Saturday, 29 December 2012

SPECIAL ENTRY : BIGBANG TOP

haha... tibe2 ja nak post ttg TOP.. haha..
aku start tau group BIGBANG nie time dgr lagu BAD BOY,.. kiranya tuu la lagu bigbang yg first aku tau... dr situ aku jumpa FANTASTIC BABY, LOVE SONG, HARUHARU, TONIGHT n mcm2 lg...

but, dlm lima-lima org tuu, aku minat TOP as gaya dia rap len dr yg len.. hee.. apa yg len tu?? ntah.. aku pun xtau, cuma yg aku tau aku ska TOP,...
















nie antara blogger yg senasib ngan aku.. konon2 xminat KPOP but at last, haha...
http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/12/kenapa-kita-harus-bagi-k-pop-peluang.html

dr pena addinfarhani...('',)

Friday, 28 December 2012

sk aku dulu.. da b'ubah dowh..(^^,)

SK SULTAN AHMAD TAJUDDIN, 06000 JITRA, KEDAH

nie arr nama sk rendah aku dulu.. waa... lama dah xpi sana.. rindu ngan suasana time tuu...
time rehat, gi kantin mkn nasi lemak ikan bilis RM 0.50 n segelas air sirap RM 0.50 ... murah jer kan, la ni mana nak carik nasik sepinggan n air segelas RM 0.50.. x dak dah...

merangkumi semua kwsn sksat...
lepas mkn dlm 5 minit, cepat2 gi library, nak pinjam buku cerita penyiasatan.. aku ingat gi, buku tuu buku SIRI SALMA... da byk tajuk buku tuu..



tp sekarang, panorama SKSAT dah byk berubah... aku rindu ngan suasana sk time dolu2..

jln nak ke pejabat sk...

aku ska tpt nie.. dr dulu sampai la, xberubah..
jubin dia still color biru n air pancut still berfungsi...

nie surau..

nie plak dataran sk, tpt perhimpunan

nie plak tepi dewan terbuka.. kat tingkat atas,
bilik darjah 5 n 6

dlm byk2 tpt, tpt nie ja aku xingat ka mana..
waa.. cikgu tlg!! nie kat mana nie???

tpt nie plak dekat ngan pintu pagar.. dolu2 time ujan,
tpt nie akan bertakung n aku ngan adik aku slalu
gak la men air kat situ.. tuu pun klu ujan n
klu parents aku amik time ptg...
time aku darjah 6 (thn 2005), semua tpt2 tuu dah dinaiktaraf.. jd, aku dpt rasa dua2 suasana.. suasana lama n baru...

nie aku nak kenalkan guru besar, pk pentadbiran n pk koku sk aku dulu... nie time aku la...

guru besar aku dulu prpn...
time sk menengah, guru besar aku tuu da wat class tuition BI (PMR) free kt sk aku... n yg seronok tuu, dia INGAT kat aku n kemabar!!! waa.. terharu gila habaq kat hang!!...

cikgu fatimah n nur ameera faiz

nie plak cikgu fatimah.. cikgu nie pernah bg aku n kembar aku tumpang keta dia.. dulu, setiap ptg, aku ngan kembar da tuisyen kat bgnn TNB, dekat ja ngan sk.. so, kami x balik umah slps waktu sk, kami stay sampai kul 5 then terus gi tusyen.. kiranya sk aku dulu umah ke-2 aku la... mkn, solat semua aku wat kat sk... tpt lepak kami, da 3 tpt,... kat surau, kat pondok tunggu parents n gerai burger depan sk.. hehe.. time dok jln tu la, aku terserempak ngan cikgu fatimah n dia offer nak antar kami.. haa.. start dr situ laa, aku xtakut dah ngan cikgu tuu.. dia garang tau but baik hati.. thanks cikgu...

nur ameera faiz tuu plak classmate aku.. aku xpasti start darjah berapa, but time darjah 5 n 6, mmg sekelas.. dia nie pemidato.. waa, klu dgr dia podato, mmg terpegun lah... dia berjaya memenangi byk pertandingan n salah satunya ialah TOKOH PEMBACA NILAM KEBANGSAAN kategori sk rendah..



mereka nie sebaya la ngan aku, cuma kembar aku lebih kenai depa as dia sekelas ngan depa.. start darjah 5 baru aku kenai tuu pun coz aku tukar kelas ke kelas kembar aku... BANGGA aku dowh.. depa nie adalah WAKIL M'SIA KE KOREA utk PERTANDINGAN ROBOTIK...
" pd kesempatan nie, klu da cikgu2 or kwn2 aku yg baca post nie, aku nak mintak maaf klu da wat salah... n thanks byk2 coz dgn jasa cikgu2 yg mengajar, mendidik saya n kwn2 yg turut membantu, saya dpt melangkah ke uitm... "
- addinfarhani -

dr pena addinfarhani...('',)

salahkah???

