Wednesday, 12 December 2012

MDM BAWANI??

class bel arie nii mmg best arr... class bel sblm2 nie pun best jgak cuma ari nie 'best' tuu terlebih cikit... nak tau sbb apa?? hehe.. sbnrnya smlm aku tidoq mmg da lewat n pg td class bel plak start kul 8 n kat kelas kabin, nun jauh di pintu pagar utama.. punyalaa ngantuk gila2, then kelas plak jauh..
"xpa laa... asanya ari nie wat presentation kot.." mula2 aku ingat mdm bawani; lect BEL nak sambung presentation.. dpt la aku tidoq sat kan... tp bila masuk kelas ja, dia terus 2lis something kat whiteboard.. huhu.. assignment ka? haahh.. banyaknya... hehe..bukanla... rupernya tuu bkan assignment.. just nak discuss dlm class...

n apa yg aku bley cakap, aku xpernah jumpa lg la org mcm MDM BAWANI.. yes, mayb ada la ckit 20% yg sama mcm mdm, but xpernah lg la aku jumpa 100% mcm mdm... actually arr, aku kagum sama itu lect. bawani... hehe.. coz cara dia fikir lain ckit.. dia sentiasa positif n berani utk luahkan pdpt dia.. ya laa kan, dia kan non-muslim n ajar plak class aku yg 100% muslim.. n yg aku ska, dia slalu wat aku pikir dua kali ttg sesuatu perkara...

n dlm class ari nie aku sedar satu menda time dia sentuh bab our confidence when kena cakap dpan org ramai.. mmg betoi2 kena btg hidung aku yg penyek nie... lebih krg mcm nie la ayat dia td..

"apa reason fresh graduates xley nak communicate in eng. dgn baik?"
"coz lack of confidence...."bdk class aku jwb...
"bila kita kata xdak confidence, sampai bila kita nak tunggu confidence tuu cari kita.. kita yg spatutnya pupuk confidence tuu..."...

serius aku cakap bila dia sentuh bab tuu, mmg hilang ngantuk aku.. aku mcm t'sedar.. yer laa.. xkan nak tunggu ja confidence tuu dtg kat kita... n satu gi dia ada cakap sampai wat bdk2 kelas aku diam...

"saya nak kamu ingat apa yg saya cakap nie,.. kot bila kamu kerja, saya dah xda... professional vs personal"

professional vs personal - jgn kita campur adukkan soal kerja kita n personal kta.. abis waktu kerja, kena lupakan segala masalah di tpt kerja..

maksud dia mcm nie.. klu kita da selisih pdpt ngan sorg partner kita dlm wat task kerja, abis ja waktu kerja, jgn plak kita xcakap ngan partner kita tuu atas sbb dia x sependapat ngan kita.. xley mcm tuu.. kita kena professional la...

*insya-Allah mdm... saya ingat akan nasihat mdm tuu...

dr pena addinfarhani...('',)