Wednesday, 30 January 2013

SM Sains Sultan Mohamad Jiwa

ptg smlm mak aku tepon, dia kata adik aku yg form4 tuu nak pi sk asrama.. aritu dia kata xmau, then tiba2 ptg tuu dia kata nak pi.. hishh.. mcm2.. tp its ok.. at least dia nak pi tanpa dipaksa.. dah da peluang dpan mata kan?? apa lg, amik arr...

dulu, bila time aku, aku xdpt pun tawaran pi situ even result aku OK.. cuma aku bersyukur sgt2 coz apa yg aku nak aku dpt.. cthnya mcm time aku darjah 6, result aku sederhana ja.. even time nak mohon pun, cikgu xbg aku mohon sk biasa(dia suruh isi brg sk asrama) coz dia kata peluang aku nak ke sk asrama cerah.. tp aku sedar kemampuan diri aku, aku kata kat cikgu tuu; "xpa cikgu, nak mintak jgk, kot2 xdpt tpt len @ result x ok ka..." n cikgu pun bg aku brg tuu..

borg tuu borg ke sk yg ada aliran b.arab ( aku xpasti tp rasanya betul laa) n aku nak pi SMK BANDAR BARU DARULAMAN.. syarat2 time tuu still ketat lg n aku mmg target nak pi situ.. bukan xmau g SMA, but tuu utk bdk2 5A ja.. aku dpt 3A 2B, jd peluang aku hanya ke sk harian yg ada aliran arab.. n satu lg sbb aku nak pi SMKBBD adalah coz dekat ngan umah.. jd aku bley la balik kul brapa pun as I can ride bicycle ke sk... Alhamdulillah, sk tawaran ke SMKBBD sampai kat sk.. aku happy gila time tuu...

mcm tuu gak time pas PMR.. even aku dpt 8A 1C but aku mcm xyakin aku bley bwk sains tulen.. aku lebih ke accountancy.. n aku mmg nak gi teknik coz ada certain2 org yg pandang rendah ngan bdk tekik.. so, aku mmg berazam nak gi teknik n nak buktikan yg aku bley wat jgak... Alhamdulillah, aku dpt tawaran ke Teknik Taiping kelas perdagangan... tp aku xlama kat Taiping, aku pindah ke Teknik Alor Setar lebuhraya.. hee aku kena culturer shock.. bygkan, time kat sk, aku langsung xley blajar, coz dok bilang hari nak balik Kedah, n kat kolej plak, dok tidor.. 2bulan slps tuu, aku terus 2kar ke Teknik A/S...

result SPM mcm mana?? hehe.. xla bagus sgt coz aku xminat chemist n fizik pun bley la gagah.. dua-dua sub. tuu aku dpt C+, add math n BI aku dpt B+, n BM,SEJ,AG,math mode,AKAUN n USAHAWAN aku dpt A(xingat A+, A @ A- tp yg penting A).... gumbiranya hati aku hanya Allah sj yg tau. xsangka beb dpt result mcm tuu as time Form4 aku da masalah ckit...

slps tuu, aku dpt tawaran ke UITM Kedah course akaun.. n nie mmg my first choice time isi brg UPU.. n ALHAMDULILLAH yg nie pun aku dpt tawaran!!!

so, apa yg aku nak tekankan kat sini, yakinlah dgn kemampuan diri tp sblm tuu kena identify dulu kemampuan kita.. jgn pi serbu ja nak pi situ, nak pi sini.. n satu lagi, jgn pi klu kena paksa.. coz klu kita wat tanpa kerelaan, kita yg rugi... bila kita bersemangat n bersungguh2 nak wat something, even org len dok kutuk kita, semangat kita xkan terjejas..

apa yg penting, haluan yg kita pilih tuu mesti betul larr.. pi tanya org2 berpengalaman apa pro n contra pilihan kita, then dok diam2, pikir elok2, klu masik xtau gi nak wat pilihan, gi wat solat istikharah... Insya-Allah kita akan diberi petunjuk...

* gud luck bro.. make sure ur SPM pun secemerlang PMR...(^^,)


dr pena addinfarhani...('',)

dah lepas dah...

apa yg dah lepas??.. hehe.. ptg td, lbih krg kul 3:35, presentation group BEL aku utk assign. roleplay berada di p'hujungnya.... turn aku ptg n group aku plg last skali...

aku pun mcm org len jgak.. hanya insan biasa yg xlari dr wat salah... bohong arr klu kata xketaq lutut tunggu turn utk presentatin.. . normal larr kan,.. yg xnormal tuu adalah aku..  t'lebih 'excited' + gemuruh thp giga punya pasai, peluh abis satu bdn... last2, aku pakai kot RPI.. hee.. sdgkan watak aku watak sampingan jer... biarlah,.. yg penting kita happy..

komen aku: aku tgk tahap kreativiti bdk2 uitm nie mmg terbaik arr.. xkira course apa, bila ada tugasan yg kait ngan presentation, mcm2 menda baru yg aku jumpa... ok guys, keep it up, yaa...

