Thursday, 26 December 2013

cara mudah nak tukar "Attribution Powered To Blogger"

thanks to OH Budak B becoz share ttg macam mana nak tukar
Powered by Blogger kat bhgn Attribution blog aku....
telah lama ku cari akhirnya ketemu jua... hehe....

hasil study aku selama 30 minit n pd cubaan kali ke-3,
akhirnya aku dpt buat...
so aku harap korg2 semua bleh buat la jgak yer...



cara mudah nak tukar "Attribution Powered To Blogger"
(try scroll bawah klu nk tgk attribution aku selepas aku ubah...)
aku tunjuk step-by-step: ....

--------------------------------------------------------------------------------------

1) korg gi tempat template korg... 

 Dashboard > Template > edit HTML

2) then cari kod ni...
   
 <div class='footer-cap-bottom cap-bottom'>

*erm.. mula2 aku mmg xdpt cari kod tu.. then aku try guna ctrl+F, but still xdpt jgak.. so my advice, korg cuba cari dekat angka 1900++... cuba korg perhatikan, kan ada nombor2 kat bhgn tepi sebelah kiri.. hah!!, kat situlah... n kod tuu ada di bhgn dekat2 situ... (aku advice ikut cara aku buat... klu xdpt cari jgak kod tu, aku xtau la... gomen na...)
mcm ni--->



3) lepas tu, korg paste kod ni kat bahagian atas </div> tuu...

<center>Copyright &#169; 2013-2014 "Holllaa!!!!" All Right Reserved to <a href='http://myemosaid.blogspot.com/'>Addinfarhani</a></center>

*yg aku color biru tu, korg ubah ikut nama blog korg/lain2...
yg color pink tu korg gantikan dgn URL blog korg...
tahun tu plak ubahlah ikut tahun semasa...

jadi selepas korg paste kod atas ni, akan jadi mcm ni:


4) akhir skali korg kena Delete kod ni...

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>
          <b:includable id='main'>
    <b:if cond='data:feedbackSurveyLink'>
      <div class='mobile-survey-link' style='text-align: center;'>
        <data:feedbackSurveyLink/>
      </div>
    </b:if>
    <div class='widget-content' style='text-align: center;'>
      <b:if cond='data:attribution != &quot;&quot;'>
       <data:attribution/>
      </b:if>
    </div>
    <b:include name='quickedit'/>
  </b:includable>
        </b:widget> 

*nak bagi senang, korg tekan Ctrl+F, then enter Attribution1... 

5) Lepas dah ubah kod2 tu, akan jd ginilaa...


6) tunggu jap.. DON'T save lagi.. preview dulu..
    bila smuanya menjadik, then baru tekan SAVE...(^^,) gud luck!!!

itu jer step nya... senang kan... btw, thanks skali lg to
empunya post ttg nak tukar benda ni...
xlen xbukan insan yg menggelarkan dirinya
Miss B (pemilik blog OH Budak B)... thanks ya...(^^,)

perahan idea addinfarhani...('',)