ish... pg2 lg aku dah naik angin...(dah xdak keja dah, dok marah org jer la keja aku)...
biarlah.. ko apa tau....

salahkah klu aku gi mana2 naik bas???
ada aku guna duit hang ka??
yg plg penting, ada aku ajak hang???

aku tau, la nie dah xramai dah yg suka naik bas.. malu!!.. yer la, kbykkannya dah da motor, keta sendiri....

tp aku jugak tau xsumer org mcm tuu.. still da lg org yg mcm aku, yg slalu guna bas nak ke mana2 pun... yes, first reason is aku xtau bw motor,keta,lori..n apa sj kenderaan b'motor.. basikal aku tau la...
second reason, hanya aku, mak aku n ALLAH ja yg tau...

mcm arie nie, aku gi market ngan chaq aku.. tiba2 da org tegur... eh, bukan!! aku yg teguq dia dulu.. aku kenai la sapa org tuu... dia adik org tuu yg tinggal kat sini... then, dia tanya la aku "mai dr mana??", "mai ngan apa?", "awat naik bas?x naik motor??", "xley bw motor lg ka??"...

even time tuu kepala aku dah berasap, aku still gelak2 ja!! "hang buta ka apa!! dok mai slalu dah tmn aku tuu... then klu nak gi umah org tuu, mesti lalu depan umah aku.. ada hang nampak motor ka kat umah aku tuu???.."  dah la cakap kat tpt org jual sayur.. aku baru ja sampai kat market time tuu... aku pi market pun ngan parents aku as depa otw ke pejabat...

kdg2 aku pelik ngan org Melayu kat negara kita nie.. bukan aku nak kutuk bangsa sendiri, but realiti dah membuktikannya... nak wat benda baik pun org dok mengata(sdgkan x dak kaitan pun org lain), benda buruk lglah..

n aku kagum ngan negara2 luar... depa nak gi keja, depa guna kenderaan awam, n ada yg naik basikal..  bila dibangkitkan ttg isu nie, mcm2 pandangan yg diterima.. its true, mmg da pro n contra...

mesti da yg kata, kerajaan kita la xwat tpt letak basikal, xwat tuu, xwat nie... klu aku, aku xsalahkan kerajaan 100% cz aku tau reason yg plg utama adalah kita sendiri.. cara pemikiran kita... bygkan, basikal yg kita kunci kat umah, pagar pun siap mangga lg, but still ada yg m'curi.. klu nak gi pejabat kul 8 pg, agak2 time kul 5 ptg, basikal tuu ada lg x???.. klu nak sentuh bab kemalangan pun xley, coz kita hanya mampu nak rancang n elak, but klu menda nak jd, xley nak elak...

mcm la jgk soal kebersihan.. aku bukan nak kata yg aku nie permbersih sgt, but kdg2 aku terpaku, terkejut, tergamam cz da yg selamba badak ja buang sampah depan aku...!! nak kata xdak akai, aku rasa budak2 pun paham maksud logo tongsampah... mcm dlm bas, dah siap ada logo lg kata jgn buang sampah ke luar dr tingkap bas... but still ada yg buat... apa salahnya kita pegang dulu plastik mknn tuu sampai turun dr bas n buang kat dlm tong sampah.. xsusah mana pun... xpun, setiap kali nak kuar, spare siap2 satu plastik kecik utk buang sampah, simpan dlm beg, bukan salah pun... ti klu nak buang sampah, tp xdak/xjumpa tongsampah, bley jer buang dlm plastik tuu n bila jumpa, gi jer la buang dlm tong sampah...
 
so, dah berjela dah aku tulis, dah masuk tajuk len pun, the point is jgnla pandang rendah kat org naik kenderaan awam.. at least, depa(t'masuk aku) xganggu org lain... apa gunanya kita ada motor, kereta, but membahaykan org lain n org dok mengata kita.. "bwk mcm pelesit la", "belajar x abis", n mcm2...

