Tuesday, 24 December 2013

MATERIALISTIC vs APPRECIATION

erm.. korg pernah tgk tak iklan TV 5C?
alaa... yg iklan Cadbury tu?
tp cadbury tu C yg ke-6...

ahaa...
mesti dah ingat kan?
erm.. klu x, try pi sini...

aku xtau la sama ada tajuk tu berkenaan atau x dgn iklan tu,
but since aku ni  'pemerah idea' yg nak tulis benda ni,
so jwpnnya aku yer je lah...

okey...
aku nak highlight skali lagi tajuknya...
MATERIALISTIK vs APPRECIATION...

spt biasa, aku xdak masa laa nak ulas benda yg xjd depan mata...
depan mata beb!!!, benda ni berlaku...
si pembuat n si mangsa tu plak aku kenai giler2 punya...

haish... xbleh jd nie...
aku kena cool dulu...
kipas angin dah tekan ke no. 5, so coollll....

gini, buat teman2 sekalian,
yg nak kawin...
yg dah kawin...
yg terkawin..
oppss... terkawin?
xkan 'ter' kot..?
biar lah...
kpd sapa2 ja lah...
korg kena lah hargai pasangan masing2...

aku tau lah...
aku ni mana da lg pasangannya...
satu hari nanti kowt...hehe..
tp melalui pemerhatian, pendengarn serta pemikiran aku ni....
aku faham satu benda...

perempuannn... at least, paling kurang nak diri mereka dihargai...
aku pun nak jugak...

ini x...
setiap kali anniversary,
langsung xbeli apa2... even kek seketul...
itupun x beli... brg kemas jgn cakaplah...
memang xlah...

si pengadu tu bagitau aku, plg lekeh hadiah anniversary rakan2 dia(ni tahap plh cikai skalilah), mesti rantai seutas... xpun cincin sebentuk.. laki depa beli hasil dr duit gaji yg depa kumpul sikit2 setiap bulan....


then ada plak yg gtau aku, suami dia pi negara apantah... bw la balik brg2 cenderahati...
best woo, sbb dia bw balik seguni....
tp yg x best yer, dia pi bg kat adik beradik dia dulu suruh pilih..
dia bg kat adik beradik belah bini dia suruh pilih...
then cenderahati yg plg last skali baru dia bg kat bini dia...
tang mana special yer tu??
bini dpt bekaih org len pilih... adusss...

adoii...
maaf yer mr. hubby...
si wife bukanlah materialistik sgt...
jauh skali nak mengharap benda berkilau dijdkan hadiah anniversary...
but cukuplah diri ini dihargai...

si wife dah faham sgt dgn keadaan poket mr hubby tu...
dia tahu mr hubby xmampu...
klu x, xkan setiap bulan bil2 semuanya si wife yg tanggung...
makan minum pun si wife tolong...
but, cubalah utk mhargai si wife
setelah si wife m'bantu mr hubby mencari rezeki utk sara family...
bukan nak ungkit... tak..
si wife ikhlas nak bantu mr hubby cari duit utk sara family...
tp si wife nak juga rasa diri dihargai..

dah 20+ kawin, skali pun xpernah sambt anniversary...
handset dah bertukar berpuluh2 kali..
dr 3310 sampailah yg bleh tekan2...
tv kat umah tu dari ada telinga besar, sampailah dah bleh melekat kat dinding...
rumah dari setingkat, siap bertambah jadi 2tingkat+mini garden lagi...
kereta dari sebuah jd tiga biji...
komputer dah bertukar jd laptop jenama apple lagi...

si wife dr dulu smpai skrg, mcm tu je...
badan je lah kowt yg berubah pun...
klu nak bg karipap special yg ada telur rebus kat dalam pun xpa
*bini dia hantu karipap
hmm...

anak jiran@ bini kwn bleh plak mr hubby gi tolong...
siap belikan brg2 sekolah lg..
tp anak2 n bini kat umah, xteringin plak nak kuarkan duit utk belikan apa2...

bila ditanya, mr hubby akan cakap, si wife ada..
duit gaji wife berlambak.. anak2 bleh minta dekat wife...

ehem.. mr hubby..
mmg la si wife gaji byk, but tanggungjwb mr hubby tetap ada....
anak org lain ditatang, anak sendiri dibiarkan...

bukan nak mendengki... x dengki wlu sekuman pun...
tp jgnlah smpai anak2 tanya,
"ibu, amir tu anak papa ke? kenapa papa belikan dia beg?? semalam, papa dah bagi color dkt dia... acik nak jugak...."
*anak dia tu bahasakan diri dia acik..

kdg2 kita rasa menda tu kecik jer...
tp yg kecik itulah yg akan jd besar...
n jgn pelik, klu benda gini antara penyebab rumah tangga retak....
*2lis macam da pengalaman je kan??... ahak2... 

perahan idea addinfarhani...('',)