Monday, 20 May 2013

dr mulut aku!!

hmmm... mcm mana nak 2lis erk?? gini citernya.. tp sblm tu, klu miss.M.N baca post ni, saya nak cakap satu benda ja... bukan nak jd mcm 'rumah siap pahat berbunyi'... tp time tuu mmg saya xdak mood nak balas apa yg miss.M.N cakap... asyik dok cakap benda yg sama ja.. pi mai pi mai, mende tu jgak yg dicakapnya!!!... sbb tuu saya nak cakap sini.. n bukan nak malukan since saya xguna pun nama yg betui..

saya nak cakap yg semua yg saya tulis nie, dr mulut saya sendiri...
 
n saya boleh ja klu saya nak tepon missM.N n cakap terus terang but saya tau bila saya tepon, saya xdpt nak cakap since saya still hormat anda... so, miss.M.N, klu anda baca, n nak serang, sila tepon saya ya, jgn tepon my parents since benda ni dr mulut saya sendiri... bukan dr mulut my parents n mereka tak tahu pun benda nie... ini juga saya tujukan utk semua p'baca post ini, utk ambil iktibar.. yg mana tersinggah la...
 
semalam( 18/5/2013), miss.M.N ada cakap benda ni dekat saya...
 
" this nenek yg kamu perlu kamu tengok, jaga, nie nenek sebenar kamu... yg kat kampong tuu bukan nenek kamu yg sebenar,... itu, moyang kamu kan??... ni..."-miss.M.N
 [aku potong cakap miss.M.N]
"err.. paham.. paham.."-aku.
 
Yes, saya tahu yg kat kg tuu, arwah nek tok teh(nama dia Puteh) n arwah nek yan(nama dia Ibrahim) tuu, yg saya dok balik tgk tuu, yg saya rasa itu kg yg plg best tuu, bukan nenek n datuk saya yg sebenarnya.. mereka tuu moyang saya... but, for your information, merekalah yg jaga mama dr mama kecik... sbb mak mama(aku xtau nak panggil apa sbb tak pernah jumpa) meninggal dunia time mama saya kecik... arwah Tok wan li, atuk saya pun saya sempat jumpa beberapa kali ja sbb dia kahwin lain n duduk di Pahang... tp walaupun tok wan li dok kat Pahang, saya tau mereka masih ingatkan family saya coz hubungan keluarga kami tak pernah putus... sampai sekarang family mereka still berhubung dgn mama... [saya rasa keluarga miss.M.N tak tahu pun kan yg arwah datuk saya menetap di Pahang bukan di kedah n mak mama saya dah meninggal time kecik.. kan? n mesti tak tahu pun kan yg datuk saya di phg tuu dah meninggal dunia.. yer la.. time meninggal tuu, tak dak sorg pun dr kalangan keluarga anda yg ziarah... tak tahu jln nak ke phg? actually,boleh jer nak ikut kami since kami pun 'berkonvoi' 3@4 buah kereta gi pahang]
 
berbalik kpd arwah nek tok teh dan arwah nek yan,... merekalah yg menyara mama n adik beradik mama yg lain... so, kenapa saya xbley pi tgk mereka? sbb mereka bukan nenek dan datuk saya? kenapa saya xboleh pi melawat mereka yg tlh m'besarkan mama?.. at least mereka ambik tahu pasal mama... ko ader amik tahu ker?? mama saya masuk hospital sebulan sblm nak lahirkan saya, ada miss.M.N dtg lawat mama saya? yg saya tahu, korg dtg 'lawat' mama saya slps my mama lahirkan saya n siap berhidang mknn lg kat wad mama tu.. hidang plak bukan sikit2.. tahap mcm kenduri plak.. apa ingat tu rumah kenduri ka? sampaikan doctor pun dtg tegur, "ni hospital, utk org sakit..."...
 
