Saturday, 27 April 2013

Ikan Sole@ sebelah

Ikan sole??
pernah dgr x nama ikan tuu? may be ada yang pernah dgr, but aku xpernah dgr...

td tgk Masterchef selebriti musim ke-2, tgk kat part penyingkiran pertama(Yasin tersingkir), ada Kencana dewi, Radhi Oag, Yasin, Zain ngan Sabhi(klu xsilap)... aku pelikla coz depa nie kata xpernah tgk ikan yang chef Adu, Chef Zubir dan Chef Johari tuu tunjuk.. rupanya ikan tu ikan sebelah atau turut dikenali ikan sisa nabi.. Chef Adu menunjukkan cara memotong ikan sebelah....

nak tahu kenapa ikan ni dipanggil sbg ikan sisa nabi?
aku jumpa jwpn kpd persoalan itu kat sini...

Ikan sebelah atau ikan sisa nabi ini menurut sejarah telah dimakan oleh Nabi Sulaiman a.s. tetapi oleh kerana baginda tidak sempat menghabiskannya, baginda telah melepaskan sebelah lagi ke dalam laut dan dengan kehendak Allah ikan itu hidup semula dan berenang kembali kelautan dengan keadaan ikan tersebut yang hanya tinggal sebelah dengan satu mata sahaja dan bukti kewujudannya kekal sehingga kehari ini untuk menjadi iktibar bagi mereka yang masih ragu-ragu dengan kebenaran Islam...

ikan sebelah @ ikan sisa nabi...
cuba tgk gambar tuuu... kedua2 tu ikan sisa nabi.. seekor ikan yg punya 2jenis permukaan, permukaan putih(nipis sikit) dan permukaan gelap(tebal sikit)...

ni la pertama kali sepanjang 20 thn aku hidup di muka bumi ni, aku tau ada ikan mcm ni..
Subhanallah...
dr pena addinfarhani...('',)

Tuesday, 23 April 2013

dosa


"perubahan xsemudah spt memadam"
kalaulah perubahan itu sesenang perbuatan memadam,
pasti ramai yg berbuat dosa...
syukurlah... kesungguhan, azam & niat diperlukan
bg merealisasikan perubahan...


dr pena addinfarhani...('',)

Monday, 22 April 2013

hari ini...

mcm2 jdk ari nie... da tetamu yg xdisangka dtg, brg yg aku order dah sampai, mkn ikan talapia sambal n mkn aiskrim!! semuanya berita baikkkk!!!

dlm kul 8++ aku gi pasar ngan my mum n chaq.. tibe2 jer cik 'at yg juai ayam tuu wat lawak, dia kata kat aku  "toksah pilih dah la kentang tuuu, amik masuk plastik jer".. time tuu aku nak pilih kentang saiz sederhana jer n my mum beli ayam kat kedai sblh kedai aunty yg juai kentang tuu.. "hahhh.. xmau yg besaq2.. nak yg sederhana ja.."... t'kejut aku, coz xpernah2 aku balas bila dia melawak since selalunya aku xdengar.. kwsn tuu bising ckit sbb kwsn juai ayam kan.. mesti dgr bunyi potong2 ayam...

lepas abis borog kat pasar, then singgah sarapan n bungkus mknn utk abah ngan farah kat rumah...
sampai umah plak aku kemas2 apa yg patut then aku on9.. hee.. xtolong my mum n chaq masak pun ari nie coz klu aku join depa, cnfm lmbt masak since byk tgn yg nak masak... so aku ngan farah pun on9 sampai laa my mum panggil farah suruh tumbuk cabai nak masak talapia sambal.. aku plak amik alih cuci pinggan.. niat di hati nak wat bergedil ayam but xjd... malaih ler...

abis jer wat talapia sambal, my mum n chaq rehat2 kat dpn TV n abah gi amik fahmie dr sk... aku ngan farah da kat ruang tamu.. time tuu aku dok update blog n farah dok download citer apa ntah... aku rasa mcm da kereta berhenti dpn umah.. rupernye betoi da org mai umah..

