Wednesday, 19 December 2012

penulis novel?? who?? me!! - hehe...

aku nak jd penulis novel?... whoaaa...
sejak bila plak aku da bakat nie??
ceh!!... perasan da bakat la plak...

nie mesti "berjangkit" ngan semangat2 novelis time forum "ekspresi minda cetusan karya agung" dimana da 4 novelis yg hadir iaitu saudari hasreeyati ramli, saudari murni aqilah, saudara nazri salam, saudari husna..
hee.. but seriusly i think everybody can write novel... just begin with cerpen first... then, pelan2 la ganjak ke novel plak... di sini aku ingin kongsikan beberapa ciri-ciri/tips/petua/cara-cara untuk menulis sesebuah karya...

n aku setuju ngan saudara nazri salam(penulis komik), kita kena ubah cara hidup kita jika ngin berjaya... kita perlu byk membaca n keluar jalan2(jgn dok terperap dlm umah ja) utk bukak mata kita ttg realiti kehidupan yg sebenarnya.. ya, mmg betul, dgn teknologi kita mampu untuk menambah pengetahuan sedia ada kita but jika kita nak banding satu situasi dimana kita dok dpan laptop berjam2 utk mambaca e-book @ ensiklopedia dgn situasi yg lain dimana kita keluar rumah pergi merasai sendiri pengalaman di satu2 tempat, mesti outcome yg kita dpt berbeza bukan???

cth plg senang, kita nak tau suasana di pasar malam coz kita xperah pi.. slama nie dok pi supermarket ja nak beli brg basah,..
1) kita pun bukak internet, taip 'suasana di pasar malam'.. then keluarla mcm2 cerita ttg pasar malam... so, dlm 2 jam, semua cerita tuu kita baca...
2) lepas maghrib, pakai tshirt, tracksuit n tudung, kita pun amik kunci motor lalu menuju ke pasar malam... sampai ja pasar malam kita jalan2 kat situ, brhenti kat tpt jual sayur, beli sayur kubis n lobak 2 biji... kat tpt udang n sotong, beli udang sekati, sotong xyah.. ikan plak, beli ikan kembung sekilo..haha... then pi beli air milo RM1 n pi tgk plak tpt org jual ayam, then jln2 lg... lepas tuu pi makan bihun sup n teh o'ais.. lepas tuu, pi beli buah langsat.. n balik umah.. masuk ja umah, tgk jam,.. haah!! dah pukul 9!!

antara 2 situasi tu, aku prefer yg kedua coz walaupun masa yg diambil 2 jam n lebih but hasilnya lebih memuaskan.. bila wat cerpen or novel, kita bley ulas dgn lebih mendalam... kita jgak dpt tau mcm mana bau, keadaan sebenar di pasar malam..(walaupun da org yg xska gi pasar malam, aku ska coz byk mknn..hehe..)

aku jgak setuju ngan saudari Hasreeyati Ramli,.. dia jgak setuju ngan statement saudara nazri...
n dia jgak kata "klu kita bley pegang pensil n tulis, itu bermakna kita bley menulis novel..." cuma yg membezakan novel tuu ialah cara kita mengolah cerita tuuu dgn idea2 yg menarik.. mcm mana nak dptkan idea2 tuu? haa, kita kena pi timba sendiri pegalaman.. cuma certain keadaan kita bley membaca bg mendapatkan pengalaman itu atas masalah2 tertentu mcm masalah kewangan...

saudari murni aqilah pula da kongsi bbrp tips utk menulis novel... iaitu:
1) cari idea n 2lis sinopsis panjang
2) wat senarai watak n perwatakan (rambut cacak, bdn kurus, kuat mkn, betudung) -nak elak kita lupa pewatakan watak time dok tgh2 tulis...
3) wat rangka utk setiap chapter...
4) start menulis - setiap chap klu bley kena da konflik xkira la kecik ka besar...

bg saudari husna yg juga merupakan isteri saudara nazri, beliau menyentuh mengenai cover novel.. yes, apa yg aku paham, cover bukanla dr penulis novel tuu sendiri but as penulis novel, we have right to choose cover yg betul.. jika novel tuu utk golongan remaja, jgnla pi pilih cover yg mcm budak2 coz cover buku jgak memainkan peranan yg penting utk menarik perhatian pembeli...

amacam?? da rasa x diri tuu tiba2 bersemangat nak tulis novel.. haha.. apa yg penting sbnrnya ialah sikap kita..

jgn mimpi arr nak wat novel klu kita nie jenis yg sambil lewa, pastu bila nak wat baru kita fokus, bila xdak mood ja, terus xmau wat.. xley ler mcm tuu.. di samping kita nak kena da idea yg gempak, kita kena disiplin jgak.. kita kata kita ni kerja, so xdak masa,.. apa kata klu kita set satu masa yg dkhaskan utk 2lis novel mcm pagi sabtu.. sambil2 dok minum pagi kat tepi tasik darulaman, bley jer klu nak 2lis novel... dgn adanya sinopsis, perwatakan setiap watak n mindmap utk setiap chap, aku rasa x dak masalah utk kita tulis novel yer dak..

fikir-fikirlah yer.. sama ada kita betul2 xdak mood wat novel atau kita yg MALAS nak fikir nak olah cerita...(^^,)

dr pena addinfarhani...('',)