*lepas nie kena tumpu kat studi plak.. n oppss jgn lupa plak persmbahan bdk2 part 1.. idea depa nie pun gempak gak..!!!



dr pena addinfarhani...('',)

Thursday, 24 January 2013

in the future, err.. err..

time skolah dulu2, org slalu tanya; "eh, hang nak jd apa nanti??", "nanti hang nak sambung ngaji tang mana?"... n aku slalu jwb,

"aku nak jd akauntan..."

kdg2, aku akan cakap even org xtanya, "xpa2.. nanti kakak bkak kedai buku".. xpun aku kata, "nanti kakak nak bukak cybercafe lah, siap da service photostat, printing, binding..", n yg terbaru,.. err.. xla baru sgt, dlm 2-3 bulan lepas, aku dah 'berangan' bukak cafe yg jual western food...

hmm... bila pikir balik, aku sendiri pun xtau apa yg akan jd nanti, klu org len mesti dah planning apa yg depa nak wat lpas dpt diploma... aku plak, mmg arr klu bley nak sambung degree, insya-Allah, but aku still xtau nak pilih apa...

n tiba2 td time aku tgk citer GOD OF STUDY, aku rasa mcm nak sama ja aku ngan Bong Goo... takut ngan masa depan.. hmm.. ya ka?? huh!! ntah la...


skrang aku dah sem 4, lg setahun, insya-Allah aku dpt diploma,.. then.. nak wat apa erk?? aku da sembang ngan kwn2 aku ttg rancangan depa pas ni, n ada yg betul2 dah tau nak wat apa n ada juga yg still kabur mcm aku...

cuma sejujurnya, bg aku, result bukan kunci nak berjaya pd masa depan coz aku rasa apa yg penting skali adalah sikap kita, cara kita nak bercakap depan org, cara kita bekerja ngan org, cara kita bg komiten ngan tugasan2, cara kita handle masalah, cara kita sesuaikan diri ngan prsekitaran.. tuu yg akan menjanjikan kejayan kita..

n baru aku sedar, selama 3 sem aku dok sini(sem nie xdiambil kira), even dah byk prog aku sertai, LDK pun aku xpernah miss, pernah pegang jwtn as Exco Publisiti, pernah gi kem(skali ja pun), but aku still xberani cakap ngan org ramai, gemuruh aku still xhilang2 n aku still cakap direct.. xdak lapik2 dah... coz aku rasa mcm org xpaham apa yg aku nak cakap..

aku ingat lg, time kena wat presentation, aku dah siapkan nota kecik 10 helai(tulisan besar2), tp time presentation, aku xcakap pun apa yg aku 2lis, aku ringkaskan nota 10 helai td jd 5-6 helai ja...

apa2pun, la nie, aku kena pastikan aku dpt result yg gempak agar aku still brada di landasan yg betul n dlm masa sama, aku kena cari apa yg aku minat... hmm... fighting!!

dr pena addinfarhani...('',)

ready... set... go..!!!

dah lama dah aku xupdate blog nie kan?? hmm,.. bkan xmau update, tp sem nie mmg sibuk.. sem 3 dulu sibuk la jgak, tp sem nie lg sibuk...

start semalam(rabu) sampai ari rabu depan, mmg sibuk.... dgn test, dgn assigmnet BEL, dgn persembahan dinner SISDA,.. hmmm... mcm2...

assigment BEL bukan satu, but ada lg 3... cuma minggu nie kena submit outline n present role-play... haha.. xpernah2 aku berlakon, kali nie kena berlakon.. kena speaking plak tuu... amik kau!!!

yg persembahan dinner SISDA tu plak bukan aku yg nak kena wat persembahan, but aku n my group kena guide bdk2 part 1 wat persembahan.. time part 1 dulu, aku just jadi prop ja, so kali nie aku volunteer nak guide bdk2 part 1...

ttg test plak, cek xtau nak cakap apa dah.. nak wat mcm mana kan, dah tarikh tuu ja dewan perdana n dewan mini free... bdk AC110 part 4 sj termasuk aku hampir 200 org.. tuu x termasuk budak course lain2 lagi...

wlu mcm mana pun, aku rasa gembira, syok, best n seumpamanya.. coz,... ntahla.. apa yg pasti, walaupun minggu nie pun aku sibuk, but aku xrasa terbeban... terbeban keja xsiap ada la, cuma "terbeban" yg aku maksudkan tuu mcm err.. err.. mcm mana erk nak jelaskan... hah!! mcm terbeban coz sikap org nie, org tuu... benda nie, benda tuu.. alhamdulillah...


I hope hubungan persahabatan yg terjalin bertambah erat, n aku dapat buang sikap kebudak2kan aku n mjd lebih matured...

aku harap sgt minggu nie berjalan lancar spt yg dirancang.. Insya-Allah... klu bley nak bg masa jln cepat but dlm masa yg sama, aku kena ready... aku kena ready utk tempuh minggu yg "memenatkan" tuu.. tp org kata biar lambat asal selamat.. tp jln lambat sgt, nanti terleka plak.. harap2 aku berada dlm landasan yg betul...

dr pena addinfarhani...('',)

Friday, 18 January 2013

okey x??

pernah tgk x 3 Idiots??? mesti pernah kan..

time claz bel aritu, Mdm Bawani da suruh kami lakonkan satu scene dr movie, xkisahlah citer baru, citer lama, citer melayu, citer korea, citer omputih, tp mesti dlm BI laa...

so, kami pilih citer "3 IDIOTS"... kami amik scene time depa 3 org lewat nak wat exam...
so, stlh 20-30 minit discuss, maka nie la hasilnya...


tujuan mdm suruh kami wat nie adalah krn nanti akan ada assignment (dikira sbg test), dimana kami kena berlakon.. so, dia nak tgk arr kami nie da bakat ke x... n semmgnya aku ngaku yg aku mmg xdak bakat nak berlakon... sora pelan, ketaq lutut, sumer ada...

mdm komen : suara pelan n kena wat practice byk kali, n kena sediakan props yg sesuai...

uk yg real, wat masa nie tajuk dia " HIDDEN RECIPE vs BREAD HISTORY "
t aku rakam n upload yg real punya...







dr pena addinfarhani...('',)