aku suruh my mum pi tgk since aku rasa mcm nak kenai ja llk yg tekan loceng tuu.. mcm budak UiTM.. tp sangkaan aku salah... tetamu yg aku xsangka akn hadir ke rumah aku... tetamu tuu dah lama dah xmai umah n lost contact, n baru bbrp minggu lpas my parents terserempak ngan depa time nak antar aku balik uitm.. my parents dah pi dah umah tetamu tuu n skrg turn tetamu tuu plak mai umah aku...

tetamu tuu ialah.. errr.. err.. aku panggil depa Cik Pin n Cik Zah jer.. n their son, xpasti nama apa tp bunyi mcm Syukor.. Cik Pin, Cik Zah n my parents dulu sama2 b'ganding bahu wat direct selling AMWAY... time tu aku, farah, fareez, syukor kecikkk lg.. skrg syukor tuu pun dah grad, aku ngan farah pun dah masuk U... fareez dah form 4 n fahmie pun dah ada...

depa mai dlm kul 1.30 mcm tuu la... aku nak t'gelak sbnrnya time dgr Cik Pin n Cik Zah cakap,.. style still mcm dulu.. aku dok bayang Cik Pin tuu mcm amitabh bachchan sbb bila dia start cakap je, akan wat org sekeliling nak dgr apa yg dia cakap...

bila depa balik dlm kul 4, kami hidang lauk nak mkn nasik... my mum dah ajak Cik Pin, isteri n anak dia mkn skali, but depa kata xyahlaa.. depa dah mkn dah sblm mai umah aku.. depa mkn time antar kereta utj servis kat alorsetar... aku nak makan ikan talapia sambal.. sedap!!


then dlm kul 5.45 ptg, aku ikut abah gi amik fahmie dr KAFA... n kami singgah Yawata.. aku nak gi juma kwn aku nak amik brg AVON yg aku order.. n abah plak nak beli brg2 dia while fahmie nak beli aiskrim.. actually fahmie kena krgkan aiskrim, but abah kata ok jer, so aku pun suruh beli yg dlm bekas, bley mkn ramai2...kami mkn lepaih maghrib...




dlm kul 10 mlm, aku masak maggi ASAM LAKSA 3 bungkus utk 5 org mkn, n sebungkus maggi KARI utk fahmi... hee.. klu ikut mlm nie xmau mkn dah, kenyang nasi ptg td ngan aiskrim.. but at last kena mkn jgak.. lapar dowh...



dr pena addinfarhani...('',)

Sunday, 21 April 2013

aku xsetuju!!!!!

aku xsetuju!!!
aku xsetuju!!!
aku xsetuju!!!

akxsetuju!!! aku xmau!!! aku xsokong!!!
aku xsetuju klu PTPTN dihapuskan!!! aku xsetuju klu diberikan pendidikan percuma!!!
AKU XSETUJU!!!

heyy...!!! jgn sentap dlu.. baca dlu apa reasonnnssss aku xsetuju...
 
 

kenapa PTPTN perlu dimansuhkan???
aku pelik betul la ngan org yg sebangsa, seagama dgn aku, very the selfish!!!! apa alasan korg nak hapus PTPTN?? salah satu alasan yg aku rasa very the tak logik ialah coz kadar bayaran balik yg tinggi...

klu betoi la dsbbkan statement yg bergaris tuu korg bermati-matian menegaskan yg ptptn perlu dihapuskan, aku rasa korg nie mcm kartun la... dah sah2 la korg dah kena kencing dowh!!!
meh sini aku nak kasi input berguna informasi benar kat korg2 yg tgh panas ngan aku... ttg PTPTN, pi baca kat sini..

utk pengetahuan semua yaa... kadar bayaran balik utk pinjaman PTPTN adalah sbyk 1% shj dimana kadar 1% itu adalah kadar upah yg dikenakan ke atas pelajar sbg kos penguruan PTPTN yg mgunakan konsep ujrah berdasarkan sistem kewangan Islam...

n satu lagi alasan ialah xmau bayar,.. coz bebankan rakyat kononnya la.. coz elok jer grad, dah da utang...

aku nak tanya satu jer... klu dah xmau ada utang, xmau bayar, apa pasal mau pinjam??? jgn pinjam maaaa klu xreti nak bayar... kerajaan mau tolong sama yg perlukan shj.. klu dah rasa diri tuu sudah kaya, xmau bayar, jgn pinjam lar.. bg org lain yg lebih memerlukan.. ada phm ka??