* apa yg aku cakap nie hanyalah berdasarkan skop kecik ja, still kat kwsn bandar but bandar yg kecik ja.. aku bukan cakap berdasarkan skop bandar yg besar n sibuk.. apa yg aku tau, kat bandar2 besar mcm KL n JB even kat ALOR SETAR, org masih guna kenderaan awam...


dr pena addinfarhani...('',)

Sunday, 23 December 2012

ALOHA !!!



like Lilo said, aloha means family.. n for Stitch family is nobody gets left behid/forgotten...

aku berp'dpt yg hubungan antara family member mesti baik... bg aku family tuu besaq kadarnya.. maksudnya, ia bukan la setakat hubungan kekeluargaan antara ahli keluarga kita ja... but ngan sepupu2, mak n pak saudara...

but sometimes we can said that "There're times when strangers are like family, and family are like strangers" [rooftop rant by hlovate]... inilah realiti...

seringkali kita tgk tv, pergaduhan, pertengkaran, perbalahan berlaku bila tiba saatnya harta dibhgkan.. yes, aku setuju... n aku nak tambah, ada satu gi yg menyumbang berlakunya perkara2 tuu, menurut pemerhatian aku, adalah bila kita ingin m'dptkan semula hak kita...

n selalunya ianya berkaitan ngan tanah... ingatlah, siapa kita ingin merampas hak yg tlh d'wasiatkan oleh pewasiat kpd penerima wasiat... yes, org yg mewasiatkan dah tak dak kat dunia nie but kita yg hidup jika tahu kebenaran mengenai wasiat itu wajib amanah agar org yg sebetulnya yg berhak mdpt harta itu, dpt haknya...

apa yg aku nak tegaskan kat sini, jgnlah d'sbbkan harta, kita nak gaduh.. bukan sbb harta ja, but jgnla kita dok mendengki.. dah rezeki org tuu dpt byk, nak wat mcm mana.. rezeki dia.. mesti da hikmahnya.. then, jika da org meninggal mewasiatkan harta kat A, buat pi lah mcm mana skalipun, bglah apa shj alasan, harta tuu ttp milik A n kita xleh nak nafi hak A ke atas harta itu...


dr pena addinfarhani...('',)

Saturday, 22 December 2012

BEST arie nie!!! (^^,)

arie nie BEST sgt.. haha.. bkan sbb apa, arie nie aku dpt mkn2... mmg keja aku dok mkn ja arie ni...

awal2 pg gi lpas subuh, aku dah mkn roti yg disapu tuna... mmg lapaq arr time tuu... then dlm kul 8, aku makan cekodok... mkn cicah ngan sos cili... abih ja telan 5-6 biji cekodok, aku gi bukak kerepek plak... n dok lepak kat ruang tamu ngan farah, mak aku n chaq sambil mkn kerepek...

beli kat karnival (kat napoh) smlm slps
mkn bihun sup... hehe...
lepas tuu, aku, adik2 mak aku n chaq bersiap2 nak gi beli brg sk adik2.. sambil2 tuu aku pun menyulam la brg2 aku.. hee..

kul 2 ptg, aku, adik2 n mak aku serta Tam Na gi kenduri kahwin kat kg aku...

menu:
nasi putih
gulai daging+btg pisang
ayam masak merah
masak lemak ikan masin
ulam2 n cabai tumbuk
laksa
ais krim

keseluruhannya, aku amik nasik x la byk sgt, n semua lauk tuu aku amik except masak lemak.. masak lemak aku amik kuah ja... laksa plak aku mkn lpas mkn nasik.. hehe.. walaupun aku nie bkan lah penggemar laksa but ari nie ja aku dah abiskan laksa 2 mangkuk kecil... ntahla.. kali nie, laksa tuu mmg kena ngan selera aku.. tp mak aku kata laksa tuu xrasa garam.. hehe.. xtau la.. bg aku ok ja...

sambil nak jln balik umah, kami 4 org (adik2 aku yg 2 org tuu dah balik dah) gi amik aiskrim yg sememangnya diberi percuma kat semua para jemputan.. n nasib kami mmg baik ari nie coz kami la org last yg dpt.. haha.. aiskrim dah abis la.. time tuu baru ja kul 3 ptg...

hee.. caya x?? nie first time nie aku
mkn aiskrim 'palet' ssejak aku sk rendah... n sblm nie
single-cup ja but kali nie triple.. haha..

mak aku...


tgh dok jln nak balik umah nenek...

sampai ja kat umah nenek aku, kami dok kumpul kat bwh umah.. penat, semuanya ada.. tp dsbbkan cuaca berangin sepoi2 bhs, penat tu hilang.. sambil sok duduk sembang2 kosong, da 2 ekor kucing but yg sekor kucing ni mmg comey.. nie kucing Tam Na yg bela.. mak aku dok men ngan dia.. aku?? hehe.. aku tgk ja..





