Monday, 5 November 2012

xper ke makan coklat??

aku mmg ska makan.. so, coklat satu drpd favourite food aku.. but aku x selalu mkn coz t cepat dahaga... wlu mcm mana pun, aku xkan tolak klu da yg nak bg.. hehe...

xper ke makan coklat?? aku dok mkn time sdg rehat2, dok tgk tv, dok ngadap laptop, time tension2... hmm... so aku search arr kat google; kebaikan coklat..

merujuk kpd laman nie http://myfoodtech.blogspot.com/2010/08/kebaikan-dan-keburukan-memakan-coklat.html ; coklat da baik buruknya...

KEBAIKAN:

  - Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran
- Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung

- Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung - Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant)  -pernah dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?-
- Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood
- Mengandungi vitamin B1, B2, D dan E, juga mineral seperti potassium dan magnesium.
- Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab UTAMA punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria. Tapi ini tidak bermaksud anda tidak perlu gosok gigi (mak suruh) sebelum tidur yea..
- ada caffein namun pada dos yang sangat rendah
- Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).




KEBURUKAN:

- Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko),
- Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.
- Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing @ anjing anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera


tetapi, pd pdpt aku, even sesuatu mknn tuu da baiknya, but kita kena kawal la kadar pengambilannya.. mayb la nie kita xnampak gi kesannya, tp utk masa depan, xdpt jamin lg sama ada OK @ KO.. kot2 ia memberi kesan pd masa depan.. so, xsalah klu kita nak mkn cuma kawal jumlahnya.. cth mcm kita mkn sepotong, sebiji atau satu kotak kecik(coklat cadbury) jer coklat sehari... tu pdpt aku la..('',)


dr pena addinfarhani...('',)