aku tau kebykkan yg bersemangat nak bg PTPTN dihapuskan rata2nya dr klgn mahasiswa n mahasiswi yg sdg dibelenggu, dikejar, dihantui dgn hutang masa lampau.. dahla reult KO, utang byk plak.. tuu sbbb mereka beria2 nak mansuhkan.. sbb tuu la, aku nak pesan kat mahasiswa2 termasuk diri aku jgak, time belajar, kita belajar.. jgn main2, kena serius supaya dpt skor.. Insya-Allah pinjaman tuu akan d'convert jd biasiswa bila kita dpt result yg gempak utk degree...

xsedar lg kah kwn2ku yg aku sayangi, bila kita tau yg kita ada hutang spjg kita mnuntut ilmu, kita akan sedar yg kita kena bayar, klu x ilmu tuu x berkat.. itu salah satu cara nak motivate diri agar xleka... masalahnya skrg ramai yg gelap mata bila duit PTPTN masuk n mula laa nak enjoy.. huh!! xsedar diri!!!

why aku xsetuju pendidikan percuma?
aku bukanlah kaya sgt sampai xmau pendidikan percuma, but why aku still xsetuju ngan pendidikan percuma?? berlagak sgt ke aku nie smpai xmau percuma??

aku nie bukanlah kaya sgt2,
tp bukanlah miskin..
aku sederhana...

bg isu pendidikan percuma nie, aku xstuju coz klu pendidikan dah percuma, mana perginya nilai ilmu itu?? i mean, klu tgk skrg nie, wlupun pendidikan xpercuma, ader jer org xhargai ilmu, ader jer org ponteng class xkiralah di sk @ universiti, ader jer org "beli" sijil@ijazah, ader jer org 'upah org' utk buat thesis,.. so mcm mana agaknya value sebuah ilmu pd masa hdpn??

org kata klu benda dah percuma, kualitinya dah kurg, valuenya pun menurun.. I agree with that statement....

n ada juga yg banding negara Malaysia dgn negara lain yg bertindak menawarkan pendidikan percuma di negaranya.. kenapa negara lain bley buat kita xbuat?? negara kita byk duit apaaa, napa xbuat??

korg tahu x, berapa ramai org yg belajar kat negara kita n berapa ramai org yg belajar di negara lain??
aku amik cth negara Finland since ada yg cuba banding Malaysia dgn Finland...
aku trg mudah ja, nisbah org belajar di negara MALAYSIA dgn FINLAND adalah 5:1.. maknanya, di Malaysia saja ada hampir 500 000 pelajar sdgkan di Finland hanya ada hampir 100 000... that's why la di Finland ada pendidikan percuma, nak motivate rakyatnya utk belajar...

klu ya pun Malaysia beri pendidikan percuma, nanti kadar cukai pasti menaik.. percayalah... aku xtau laa klu korg nak bayar cukai lebih kan... mana kerajaan nak kaut duit cheqq oiii... n korg akan belajar ker klu kerajaan bg pendidikan percuma???

bg aku lebih baik bersusah dahulu ketika menuntut ilmu krn pasti akan bersenang2 kemudian tika berada di alam pekerjaan...

THAT'S MY PENDAPAT YERR..
SEMESTINYA KERAJAAN BN TETAP DIHATI..
(cehh xcukup umuq gi sbnar nyer)
 
ada mata melihat,
ada telinga mendengar,
ada otak pikir,
ada akal gunakanlah sebaiknyer...




dr pena addinfarhani...('',)

Tuesday, 16 April 2013

bye2 kolej MURNI 2...

hmm.. baru ja 3 hari balik umah.. dah t'ingatkan zaman dok kolej...
mcm lama ja bunyi "zaman" tuu..



meh aku citer ttg murni 2.. Kolejku...

apa yg wat aku pilih kolej nie..
dah la nun jauh di blakang..
jauh plak ngan kelas..
naper?? xcaya ka??
 
uitm merbok
nie kolej murni...
jauh kan.. bygkan klu claz kat kabin or ada exam kat dewan perdana?? fuhh!! mmg penat!!.. tuu pasal laa, klu da kelas or exam, aku kuar bilik awal 30-45 minit.. coz bila dah sampai claz bley rehat2 dulu, nak bg ilang peluh... xpun aku keluar awai 2-3jam, aku beli nasi @ mkn siap2 n stay kat surau MK4 atau di Pusat Islam... sementara tunggu tuu bely study ckit kan...

