Sunday, 23 December 2012

ALOHA !!!



like Lilo said, aloha means family.. n for Stitch family is nobody gets left behid/forgotten...

aku berp'dpt yg hubungan antara family member mesti baik... bg aku family tuu besaq kadarnya.. maksudnya, ia bukan la setakat hubungan kekeluargaan antara ahli keluarga kita ja... but ngan sepupu2, mak n pak saudara...

but sometimes we can said that "There're times when strangers are like family, and family are like strangers" [rooftop rant by hlovate]... inilah realiti...

seringkali kita tgk tv, pergaduhan, pertengkaran, perbalahan berlaku bila tiba saatnya harta dibhgkan.. yes, aku setuju... n aku nak tambah, ada satu gi yg menyumbang berlakunya perkara2 tuu, menurut pemerhatian aku, adalah bila kita ingin m'dptkan semula hak kita...

n selalunya ianya berkaitan ngan tanah... ingatlah, siapa kita ingin merampas hak yg tlh d'wasiatkan oleh pewasiat kpd penerima wasiat... yes, org yg mewasiatkan dah tak dak kat dunia nie but kita yg hidup jika tahu kebenaran mengenai wasiat itu wajib amanah agar org yg sebetulnya yg berhak mdpt harta itu, dpt haknya...

apa yg aku nak tegaskan kat sini, jgnlah d'sbbkan harta, kita nak gaduh.. bukan sbb harta ja, but jgnla kita dok mendengki.. dah rezeki org tuu dpt byk, nak wat mcm mana.. rezeki dia.. mesti da hikmahnya.. then, jika da org meninggal mewasiatkan harta kat A, buat pi lah mcm mana skalipun, bglah apa shj alasan, harta tuu ttp milik A n kita xleh nak nafi hak A ke atas harta itu...


dr pena addinfarhani...('',)