gmbq atas tu
sbb gambaq tu jer yg ada sbhgn kecil kereta api...
gmbq2 lain semuanya berlatarbelakangkan kereta api....


lepas bergambaq kat kwsn tu,
kami teruskan perjalanan kami....
ke mana kami selepas ni..??
haha aku smbung citer dlm next post yerrrr....


Wednesday, 17 August 2016

# 2 Giveaway Chocolate + Pencarian Bloglist

click HERE utk join

motivational quote??
hmm... addinfarhani ni xbrapa reti nak nasihat org...
tapi kat sini, tetiba addinfarhani nak say something la...

menjelang tibanya semester baru
yang tinggal bbrp hari jer lagi nak mula,
addinfarhani want to say that,

"...no success without failure...."

haa kauu...
skali addinfarhani speaking pulokk..
xkisahlah yg penting korg semua faham kann...

yup, dlm hidup ni,
dalam kita berusaha utk berjaya,
pasti akan jatuh sekali skala
sbb hidup ni ibarat sebuah roda...

sekejap kita di atas
sekejap kita di bawah...
semua org akan laluinya
yg berbeza ialah
sebesar mana kegagalan akan kita tempuh...

so, dgn semangat yg tinggal
ditambah dgn keyakinan kepada-Nya,
don't ever give up!!!...
sekali kau jatuh xkan selamanya kau gagal
mcm yg aku kata, hidup ni roda...
so one day, kau pasti akan berjaya...
Allah xakan uji kau jika kau xmampu...
and when that one day arrived,
you will be relieved that you never give up....
(^^,)