Alhamdulillah, mama selamat... ada sorg nurse ni nasihatkan mama suruh mkn tauhu byk2 utk tambah darah, n mama mmg mkn tauhu byk2... tauhu sup tauhu goring n mcm2 jenis masakan tauhu lg lah...-nak tahu apa yg jadi dekat mama? baca sini!!
 
n arwah nek yan n arwah nek tok teh tu jugaklah yg jaga saya n kembar saya time mama gi kerja... since mama dah sediakan siap2 botol susu yg berisi susu berbotol-botol di dapur, supaya bila saya ngan kembar saya nangis mintak susu, mereka hanya perlu tambah air panas ja... sampai mcm tu skali mereka jaga saya... aku tahu keluarga arwah bukan lah org senang, but mereka still jaga saya-cicit mereka...
 
so there is no reason for me to not visit them!!
n ko sape nak nasihatkan aku!!...
 
n yg buat saya bertambah geram tuu bila ada salah sorg dr kalangan keluarga miss.M.N yg baru tahu(tahun lepas) mama saya anak bongsu dr 4 adik beradik... n adik beradik mama masih hidup di kg...  entah2 miss.M.N pun baru tahu kan?? dah tuu, bleh plak org tuu tanya, 'setiap thn raya sini, tak pe ker?'... hmm.. bukan niat di hati nak ungkit, but hati ni dah geram dah...
 
yes, saya tahu nenek sakit, sbb tuu miss.M.N kata mcm tuu dekat saya(perbualan diatas)... n jgn tak tahu ya, saya juga tau benda di sebaliknya yg menyebabkan miss.M.N kata mcm tuu... ada laa org tuu kata yg abah saya xpedulikan mak dia... n tiba2 kaitkan plak nama mama yg menyebabkan abah xbleh balik tgk mak dia... disbbkan mama kerja byk, abah tak bleh tgk nenek... utk pengetahuan ya, mama saya xpernah larang abah balik tgk nenek... suruh balik lg adalaaaa...
 
hmmm... klu ikut byk lg yg saya nak tulis... tp xlarat nak taip dah.. so for the penutup, saya nak sentuh ttg hubungan antara adik beradik... klu nak ikutkan, klu kita bergaduh, even dgn org luar, lebih 3 hari kita xbercakap dgnnya, masuk nerakalah jwbnya...
 
Sabda Rasulullah (sallallahu alaihi wasalam): 
“Barangsiapa yang tidak bertegUran lebih daripada tiga (hari), lalu ia mati, maka ia masuk neraka”. [Hadis Sahih Riwayat Abu Daud]

tambah2 lg klu memutuskan hubungan adik-beradik... seeloknya, klu kita dah tahu ada org yg nak meninggal dunia(melalui tanda2), hendaklah kita berusaha kumpul anak-anaknya... even klu dia tak bgtahu @ tak mengaku kata nak jumpa mereka, kita yg sihat ni, piker guna otak laa... jgn la plak halang dia dr nak tgk anak2nya... then, bila dia dah tak ada, mulalah nak salahkan org tu, org ni...

 
*saya dah 20 tahun.. saya bukan budak 2 thn lagi... jgn ingat saya bodoh, tak tahu apa-apa... muka saya mmg innocent, kdg2 blur, tp Alhamdulillah otak saya masih boleh pikir baik/buruk, logik/karut... n jgn underestimate saya dan org lain... biar miskin harta,jgn miskin budi bahasa!!!.. jgn tak tahu, even muka saya sentiasa ceria tika di selangor, tp saya sentiasa diam je.. bila org tanya bru saya jwb.. nak tahu sbb apa? sbb saya takut saya tak dapat menahan diri dr memaki....!!! 


n satu lg, saya ikhlas lawat nenek 2 hari lepas... jgn pula dipertikaikan keihklasan saya selepas m'baca post ini... saya cuma xdpt terima apa yg miss.M.N cakap dekat saya mlm sblm saya balik Kedah...

SABOR JE LARHHH!!!

dr pena addinfarhani...('',)