Friday, 6 December 2013

sebaceous cyst??

...hai sumer!!...
 
Ahah!!
spt yg pernah aku post sblm ni,
aku xkan update klu aku xbalik umah kan??
since aku dah update, maksudnya...
aku dah ada kat umah!!!
 
cuma kali ni, aku xsangka...
agak mengejutkan jgaklaa...
rupenya ada something yg my family
sembunyikan dr aku...
 
bygkanlah...
pg td time aku tepon rumah,
dlm kul 9++pg tp xdak sapa angkat...
then, aku tepon adik aku, si fahmie,...
rupenya depa semua ada kat hospital..
di KMC..
 
KMC~ni tmpt lahir kami 4adik-beradik...
<picturedrsini>
dlm kepala aku mmg dok pikiaq benda buruk je,
sbb fahmie tu ada asma..
tp klu fahmie kena tahan wad sbb asma,
xkan dia jawab tepon plak kan?
 
so, aku tanyalah dia..
sbnrnya, my mum yg masuk hospital...
 
bila dpt tau mama aku masuk hospital,
lagilaa aku pikiaq benda buruk...
 
yer la kan,...
xdak angin, xdak rebut, tiba2 masuk hospital...
bila aku tanya mama
"dah brapa hari duk di wad?"
my mum kata dr 3hb lagi...
 
dah 2 hari la maksudnya...
last skali aku tepon, hari sabtu @ ahad...
mama masuk wad hari selasa...
 
hmm...
my mum masuk wad tuu sbb kena operate bahu kanan dia...
sbb sebaceous cyst..
 
tau x apa benda tuu?
haa.. dlm ayat mudah dia, bisul laa..
bisul besar...
aku nak letak gambar, tp aku takut nak save...
korg search guna MR.Google yer..
 
dulu dah pernah operate dah...
klu xsilap aku, dah 2kali operate tp buat dekat klinik je...
klinik jiran aku... Klinik Keluarga...
masuk kali ke-3 terpaksa buat kat hospital sbb kena bius byk...
 
kat klinik dulu, bius xbyk sgt..
aku ingat lg..
Dr Nasir tuu siap tanya aku nak tgk ke x process tu..
aku xtgk pun time operate tuu
but masa Dr Nasir tuu nak jahit balik,
dia panggil aku masuk bilik..
Dr Nasir tunjuk dekat aku tempat operate tuu..
kat bahu kanan mama ada lubang..
dalam kowt... n time tuu mama sedar!!!
mesti sakit kan... aku tanya mama sakit x?
mama senyum je... aku duduk skjp je dlm bilik tuu
then aku berganjak ke tepi...
 aku xleh nak tgk lama2.. aku kesian...
 
sbb tu aku xnak jdi doctor..
aku kesian dekat pesakit2..
bukan sbb takut darah erk...
klu aku takut darah,
aku xkan pi derma darah la kan...
 
but utk kali-3, my mum kena bius byk sbb nak kena korek bisul tuu dalam..
org kata kalu xmau bg bisul tu tumbuh lagi, kena buang kepala dia la...
n kepala bisul tuu plak dok jauh ke dalam bahu mama aku...
 
klu nak ikutkan, operation buang bisul tuu skjp je,
tapi nak prepare utk operation tuu yg lama...
coz my mum ada sejarah ttg sakit jantung time mengandungkan aku n kembar aku,
maka preparation dia amik masa lama sikit...
 
abah aku kata, operation tu start pkul 1ptg..
my mum plak sedar dr kesan ubat bius tuu dlm kul 4ptg...
n lepas operate tuu my mum bleh kuar hospital dah..
tp dsbbkan mama aku muntah2,
mama aku xberanila nak balik rumah...
takut jd apa2...
 
n hari ni(khamis) mama dah bleh kuar..
sbnrnya, mama aku dah bleh kuar time pg lagi..,
tp nak tunggu pakar jantung sampai tuu yg lama...
last2, kul 4 td baru bleh kuar n amik ubat...
 
my mum kena jumpa dulu pakar jantung,
nak check takut2 time bius utk operation tuu
ada tinggalkan kesan kat jantung dia...
mcm tu lah abah aku gtau td..
 
aku xpaham sgt,
yg aku faham,
time mama mengandungkan aku n kembar dulu,
jantung mama aku terbesar sikit...
n tekanan darah naik tinggi...
 
aku difahamkan bhw
time mak aku kena tahan di wad utk buang bisul tu,
tekanan darah mama aku mencecah 200...
 
apa2pun, Alhamdulillah operation tu berjalan lancar...
dgr mcm operation biasa kan?
 
my mum kata,
klu nak bandingkan operation buang bisul
dgn operation bersalin(caesarean),
my mum lebih takutkan operation buang bisul...
 
sbb, time operation bersalin, processnya cepat..
tp utk buang bisul, my mum mcm ternanti2..
my mum kena tunggu agak lama la sbb preparation..
sbb tu mama rasa lebih gementar..
 
my mum kata, preparation yg depa buat tuu
mcm prepration utk bedah org
yg harapan utk berjaya tu 50-50...
 
takut-gementar hanya Allah yg tahu...
my mum gtau lg...
sblm dia dibius,
dia bygkan mcm itu kali terakhir dia lihat dunia...
 
my mum juga terbayangkan
akan keadaan arwah tok ngah aku
time dok kat bilik bedah tuu..
 
utk pengetahuan, arwah tok ngah aku
baru sj meninggal dunia disbbkan accident...
arwah yg menaiki motor digilis lori treler
di bulatan berhampiran hospital jitra...
~Al-Fatihah.. semoga roh beliau dicucuri rahmat
dan ditempatkan dalam kalangan org beriman...~
my mum dah anggap arwah tok ngah aku tuu mcm ayah dia...
 
bila aku dgr my mum cakap mcm tu,
aku SEDEY arr...
 
"mama ni...
malam2 mcm ni, jgnla buat ayt sedih mcm tuu..
mama sihat lagi..
kuat lagi..
 
kakak ngan kakngah kan xkeja lagi..
fahmie dgn fareez pun still sk lagi..
tu maknanya, mama muda lgi..
 
kakak, kakngah, fareez, fahmie
xbalas pun lg apa yg mama dah buat utk kami...
mama dah fkir bukan2...
 
kakak nak mama tgk anak2 mama berjaya..
capai impian masing..
kami pun akan jaga mama nanti..
jaga abah...
jaga chaq..."
 
 - addinfarhani -
 
 
* my mum dok di wad 509 tingkat 5...
 


ish2.. adik sapa la ni?
sempat lg noh...

nie time nak balik umah... haha..
ingatkan xngantuk, skali naik kereta terus terlelap...
 
  
perahan idea addinfarhani...('',)