 sambil2 dok sembang, tiba2 Cik Hat panggil kami aku ngan farah.. rupenya, dia nak bg "something"..(",)

klu x silap aku, dlm bulan disember nie, dia gi Sabah coz da kenduri sblh family dia... dia pi ngan anak bongsu dia, Kak Chik... then dia da beli bbrp kerongsang utk kami org2 kedah n dia suruh kami pilih sendiri...

aku amik yg warna itam n bentuk di mcm anggur n farah color putih bentuk mcm segi2 ckit... naper aku pilih yg nie?? hehe.. coz klu aku pi beli sendiri kat mana2 skalipun, even kat a/s, pdg besar or tpt lain, aku akan pilih yg biasa2 ja.. xpun aku akan amik bentuk kumbang.. jarang arr aku amik yg berbentuk gugus mcm nie...

cantik x?? mcm anggur kan...
lepas tuu, dia panggil lg... kali nie, dia nak kait rambutan.. n aku ngan farah gi kumpul masuk dlm baldi..BALDI?? yes, dlm baldi.. mmg byk.. merah2 n manissss..... sedap!!!


aku ada bwk balik umah ckit utk abah aku.. dia keja arie ni...
kata ja utk abah aku, but aku yg dok perabih...
dlm kul 6 ptg, kami pun beransur pulang.. cuma chaq ja b'mlm kat kg, kami... sblm balik umah, kami singgah kat kedai mkn dpan taman dulu utk mkn mlm...
kali nie aku nak try BIHUN KUNG FU plak.. sblm nie farah ja dok mkn kungfu nie.. hehe..

bihun kung fu
byk kan.. mcm nak 'melimpah' ja kuah dia but aku ska... sedap!!.. sotong byk, udang byk, sayur LAGI byk... haha..

sedap, but kena mkn pelan2.. panas!!
lepas mkn, kami balik umah.. sampai umah, sambil tunggu turn nak mandi, aku kupas rambutan yg aku bwk balik td.. aku nak letak dlm peti ais.. sat gi bley terus mkn... hee..

haa.. nie da 51 bijik.. siap kira tau...
lepas isya', aku, farah n mak aku dok kat ruang tamu sambil bkak laptop.. mak aku dok wat keja, farah dok layan korea n aku dok update blog.. hehe.. sambil2 tuu mak aku pasang ceramah Ustaz Azhar Idrus... hee.. mak aku nak elak bg ngantuk.. hehe.. tiba2 mak aku kata chaq da kirim kek Kurma, aku terus gi potong.. teringin gak nak rasa... sedap ke x??

x dinafikan mmg sedap... aku ska...
sambil mkn kek nie, aku sulam ngan rambutan td yg dah sejuk n kerepek yg mak aku beli kt pdg besaq...

conclusion is ari nie mmg berat aku bertambah!!!

dr pena addinfarhani...('',)

adik aku SUNAT!!!

hehe.. kul 9 pagi ari sabtu(24/11/12) adik aku dah da kat klinik ngan abah,mama n fareez... dlm kul 10 pg, adik aku tuu selamat tiba di umah.. muka dia mcm pedih la ckit.. yer arr.. dia baru jer 8thn, dah sunat.. tp dia sunat nkan sbb kami paksa, but dia yang NAK..

aritu, time start cuti sk, kwn2 dia gtau yg depa nak sunat.. mula2 adik aku tuu xmau sunat gi.. tp bila dgr jer kwn2 dia nak sunat, dia pun nak jgak.. akhirnya dah selamat disunatkan...



time nie, dia baru balik dr klinik...




time nie dia dah start dok jln2 dah...
smlm mak aku kata kat aku, sebenarnya adik aku tuu yg dok mintak nak khatan bukan sbb apa, sbb dia nak ikut ayah aku or abg dia gi masjid solat jumaat.. oleh sbb dia x sunat gi, dia xley la ikut..
cuma time solat sunat hari raya n terawih ja dia ikut... sbb tuu la dia nak khatan jgak even baru darjah 2.. parents aku mmg nak sunatkan dia tp time dia darjah 3...


dr pena addinfarhani...('',)

tahniah bro!!!

alhamdulillah,... adik aku dpt 8A...!! haha..
result tuu kuar hari rabu, 19 Disember 2012... mula2 aku terkejut gak coz result tuu kuar awal.. time aku dulu, asanya lpas krimas baru diumumkan... xpa lah, biaq pi lah, nak kuar bila pun, janji result GEMPAK... hee...


geng2 8A dok beratur atas pentas, nak amik gambar 

ramai kan?? nia sumer dpt 8A....

nie la fareez.. adik aku..

ngan cikgu dia...
congratulations!!!


dr pena addinfarhani...('',)