Wednesday, 30 January 2013

SM Sains Sultan Mohamad Jiwa

ptg smlm mak aku tepon, dia kata adik aku yg form4 tuu nak pi sk asrama.. aritu dia kata xmau, then tiba2 ptg tuu dia kata nak pi.. hishh.. mcm2.. tp its ok.. at least dia nak pi tanpa dipaksa.. dah da peluang dpan mata kan?? apa lg, amik arr...

dulu, bila time aku, aku xdpt pun tawaran pi situ even result aku OK.. cuma aku bersyukur sgt2 coz apa yg aku nak aku dpt.. cthnya mcm time aku darjah 6, result aku sederhana ja.. even time nak mohon pun, cikgu xbg aku mohon sk biasa(dia suruh isi brg sk asrama) coz dia kata peluang aku nak ke sk asrama cerah.. tp aku sedar kemampuan diri aku, aku kata kat cikgu tuu; "xpa cikgu, nak mintak jgk, kot2 xdpt tpt len @ result x ok ka..." n cikgu pun bg aku brg tuu..

borg tuu borg ke sk yg ada aliran b.arab ( aku xpasti tp rasanya betul laa) n aku nak pi SMK BANDAR BARU DARULAMAN.. syarat2 time tuu still ketat lg n aku mmg target nak pi situ.. bukan xmau g SMA, but tuu utk bdk2 5A ja.. aku dpt 3A 2B, jd peluang aku hanya ke sk harian yg ada aliran arab.. n satu lg sbb aku nak pi SMKBBD adalah coz dekat ngan umah.. jd aku bley la balik kul brapa pun as I can ride bicycle ke sk... Alhamdulillah, sk tawaran ke SMKBBD sampai kat sk.. aku happy gila time tuu...

mcm tuu gak time pas PMR.. even aku dpt 8A 1C but aku mcm xyakin aku bley bwk sains tulen.. aku lebih ke accountancy.. n aku mmg nak gi teknik coz ada certain2 org yg pandang rendah ngan bdk tekik.. so, aku mmg berazam nak gi teknik n nak buktikan yg aku bley wat jgak... Alhamdulillah, aku dpt tawaran ke Teknik Taiping kelas perdagangan... tp aku xlama kat Taiping, aku pindah ke Teknik Alor Setar lebuhraya.. hee aku kena culturer shock.. bygkan, time kat sk, aku langsung xley blajar, coz dok bilang hari nak balik Kedah, n kat kolej plak, dok tidor.. 2bulan slps tuu, aku terus 2kar ke Teknik A/S...

result SPM mcm mana?? hehe.. xla bagus sgt coz aku xminat chemist n fizik pun bley la gagah.. dua-dua sub. tuu aku dpt C+, add math n BI aku dpt B+, n BM,SEJ,AG,math mode,AKAUN n USAHAWAN aku dpt A(xingat A+, A @ A- tp yg penting A).... gumbiranya hati aku hanya Allah sj yg tau. xsangka beb dpt result mcm tuu as time Form4 aku da masalah ckit...

slps tuu, aku dpt tawaran ke UITM Kedah course akaun.. n nie mmg my first choice time isi brg UPU.. n ALHAMDULILLAH yg nie pun aku dpt tawaran!!!

so, apa yg aku nak tekankan kat sini, yakinlah dgn kemampuan diri tp sblm tuu kena identify dulu kemampuan kita.. jgn pi serbu ja nak pi situ, nak pi sini.. n satu lagi, jgn pi klu kena paksa.. coz klu kita wat tanpa kerelaan, kita yg rugi... bila kita bersemangat n bersungguh2 nak wat something, even org len dok kutuk kita, semangat kita xkan terjejas..

apa yg penting, haluan yg kita pilih tuu mesti betul larr.. pi tanya org2 berpengalaman apa pro n contra pilihan kita, then dok diam2, pikir elok2, klu masik xtau gi nak wat pilihan, gi wat solat istikharah... Insya-Allah kita akan diberi petunjuk...

* gud luck bro.. make sure ur SPM pun secemerlang PMR...(^^,)


dr pena addinfarhani...('',)