tp aku ska... sbnrnya siswi2 yg diminta pindah kolej; mcm aku dr kolej mahsuri(yg color oren gelap) bley jer pilih antara murni 1 atau murni 2...

aku menetap di kolej mahsuri time sem 1 n sem 2
sem 3 n sem 4 plak aku menetap di kolej Murni 2...

n aku pilih murni 2 coz, kedudukannya di ujung skali n mlm2 x la bising sgt.. burung pun xbyk.. klu kat murni 1, burung byk, n of course taiknya pun banyak... then, org x lalu-lalang... since bgnn nie ujung, so sapa nak pi kan?? klu murni 1 da ja org lalu lalang... klu nak ke kolej masria dr murni 2, bley jer lalu murni 1, begitu gak sebaliknya...

dr tingkat 2

surau


gelanggang badminton
klu musim assignment by group, akan ada la kt gelanggang nie kelompok2 yg bersila dlm bulatan sambil discuss, ditemani mknn ringan di tgh2nya... xpun time bulan posa, kul 2-3 pg, ada ja org main badminton @ bola, xmau bg ngantok nak tunggu sahur-slalunya ujung minggu la..

laluan depan bilik residen kolej murni 2- PN AZLIN
ni plak bilik study... first time aku jumpa bilik nie, aku ingat ni bilik TV since kat pintu 2lis bilik TV.. rupanya bukan... bilik nie ada meja bujur kat tgh2 n meja satu2 mengadap dinding.. ada 2 air-con, 2 kipas siling, n 2 lampu...

yg pelik tuu, air-con nie akan on kul 11 mlm sampai kul 2ptg ja... klu nak on kul 4ptg, mmg xkan bkak punya.. air-on nie automatic... aku ingat nak wat aduan kat pej kolej murni tp sampai sudah xpi.. hehe..




aku pernah tertidur kat bilik nie ngan farah n net coz study akaun.. kul 3pg @ 4 pg, kami terjaga n balik tidur kat bilik masing2...

bilik aku di tingkat 3, no. 25... bilik 2 org n agak terpencil... aku pun xsangka dpt bilik nie.. n BEST!! time aku daftar bilik nie kat murni 1(pendaftaran kolej), aku xpi tgk2 @ servey bilik pun.. aku tgk ruang bilik no.25 kosong n utk 2org, aku terus isi nama aku n kembar aku.. bilik tuu siap ada tikar getah lagi...


my room...

aku belah kanan, n farah kat belah kiri..
bersihkan???... time nie ptg sabtu(lepas FAR 250) n aku dah angkut semua brg keluar & dok tunggu my mum kat bwh..

time ujan
bersyukur sgt aku dpt kenai ngan leha, mizan, ecah n lain2.. mereka2 nie dok bilik2 sblh bilik aku... even aku jrg sgt cakap ngan depa(sem nie bizi ckit), but depa still mesra ngan aku.. thanks korg...

such a beautiful memories by having this room...(^^,)


dr pena addinfarhani...('',)

sehari di kolej komuniti darulaman

cuti dah start..
boring..
xtau nak wat pa..
nak keja??
hee.. nanti kut..
nak wat something yg interesting tp masa yg
digunakan xlama, xnak tension2,
xnak penin2 kepala.....
ada ke???
hmm..

sbnrnya, time dok exam aritu my mum ada inform yg dia nak daftarkan aku n kembar aku gi kursus pendek wat cupcakes.. yess.. cupcakes.. dgr mcm senang jer kan.. dlm buku pun berlambak resepi2.. tuu xt'masuk gi kat internet.. hee.. tp klu xkena cara, xmjdik kan???

so, aku pun setuju.. tarikhnya adalah hari kedua slps exam far 250... iaitu pd 15 april 2013 kul 1 ptg hingga 6 ptg... bayaran yg dikenakan RM40 ja... tuu t'masuk mknn, sijil n handout.. handout tuu apa?? hee.. resepi2 n sample yg kita wat ler... bg aku harga tuu t'sgtlah murah tau... yer lah kan... sapa nak bg percuma servis ngajar+resepi plak tuu..

