Sunday, 18 November 2012

ini cara kami sambut merdeka 2012


sbnrnya dah lama aku nak kongsi bender nie.. tp baru skrang berkesempatan menaip...

gini arr cara kami warga UiTM Kedah sambut merdeka kali nie.. buat julung kalinya, MUNAJAT AMBANG MERDEKA dianjurkan di uitm kedah.. thanks to penganjur krn berjaya menganjurkan prog nie even da org2 dok complain...

program nie start kul 7 mlm.. tp time siangnya dah da prog but tu utk staff...
kul 7 kami dah kena gerak ke dewan perdana utk solat maghrib berjemaah.. then sementara tunggu isya', akan ada tazkirah dr Imam Muda Hafiz.. walaupun tazkirah tuu mula agak lewat, tapi beliau ttp hadirkan diri ke uitm kedah even lewat.. slps tazkirah kami solat isya' b'jemaah dan diikuti solat sunat hajat (mohon agar negara terus aman)..



alhamdulillah.. aku berpeluang utk
berada dlm kalangan jemaah tersebut...
nie bhgn muslimah.. ramaikah??
hehe,..X RAMAI  coz sbnrnya da lg muslimah yg xhadir...
slps solat, kami dihidangkan dgn bbrp persembahan, antaranya dr brassband uitm kedah, rektor uitm kedah, juara adik-adikku musim 2, n student uitm kedah...

nak start dah!!

time persembahan nak start jer, tiba2 lampu dewan ditutup.. fuh!! agak suspense la ckit coz time tuu aku xtau persembahan apa yg akan muncul.. rupe-rupernya...

group brassband..
bg aku, mmg terbaik arr...satu perkataan jer yg bley m'gambarkan persembahan mereka iaitu AWESOME!!...(^^,)

then diikuti persembahan oleh adik MUNIR; juara ADIK-ADIKKU musim kedua...

adik munir

aku tabik arr kat dia.. kecik2 gi dah berani bercakap kat depan org ramai,.. persembahan adik MUNIR dimulakan ngan bacaan al-fatihah n nasyid "Ya-Taiba"... then dia bercerita ttg saat2 kewafatan junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. ...

ramai la jgak yg insaf tambah2 gi bila golongan muda menasihati kami golongan belia.. spjg dia bercakap kat atas pentas, meremang jer bulu roma aku... tp aku xleh lupa time dia tanya kat kami satu soalan dimana time tuu jwpn yg kami bg mmg agak gila2 ckit n aku rasa adik MUNIR pun xsangka kami akan jwb mcm tuu... dia tanya:

"abang2, kakak2.. Munir nak tanya.. siapa idola akak2 n abg2?...
bergema satu dewan perdana mlm tuu m'jwb" ADIK MUNIR!!"

haha.. aku pun time tuu xsangka satu dewan jwb mcm tuu.. aku gelak jer...hehe..
then, REKTOR UiTM KEDAH plak yg wat persembahan.. aku ingat mc saja2 jer, rupernya betoi.. sporting giler.. siap prepare skrip lg.. bersemangat tu!!


sambil diiringi student yg meniup seruling...

hehe.. rektor mendeklamasikan sajak sempena hari kemerdekaan.. aku ingat gi, beliau mendeklamasikan dua buah sajak but aku lupa tajuk dia.. sblm beliau start, beliau da nyatakan rasa dukacitanya dgn reaksi student uitm kedah bila dwajibkan utk ke prog kali nie.. bkan suruh gi menari ker, mjerit ker but suruh pi solat!! aku sependapat ngan rektor!!
xper, ti aku ulas gi apa yg yg aku sependapat ngan rektor..

selepas tuu persembahan akustik dr student uitm kedah.. da 2 buah lagu yg dinyanyikan.. lagu ella (standing in the eyes) n m-nasir (salam dunia).. BEST!! aku tau dua2 lagu nie, so, aku pun join nyanyi skali.. haha...



akhirnya kami dah tiba ke acara kemunak iaitu countdown n percikan bunga api.. tp sblm tiba acara tuu, da lg acara yg menarik terjadi iatu acara "mencari kasut".. haha.. bygkan dahla beratus2 org yg dok dlm dewan, then keluar plak serentak, nak cari kasut gi, nak kena pakai lagi.. hehe.. mmg lawakla.. time org smkn nak berkurg baru aku jumpa kasut aku.. hehe..

