Friday, 27 December 2013

cara mudah nak letak music dlm blog dr YOUTUBE

sblm ni, aku ada guna satu benda ni
utk letak music kat blog aku,
but xbest...
so aku tukar dgn yg ini...


SCM Music Player...
simple..
mudah..
senang..
Xmemeningkan kepala
yg sememangnya dah pening...

aku tunjuk step-by-step:

1) Enter address SCM Music Player...

2) korg pilih jer nak2 yg mana satu... ada mcm2 color...

click dlm bulatan sblh kanan tu...
3) Click ~Edit Playlist~...


then, korg masukkan nama n URL lagu...
cthnya, aku guna lagu dr YOUTUBE..

copy URL lagu dlm kotak merah tuu &
paste dekat ruang SONG URL
taipkan tajuk lagu tuu...
ulangi langkah tu utk lagu2 seterusnya,,,

4) then, click dekat configure settings...


korg tick lah ikut rasa hati sanubari korg...
sblm aku lupa, my advice utk default volume..
klu bleh jangan amik 100%...
amik dlm lingkungan 20% - 50% ja...
tu pun dah cukup kuat...

reasonnya..?
mesti ada reason punyaa...

sebabbbb....
xsemua org ska dgn lagu yg kita pilih...
salah pilih lagu, bleh buat visitors lari tau..
dahlah lagu tu dia xminat, bising+kuat la plak...

aku pernah baca, kbykkan visitors
akan 'lari' dr blog yg pasang/set volume lagu kuat...

yup, mmg kita bleh slowkan volumenya,
but.. utk komputer/laptop yg lembab mcm aku ni,
nak tunggu blog tu bukak sepenuhnya dah amik masa berjam2...
then nak slowkan plak,
terpaksa tunggu lg berjam2 sbb lambat..
internet plak mcm siput...

nampak xkat situ...
betapa volume memberi kesan kpd blog kita....

5) lepas dah siap, click DONE n copy kod yg diberi..


copy n paste kan kod ke HTML/JavaScript..
klu nak ubah apa2, click back (utk ubah) n DONE utk dpt kod...

The end...(^^,)

perahan idea addinfarhani...('',)