Friday, 8 November 2013

User profile service failed the logon. User profile cannot be loaded.

Alhamdulillah sgt2(^^,)...
tahu tak, smlm firsttime aku tidoq awal... jam x kul 10 pun, aku dah tidoq dgn hati yg gerammmm....
tahu tak apa yg berlaku??
pernah xlaptop anda kuar benda ni, "User profile service failed the logon. User profile cannot be loaded."...?
sblm ni laptop aku xpernah jd mcm ni... n mayb sbb laptop tu bru lagi kot, ntah la... tapi itu lah yg kuar time aku nak bukak laptop...

keluar mcm ni la... ketaq kut habaq hang!!!
lepas tu, aku dah give up... aku nak gtau parents kang nanti kena sembur plak... so, aku diamkan je, and akan aku repair esok pg...
pg tadi aku bgn, terus aku bukak laptop dgn harapan benda atas tu xjd lagi, but harapanku hancuss berkecaiii..
terus aku gi mintak computer dekat adik aku, n aku search kat google mcm mana nak repair benda tu... n keluarlah mcm2, sampai aku sendiri pening kepala... aku cuba semua benda yg dia suruh,..
dari start dgn menggunakan "safe mode" sampailah kena buat backup file... tp still kluar mcm atas tuu...
rupenya ada lg step yg aku xwat...
kena guna step ni (ni step dr awal)...
1.Start the computer and press F8 key immediately.
2. In the "Advanced Boot Options" window, select "Safe Mode" and then press "Enter"
3. Login to your account.
4. Click Start
5. In Start Search box, type "regedit", and press "Enter". (klu xbleh jumpa regedit tuu, try type Registry Editor)...
6. In Registry Editor window, navigate to: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Wi­ndows NT\CurrentVersion\ProfileList
(first, click HKEY_LOCAL_MACHINE... then cari n click SOFTWARE.. lepas tu, tekan Microsoft, lepas tu plak tekan Microsoft NT, tekan Current Vesion and last skali tekan Profile List...)
7. In the left pane, look for the folder name starting with S-1-5 (SID key) followed by a long number, then click the folder and locate ProfileImagePath from the right pane to verify that this is the user account profile that has the error.
8. If you have two folders starting with S-1-5 followed by same long numbers and one of them ends in .bak
9. Change the .bak folder to normal one. To do this:
10. Right click the folder without .bak and choose "Rename". Then add .ba at the end of the folder name.
11. Right click the folder with .bak and choose "Rename". Then remove ".bak" at the end of the folder name.
12. Right click the folder with .ba and choose "Rename". Then change the .ba to .bak at the end of the folder name.
13. Choose the folder without .bak
14. In the right pane, right click on RefCount and then select "Modify"
15. Under "Value Data", type 0 and then click OK.
16. Right click on State and then select "Modify"
17. Under "Value Data", type 0 and then click OK.
18. Close Registry Editor window.
19. Restart the computer in normal mode.
20. Log on to your account again.
ermm... xpaham ka? hmm, mcm ni lah, korg tgk vid ni plak.. aku dpt dr iYogi
mcm mana? senang je kan? tp nak ingatkan yg klu kita salah step@key-in, ianya akan menyebabkan system rosak...
*yg no. pjg2 tu, klu hujung nya ada byk jenis, maksudnya ada 1001, 1003... korg guna yg sama value... means klu sblm .bak tu 1003, gunalah yg 1003...
this is my first time prob ni terjd n bygkanlah betapa aku kecut perut+ketaq lutut+hati dup dap dup dap+rasa mcm nak katok ja laptop...  hahaha... nak tergelak pun ya jgak coz dsbbkan masalah tu, aku marah semua org... huhu.. sorry erk...
aku da cari punca masalah tu, but xjumpa la plak... hmm.. apa puncanya  ya???
apa2pun, Alhamdulillah.. masalah selesai dgn skali cubaan (cubaan pertama utk cara yg ke brapa ntah...)
perahan idea addinfarhani...('',)