Thursday, 14 November 2013

kaya vs miskin

kaya vs miskin
jgn ingat yg kaya itu kaya
n yg miskin itu miskin....
bleh jd yg kaya itu miskin,
n yg miskin itu kaya..
ahaa!!... pening x? pening x?
bila sentuh ttg kaya vs miskin ni, tiba2 ja aku teringat akan MISS TYA [lecturer BEL313]... since sem 5 is all about critical thinking, so beliau nak tahu akan pandangan kami ttg kekayaan...
org kaya tu mcm mana?
yg berduit kah?
org yg berkereta kah?
gambar hiasan
gambar hiasan
org yg da rumah mcm ni kah?
gambar hiasan
or mcm ni? 
gambar hiasan
beliau tanya soklan ni dlm kelas aku...
masa tu, aku dah prepare jwpn dah, kot2 ditanya..
n sampai ke sudah, aku selamat.. tak ditanya pun...
but dr saat itu, dlm kepala aku piker satu jwpn ni je...
jawapan yg mmg kena dgn keadaan aku skrg
n ada bbrp kejadian laa yg turut membuktikan kesahihannya...
apa jwpn aku?
my answer is org yg xada hutang itu adalah org kaya....
cuba korg fikir,
lantaklah rumah dia setinggi gunung Everest,
rumah seluas lautan,
duitnya bertimbun,
keretanya berlambak,
pakaiannya lip lap lip lap...
tetapi, klu semuanya hutang,
xdak gunanya beb...
cuba korg fikir ni plak,
org miskin yg hanya ada sebuah kereta n rumah sederhana
n xada hutang...
haa!! tu bru lah kaya...
ntah2 org yg rumahnya sederhana
tu punya berekar2 tanah....
tp, aku xkatalah yg kaya itu berhutang.. bukan yer...
itu diskriminasi or bias tuu...
kita xbleh nak judge org by its penampilan or kemewahan dia...
ntah2 dia mmg kaya gile n
semuanya dia beli cash, not hutang2 kan..
biaq pilah, rumah dia besar ke kecik,
berkereta or motor even berbasikal skalipun,
janji hutang xdak...
so dlm kaya vs miskin ni, hanya kita ja tahu kebenarannya..
kita cakap bohong, bermegah2 skalipun, klu ianya hutang,
kita ja rasa peritnya nak bayar balik... yer dak???
*everyone has their own opinion ...
they have the right to express their opinion..
peace_no_war..(^^,)
perahan idea addinfarhani...('',)