ni bgnn utama.. bgnn utk kursus pendek blakang bgnn nie...


nie ruangan depan.. yg pintu terbuka tuu bilik masakan..

time aku sampai dah da 3org dah.. semua prpn.. dok xlama lps tuu ada 2 org llk plak yg join.. kbykkan yg join ai nie budak2 muda.. yg makcik2 x sampai 7 org pun.. tuu apa yg aku dgr org cakap la...

then aku gi daftar n slps buat bayaran p'daftran, kami diberi resepi yg akan digunakan..

antara resepi yg akan kami blajar:
RED VELVET CUPCAKES
WALNUT BROWNIES
MARBLE CAKE(bonus)

sementara tunggu peserta dtg, aku belek la resepi2 tuu.. mak aii!!! bhn2 dia mmg mahalll dowh!!! da satu dua bhn tuu aku xpernah tau pun.. huhu.. gimana nih... mmg arr sblm2 nie aku biasa dok wat tp xla guna bhn2 betoi pun.. aku ganti ngan bhn2 yg da kat umah.. huu...

tgh2 aku dok belek tuu, pihak urusetia gtau kami leyh gi solat kat surau di bgnn utama...


cikgu shamsiah mohd noor
cikgu shamsiah mohd noor... dia nie pengusaha @ tokey Distana Home Bakery... sabar ja dia ngajar sambil melayan kerenah makcik2 n budak2... hee..

elok jer selepas solat, aku gi balik kat bilik masakan n rupernya org dah start dah.. aku, farah n kak shifa kelam kabut jgak arr pi amik bhn2.. skali tersilap resepi dowh.. org wat resepi yg no.2, kami gi amik yg resepi no.1... tp klu dah t'amik pun xpa, mmg nak kena amik pun kan.. alhamdulillah sempat gak la aku amik bhn2 tuu.. satu group kena da 5org.. 2 org gi adalah kak anis n her kakak...

ruang masakan

tgh tunjuk demo dulu..
 cikgu tuu da gtau bhn2 yg kita boleh guna klu xmau guna bhn2 yg dinyatakan di resepi.. jd kita bley kurangkan cost...

nie tgh tunggu mentega cair...

antara bhn2 utk resepi no.1
(cuma walnut tgh ditumbuk oleh farah..)


dah siap.. tinggal nak bakar jer..

stlh dibakar

ni nak kena terbalikkan... nak buh coklat plak..

nie aku la yg buh tp xlama pun..
aku suruh kak shifa wat..
satgi abis kek tuu aku tekan2...


kak shifa


dr tudung itam..
kak anis, kak shifa, kakak kpd kak anis, farah
time nie tgh tunggu resepi ke-2 masak...


tadaa!!!
tuu baru first resepi.. WALNUT BROWNIES...
resepi kedua RED VELVET CUPCAKES..

resepi nie khas utk dikukus.. klu nak bakar kena tambah soda bikarbonat...

cukup2!! ti xmasak sat gi..

okey ke aku wat???

pelan2..pelan2!!

since group aku xdak penimbang so main
sukat2 mcm tuu jer..
kena bagi 40-45 g jer...

sekali kukus muat 13 cup ja..
so kami wat 2kali kukus..
yg lain kami bakar..
kita bako jer!!!

klu nak bakar kena letak dlm cup kertas nie...

tadaa!!
tp merah sgt group aku..
sepatutnya dia jd 'merah kekokoan'..
t'kurang serbok koko...
*akulah yg sukat serbok koko!! huhu.. sorry geng...
tp stilll nampak menarik since group
aku jer color lain.. hehe

dr oven..


tadaa!!!

byk x?? kukus n bakar...

nak buh cream...

menarik x??? actually rupa yg sebenarnya
adalah yg ada merah2 atas cream tuu...





dlm kul 4.45 mcm tuu kami bleh rehat n mkn2.. mknn yg disediakan ialah:

nasi goreng ayam n air anggur...
tp resepi MARBLE CAKE xsempat nak wat... so cikgu kata, baca resepi tuu elok2 coz dia mmg terangkan step-by-step betoi punya... so ikut steps tu n insya-Allah m'jd...



BEST SGT!!! rasa mcm nak join lg.. sabtu nie da kelas wat kek tiramisu plak.. hmm.. nak join2...

dr pena addinfarhani...('',)