*aku jumpa kasut aku xla jauh sgt ngan tpt asal yg aku letak sblm prog td...




serentak ngan laungan merdeka, maka langit pd mlm itu pun bermandikan cahaya warna-warni yg m'buat mulut para srudent terbuka.. waa... khabarnya mlm tuu da 400 percikan bunga api.. aku pun xpasti sama ada betul ker x.. coz aku xsempat nak kira.. hehe..

mlm tuu jgk ada bbrp jualan yg diadakan di luar dewan n of course mestilah jualan mknn.. hehe..
lapar sih!!..

.....................................................................................................................................................................

k.. skrang aku nak ulas ckit apa yg aku sependpt ngan rektor..
sbnrnya aku geram ngan mereka2 yg mengutuk prog nie coz alasan mereka2 ialah nak balik umah.. sampai da yg sanggup ponteng koku ptg khamis tuu.. n ada jgk siswi yg sanggup sembunyi dlm lori roti nak elak jumpa pak guard... ntahla.. aku pun hairan ngan sikap mereka2 nie.. buat mcm kena kuarantin sebulan!! sdgkan keesokan pg tpt jm kul 8, pintu UiTM Kedah yg ditutup start ptg 30 hb Ogos 2012 terbuka luas!!! so balikla sapa2 yg nak balik sgt tuu!!

hehe.. bila pikir balik mcm lawak la plak.. sampaikan da antara mereka2 call parents suruh amik bw blik.. xker menyusahkan parents plak.. n parents pun satu, dgq sgt cakap anak2.. owg wajibkan anak2 gi dewan perdana suruh solat jemaah, bukan wajibkan ke dewan perdana utk menari.. hehe.. pelikla, nak wat pahala pun xbg, pi konsert bleh plak!!!

tp aku nak BERTERIMA KASIH SGT2 KAT KORG yg sembunyi dlm bilik, or kat mana2 tempat spjg prog tuu berlangsung.. coz DGN KETIDAKHADIRAN ANDA, AKU BERPELUANG DUDUK SAF DEPAN..xlah depan sgt.. saf 5 kot.. N KETIDAKHADIRAN ANDA JUGA M'BUATKAN DEWAN X BERTAMBAH SESAK.. mereka2 x hadir pun dewan dah sesak, bygkan klu betoi semua hadir, mesti lg sesak!!!

aku ingat gi pesan rektor time beliau wat persembahan:

" hargailah perjuangan org2 dahulu yg berusaha menegakkan keamanan &
berjuang menuntut kemerdekaan negara..."
" kini, sudah tiba masanya bagi kita generasi muda utk mempertahankan keamanan,
kemakmuran n kemerdekaan negara hasil titik peluh org2 dahulu..."
* nie ayat aku sendiri arr.. bukan lah sebijik2 mcm rektor cakap...

apa yg aku nak cakap kat sini lah kan, "sedangkan program yg baik pun org xmau hadir mcm mana kita rakyat m'sia nak bersatu padu mengekalkan keamanan negara.. disiplin dah zero, undang2 dah langgar.. perkara yg owg suruh wat xmau wat.. kecualilah benda tuu xelok.. xyahla wat. nie benda yg xelok tuu la yg gatai nak wat!!!"

to sapa2 yg hadir pd mlm tuu, aku tabik arr kat ampa.. even ampa pi coz nak dpt kupon extra mark utk kesatria, but korg still ikut peraturan kan..('',)


dr pena addinfarhani...('',)