Friday, 28 December 2012

salahkah???

ish... pg2 lg aku dah naik angin...(dah xdak keja dah, dok marah org jer la keja aku)...
biarlah.. ko apa tau....

salahkah klu aku gi mana2 naik bas???
ada aku guna duit hang ka??
yg plg penting, ada aku ajak hang???

aku tau, la nie dah xramai dah yg suka naik bas.. malu!!.. yer la, kbykkannya dah da motor, keta sendiri....

tp aku jugak tau xsumer org mcm tuu.. still da lg org yg mcm aku, yg slalu guna bas nak ke mana2 pun... yes, first reason is aku xtau bw motor,keta,lori..n apa sj kenderaan b'motor.. basikal aku tau la...
second reason, hanya aku, mak aku n ALLAH ja yg tau...

mcm arie nie, aku gi market ngan chaq aku.. tiba2 da org tegur... eh, bukan!! aku yg teguq dia dulu.. aku kenai la sapa org tuu... dia adik org tuu yg tinggal kat sini... then, dia tanya la aku "mai dr mana??", "mai ngan apa?", "awat naik bas?x naik motor??", "xley bw motor lg ka??"...

even time tuu kepala aku dah berasap, aku still gelak2 ja!! "hang buta ka apa!! dok mai slalu dah tmn aku tuu... then klu nak gi umah org tuu, mesti lalu depan umah aku.. ada hang nampak motor ka kat umah aku tuu???.."  dah la cakap kat tpt org jual sayur.. aku baru ja sampai kat market time tuu... aku pi market pun ngan parents aku as depa otw ke pejabat...

kdg2 aku pelik ngan org Melayu kat negara kita nie.. bukan aku nak kutuk bangsa sendiri, but realiti dah membuktikannya... nak wat benda baik pun org dok mengata(sdgkan x dak kaitan pun org lain), benda buruk lglah..

n aku kagum ngan negara2 luar... depa nak gi keja, depa guna kenderaan awam, n ada yg naik basikal..  bila dibangkitkan ttg isu nie, mcm2 pandangan yg diterima.. its true, mmg da pro n contra...

mesti da yg kata, kerajaan kita la xwat tpt letak basikal, xwat tuu, xwat nie... klu aku, aku xsalahkan kerajaan 100% cz aku tau reason yg plg utama adalah kita sendiri.. cara pemikiran kita... bygkan, basikal yg kita kunci kat umah, pagar pun siap mangga lg, but still ada yg m'curi.. klu nak gi pejabat kul 8 pg, agak2 time kul 5 ptg, basikal tuu ada lg x???.. klu nak sentuh bab kemalangan pun xley, coz kita hanya mampu nak rancang n elak, but klu menda nak jd, xley nak elak...

mcm la jgk soal kebersihan.. aku bukan nak kata yg aku nie permbersih sgt, but kdg2 aku terpaku, terkejut, tergamam cz da yg selamba badak ja buang sampah depan aku...!! nak kata xdak akai, aku rasa budak2 pun paham maksud logo tongsampah... mcm dlm bas, dah siap ada logo lg kata jgn buang sampah ke luar dr tingkap bas... but still ada yg buat... apa salahnya kita pegang dulu plastik mknn tuu sampai turun dr bas n buang kat dlm tong sampah.. xsusah mana pun... xpun, setiap kali nak kuar, spare siap2 satu plastik kecik utk buang sampah, simpan dlm beg, bukan salah pun... ti klu nak buang sampah, tp xdak/xjumpa tongsampah, bley jer buang dlm plastik tuu n bila jumpa, gi jer la buang dlm tong sampah...
 
so, dah berjela dah aku tulis, dah masuk tajuk len pun, the point is jgnla pandang rendah kat org naik kenderaan awam.. at least, depa(t'masuk aku) xganggu org lain... apa gunanya kita ada motor, kereta, but membahaykan org lain n org dok mengata kita.. "bwk mcm pelesit la", "belajar x abis", n mcm2...

* apa yg aku cakap nie hanyalah berdasarkan skop kecik ja, still kat kwsn bandar but bandar yg kecik ja.. aku bukan cakap berdasarkan skop bandar yg besar n sibuk.. apa yg aku tau, kat bandar2 besar mcm KL n JB even kat ALOR SETAR, org masih guna kenderaan awam...


dr pena addinfarhani...('',)