Tuesday, 26 March 2013

HLOVATE - who's that??

beliau adalah seorg novelis... err.. errr... tuu jer yg aku tau...hahh!!.. ada lg, karyanya BEST!!.. sebuah novel beliau pernah m'capai lebih drpd 9 cetakan...  bahasa yg digunakan rojak+santai.. diselitkan dgn nasihat, hadith n tafsir.. err... err... sekian...

yes, identiti beliau tlh m'jd satu misteri dlm kalangan peminatnya... sampai la nie xdak sapa pun tau sapa dia except ALLAH n penerbit...

nie antara novel beliau:

5 tahun 5 bulan

(first novel karya hlovate yg aku baca... time tuu aku sk menengah n klu x silap aku time form4... buku nie, bdk2 dorm aku yg kenalkan kat aku...)

kisah ttg sorg Johanna...  dikenali sbg kak Ana, mjd maid di rumah si Along,mamat serbia (gelaran yg kak ana bg)... tanpa diketahui Along, rupanya Ana hanya bekerja sementara sbg maid n akan meneruskan pelajaran di luar negara...

dlm buku nie diceritakan bagaimana seorg Johanna sblm melangkah melanjutkan pelajaran di luar negara kembali ke tanah air dgn m'bw perubahan dlm dirinya sendiri...

dr title Cik kpd Madam
dr sorg remaja mjd lebih matang
mulanya berjanji utk m'bw pulang ijazah,
tp akhirnya mbw pulang segulung ijazah n 2 sijil...

apa lg perubahan n pengalaman yg Ana dpt sehingga mbw perubahan dlm dirinya?? apa kaitan Ana n Along??



Aa + Bb

(aku ska novel nie)
kisah cinta ttg Addin Shah n Benz Alif yg x ngam sejak dr zaman sk lg.. mereka kahwin pun atas sbb tertentu....

Addin seorg Head Girl manakala Benz adalah ex-Taiko...
Addin juga seorg doktor manakala Benz adalah jurutera..

cerita yg sgt best as dlm buku nie m'ceritakan yg kita sbnrnya harus percaya akan qada' n Qadar-Nya... segala yg berlaku ada hikmahnya....



[tunas]

kehidupan Addin n Benz time sk menengah iaitu di Kolej Tunas...

diceritakan mcm mana Addin bertemu dgn Benz, mcm mana rahsia Addin n Addi terbongkar, mcm mana Addin mula membenci Benz, sejak bila Benz mula menyukai Addin, n mcm2...

juga diceritakan mcm mana wujudnya Mags 7 n mcm mana Head Girl n Mags 7 mula bekerjasama....



Rooftop Rant

kisah ttg Jade n Trisy...

Jade remaja lelaki yg minat ngan komik n lukisan.. ingin melanjutkan pelajaran dlm bidang tersebut ttp dihalang oleh ibu bapanya....

Trisy remaja prpn yg tomboi, mempunyai ibu bapa kakak n abg ttp semuanya x amik peduli ttg dirinya; hanya org gajinya shj yg melayaninya...

aku ska cerita nie... mcm mana Jade bantu Trisy sedar akan realiti, mcm mana Trisy seia ngan Jade, mcm mana Jade mengambil berat ttg Trisy, kisah Pak Usu yg turut membimbing Trisy...
aku plg ska ayat Pak Usu Trisy kat Jade time Trisy melarikan diri.....
"Kalau jaga Trisy is that a possibility?"



Contengan Jalanan

buku nie bg aku agak pelik la.. yer la, nie first time aku jumpa buku yg cover depan n blakang dia sama tp terbalik... n terbhg kpd 2 bhgn..

first- ttg Fend
pertemuan dia dgn Musalmah/Lia membw satu petanda akan berlaku perubahan yg besar atas dirinya... ttp perubahan itu adalah melalui Chad... apa yg pasti, perubahan itulah yg dicari oleh Chad n Fend... kita hanya mampu merancang ttp Allah yg menentukannya...

second- ttg K2 (k-square)
dia nie seorg drummer n ska belajar muzik tp jurusan dia sbnrnya klu xsilap aku ttg lukis2... dia mmg panda main muzik, mmg pro arr even dia bukan jurusan muzik.. tp segalanya berubah apabila kwn dia, Chad meninggal dunia... perubahan Fend yg juga sepupu Chad n kwn K2 menyebabkan K2 berfikir kembali pegangan hidupnya...
"the man who decided to change on the 12th hour dies on 11th"


Versus

AO n Minn...
asalnya mereka nie alpa akan duniawi, tp mula berubah sedikit demi sedikit...
diceritakan dlm novel nie ttg transformasi mereka untuk mjd baik,.. byk kehendak mereka t'paksa dilupakan... dlm mereka ingin berubah, rasa cinta antara mereka mula berputik... ttp perasaan itu dipendam...

perbezaan yg ketara yg dpt aku lihat melalui novel nie ialah perbezaan cinta nafsu ngan cinta islamik.. apa cinta islamik?? mcm yg AO wat.. AO mengubah dirinya terlebih dahulu sblm melahirkan rasa cintanya kpd Minn...

begitu juga dgn tindakan AO n Minn yg memutuskan utk berkahwin pd usia yg muda... disini dpt dilihat antara faktor mereka wat keputusan tuu ialah mereka nak elak fitnah n spt yg diketahui, couple itu haram...


Schubert's Serenade

citer nie da dlm buku "Gurindam Jiwa"; dimana turut dimuatkan 2 cerita lagi karya Imaen and Noor Suraya.. n of course sbb utama aku beli buku nie adalah dgn adanya karya Hlovate..

citer nie mengisahkan ttg 2 beradik tiri, Ju'a n Abang Shah, yg pd mulanya xrapat ttp disbbkan piano n biola, mereka mjd rapat... aku plg ska part nie bila depa gabungkan lagu2 jd medley... tp sblm lahirnya adik mereka, Abang Shah meninggal dunia... mulai dr saat itu, Ju'a xmau main biola since akan mengingatkannya kpd arwah...

ketika di kolej, dia bertemu dgn sorg rakan lamanya,EG; rakan sewaktu mengikuti kem muzik(asanya tp yg berkaitan ngan muzik).. di minggu orientasi pelajar boleh m'buat persembahan, oleh itu EG mengajak Ju'a m'buat persembahan ttp ditolak oleh Ju'a.. mcm2 t'jd tika EG berusaha mendesak Ju'a utk buat persembahan sehinggalah menyebabkan EG b'hijrah ke US..

............

aku ska buku2 karya HLOVATE.. tp persoalannya;
Siapakah HLOVATE?
lelaki @ perempuan?
muda atau tua?
hmm... nobody know..
BUT..
Allah knows..(^^,)

dr pena addinfarhani...('',)