Wednesday, 17 October 2012

aku HIPOKRIT ???

aku tergerak atie hari nie, nak tulis ttg HIPOKRIT..naper ek???
ntahla..aku pun xdak jwpnnya.. tp aku tau lpas, aku 2lis ttg nie, bru kepala aku bley focus utk subj. terakhir final exam nanti; FAR 200..hehe..last paper..



HIPOKRIT = seseorang yang mengatakan sesuatu walaupun dia tidak bersetuju dengannya, seseorang yang berlawanan sifatnya dengan apa yang dilakukan
MUNAFIQ didefinisikan sebagai mereka yang yang mengaku Islam pada zahirnya, tetapi dalam hatinya dan tindak-tanduknya bukanlah seperti seorang Islam. Atau dalam bahasa yang lebih mudah ialah berpura-pura sebagai seorang Islam
CONCLUSION IS hipokrit orang yang suruh orang buat baik tapi dia yg buat jahat n
munafiq orang yang mengakui dirinya Islam tetapi amat membencinya


Hanya ALLAH s.w.t  sj yang tau perasan kita yg sebebnarnya… mcm tuu jgak ngan aku.. even, my family and friends, xtau apa yg aku rasa.. coz kdg2 perangai aku berubah… kdg2 OK, kdg2 KO..hmmm..
Sbb itu, aku biasa dilabel “hipokrit” gara2 sikap aku yg xmenentu..tp bukan nak kata la..tp mmg aku HIPOKRIT.. bg sapa2 yg biasa kehilangan kawan selepas kita bercakap benar @ dipulau coz bercakap benar, pasti akan amik tindakan mcm aku la nie… tp sblm anda nak judge aku, pastikan anda faham maksud hipokrit yer..
Tp x sememstinya apa yg aku cakap semuanya dusta semata2.. kbykkan yg keluar dr mulut aku, benar2 belaka… just certain2 things mcm bab2 yg sensitive (t’pulang mcm mana ampa faham), aku perlu untuk berhipokrit utk m’jaga hati kedua2 belah pihak…
Kdg2 aku terpikir, dlm kita nak menjaga hati org sekeliling kita, pernah ke mereka2 pikir ttg kita?? aku nie bukanlah baik sangat tp bila aku dok turutkan apa yg org suruh or org mintak, aku akan buat ngan xikhlas.. coz sbnrnya aku xmau buat.. tp aku buat dsbbkan sebab2 tertentu...
ermm… aku start pikir yg aku perlu fikir ttg diri aku, perasaan aku, sblm aku piker ttg org len time form5 … coz xdak org yg akan tau apa aku rasa… tp bukanlah bermakna aku pentingkan diri.. bukan yer… cume bila org perlukan bantuan, aku akan pikir byk2 kali dulu before aku tlg…
Aku ingat g, dolu2.. time dok sk g, bila org mintak tlg jer, aku kata ya.. even aku ada kerja coz aku takut klu aku x tlg, depa xmau kawan ngan aku n takut gak kalu2 depa xmau tlg aku biler aku da masalah .. tp time form5 gak (aku ingat g), baru aku sedar, biler kita nak tlg org, jgn harap mereka balas, coz boley jd bukan depa yg balas, tp ALLAH gerakkan org lain ukt tlg kita time kita susah… n secara xlangsung, bila kita bantu org tanpa harapkan balasan, kita akan bantu ngan ikhlas….
Tp la jgn salah faham yer…aku mmg  x harap balasan slps aku tlg org coz apa yg aku tau, bila aku free, n da org nak2 bantuan, aku bley ja tolong.. aku buat ngan ikhlas… dun worry yer… Cuma time aku xleh tlg, mmg aku akan kata TAK…

* walau apa pun, aku bersyukur sgt2 dgn apa yag aku dpt nikmati sekarang... alhamdulillah.. Allah s.w.t. sentiasa ada ngan kita... cuma diri ini yg terlupa akan-Nya bila dpt kesenangan n hanya ingat akan-Nya bila ditimpa kesusahan....
dr pena addinfarhani...('',)