Tuesday, 16 April 2013

sehari di kolej komuniti darulaman

cuti dah start..
boring..
xtau nak wat pa..
nak keja??
hee.. nanti kut..
nak wat something yg interesting tp masa yg
digunakan xlama, xnak tension2,
xnak penin2 kepala.....
ada ke???
hmm..

sbnrnya, time dok exam aritu my mum ada inform yg dia nak daftarkan aku n kembar aku gi kursus pendek wat cupcakes.. yess.. cupcakes.. dgr mcm senang jer kan.. dlm buku pun berlambak resepi2.. tuu xt'masuk gi kat internet.. hee.. tp klu xkena cara, xmjdik kan???

so, aku pun setuju.. tarikhnya adalah hari kedua slps exam far 250... iaitu pd 15 april 2013 kul 1 ptg hingga 6 ptg... bayaran yg dikenakan RM40 ja... tuu t'masuk mknn, sijil n handout.. handout tuu apa?? hee.. resepi2 n sample yg kita wat ler... bg aku harga tuu t'sgtlah murah tau... yer lah kan... sapa nak bg percuma servis ngajar+resepi plak tuu..

ni bgnn utama.. bgnn utk kursus pendek blakang bgnn nie...


nie ruangan depan.. yg pintu terbuka tuu bilik masakan..

time aku sampai dah da 3org dah.. semua prpn.. dok xlama lps tuu ada 2 org llk plak yg join.. kbykkan yg join ai nie budak2 muda.. yg makcik2 x sampai 7 org pun.. tuu apa yg aku dgr org cakap la...

then aku gi daftar n slps buat bayaran p'daftran, kami diberi resepi yg akan digunakan..

antara resepi yg akan kami blajar:
RED VELVET CUPCAKES
WALNUT BROWNIES
MARBLE CAKE(bonus)

sementara tunggu peserta dtg, aku belek la resepi2 tuu.. mak aii!!! bhn2 dia mmg mahalll dowh!!! da satu dua bhn tuu aku xpernah tau pun.. huhu.. gimana nih... mmg arr sblm2 nie aku biasa dok wat tp xla guna bhn2 betoi pun.. aku ganti ngan bhn2 yg da kat umah.. huu...

tgh2 aku dok belek tuu, pihak urusetia gtau kami leyh gi solat kat surau di bgnn utama...


cikgu shamsiah mohd noor
cikgu shamsiah mohd noor... dia nie pengusaha @ tokey Distana Home Bakery... sabar ja dia ngajar sambil melayan kerenah makcik2 n budak2... hee..

elok jer selepas solat, aku gi balik kat bilik masakan n rupernya org dah start dah.. aku, farah n kak shifa kelam kabut jgak arr pi amik bhn2.. skali tersilap resepi dowh.. org wat resepi yg no.2, kami gi amik yg resepi no.1... tp klu dah t'amik pun xpa, mmg nak kena amik pun kan.. alhamdulillah sempat gak la aku amik bhn2 tuu.. satu group kena da 5org.. 2 org gi adalah kak anis n her kakak...

ruang masakan

tgh tunjuk demo dulu..
 cikgu tuu da gtau bhn2 yg kita boleh guna klu xmau guna bhn2 yg dinyatakan di resepi.. jd kita bley kurangkan cost...

nie tgh tunggu mentega cair...

antara bhn2 utk resepi no.1
(cuma walnut tgh ditumbuk oleh farah..)


dah siap.. tinggal nak bakar jer..

stlh dibakar

ni nak kena terbalikkan... nak buh coklat plak..

nie aku la yg buh tp xlama pun..
aku suruh kak shifa wat..
satgi abis kek tuu aku tekan2...


kak shifa


dr tudung itam..
kak anis, kak shifa, kakak kpd kak anis, farah
time nie tgh tunggu resepi ke-2 masak...


tadaa!!!
tuu baru first resepi.. WALNUT BROWNIES...
resepi kedua RED VELVET CUPCAKES..

resepi nie khas utk dikukus.. klu nak bakar kena tambah soda bikarbonat...

cukup2!! ti xmasak sat gi..

okey ke aku wat???

pelan2..pelan2!!

since group aku xdak penimbang so main
sukat2 mcm tuu jer..
kena bagi 40-45 g jer...

sekali kukus muat 13 cup ja..
so kami wat 2kali kukus..
yg lain kami bakar..
kita bako jer!!!

klu nak bakar kena letak dlm cup kertas nie...

tadaa!!
tp merah sgt group aku..
sepatutnya dia jd 'merah kekokoan'..
t'kurang serbok koko...
*akulah yg sukat serbok koko!! huhu.. sorry geng...
tp stilll nampak menarik since group
aku jer color lain.. hehe

dr oven..


tadaa!!!

byk x?? kukus n bakar...

nak buh cream...

menarik x??? actually rupa yg sebenarnya
adalah yg ada merah2 atas cream tuu...





dlm kul 4.45 mcm tuu kami bleh rehat n mkn2.. mknn yg disediakan ialah:

nasi goreng ayam n air anggur...
tp resepi MARBLE CAKE xsempat nak wat... so cikgu kata, baca resepi tuu elok2 coz dia mmg terangkan step-by-step betoi punya... so ikut steps tu n insya-Allah m'jd...



BEST SGT!!! rasa mcm nak join lg.. sabtu nie da kelas wat kek tiramisu plak.. hmm.. nak join2...

dr pena addinfarhani...('',)