Monday, 20 May 2013

dr mulut aku!!

hmmm... mcm mana nak 2lis erk?? gini citernya.. tp sblm tu, klu miss.M.N baca post ni, saya nak cakap satu benda ja... bukan nak jd mcm 'rumah siap pahat berbunyi'... tp time tuu mmg saya xdak mood nak balas apa yg miss.M.N cakap... asyik dok cakap benda yg sama ja.. pi mai pi mai, mende tu jgak yg dicakapnya!!!... sbb tuu saya nak cakap sini.. n bukan nak malukan since saya xguna pun nama yg betui..

saya nak cakap yg semua yg saya tulis nie, dr mulut saya sendiri...
 
n saya boleh ja klu saya nak tepon missM.N n cakap terus terang but saya tau bila saya tepon, saya xdpt nak cakap since saya still hormat anda... so, miss.M.N, klu anda baca, n nak serang, sila tepon saya ya, jgn tepon my parents since benda ni dr mulut saya sendiri... bukan dr mulut my parents n mereka tak tahu pun benda nie... ini juga saya tujukan utk semua p'baca post ini, utk ambil iktibar.. yg mana tersinggah la...
 
semalam( 18/5/2013), miss.M.N ada cakap benda ni dekat saya...
 
" this nenek yg kamu perlu kamu tengok, jaga, nie nenek sebenar kamu... yg kat kampong tuu bukan nenek kamu yg sebenar,... itu, moyang kamu kan??... ni..."-miss.M.N
 [aku potong cakap miss.M.N]
"err.. paham.. paham.."-aku.
 
Yes, saya tahu yg kat kg tuu, arwah nek tok teh(nama dia Puteh) n arwah nek yan(nama dia Ibrahim) tuu, yg saya dok balik tgk tuu, yg saya rasa itu kg yg plg best tuu, bukan nenek n datuk saya yg sebenarnya.. mereka tuu moyang saya... but, for your information, merekalah yg jaga mama dr mama kecik... sbb mak mama(aku xtau nak panggil apa sbb tak pernah jumpa) meninggal dunia time mama saya kecik... arwah Tok wan li, atuk saya pun saya sempat jumpa beberapa kali ja sbb dia kahwin lain n duduk di Pahang... tp walaupun tok wan li dok kat Pahang, saya tau mereka masih ingatkan family saya coz hubungan keluarga kami tak pernah putus... sampai sekarang family mereka still berhubung dgn mama... [saya rasa keluarga miss.M.N tak tahu pun kan yg arwah datuk saya menetap di Pahang bukan di kedah n mak mama saya dah meninggal time kecik.. kan? n mesti tak tahu pun kan yg datuk saya di phg tuu dah meninggal dunia.. yer la.. time meninggal tuu, tak dak sorg pun dr kalangan keluarga anda yg ziarah... tak tahu jln nak ke phg? actually,boleh jer nak ikut kami since kami pun 'berkonvoi' 3@4 buah kereta gi pahang]
 
berbalik kpd arwah nek tok teh dan arwah nek yan,... merekalah yg menyara mama n adik beradik mama yg lain... so, kenapa saya xbley pi tgk mereka? sbb mereka bukan nenek dan datuk saya? kenapa saya xboleh pi melawat mereka yg tlh m'besarkan mama?.. at least mereka ambik tahu pasal mama... ko ader amik tahu ker?? mama saya masuk hospital sebulan sblm nak lahirkan saya, ada miss.M.N dtg lawat mama saya? yg saya tahu, korg dtg 'lawat' mama saya slps my mama lahirkan saya n siap berhidang mknn lg kat wad mama tu.. hidang plak bukan sikit2.. tahap mcm kenduri plak.. apa ingat tu rumah kenduri ka? sampaikan doctor pun dtg tegur, "ni hospital, utk org sakit..."...
 
Alhamdulillah, mama selamat... ada sorg nurse ni nasihatkan mama suruh mkn tauhu byk2 utk tambah darah, n mama mmg mkn tauhu byk2... tauhu sup tauhu goring n mcm2 jenis masakan tauhu lg lah...-nak tahu apa yg jadi dekat mama? baca sini!!
 
n arwah nek yan n arwah nek tok teh tu jugaklah yg jaga saya n kembar saya time mama gi kerja... since mama dah sediakan siap2 botol susu yg berisi susu berbotol-botol di dapur, supaya bila saya ngan kembar saya nangis mintak susu, mereka hanya perlu tambah air panas ja... sampai mcm tu skali mereka jaga saya... aku tahu keluarga arwah bukan lah org senang, but mereka still jaga saya-cicit mereka...
 
so there is no reason for me to not visit them!!
n ko sape nak nasihatkan aku!!...
 
n yg buat saya bertambah geram tuu bila ada salah sorg dr kalangan keluarga miss.M.N yg baru tahu(tahun lepas) mama saya anak bongsu dr 4 adik beradik... n adik beradik mama masih hidup di kg...  entah2 miss.M.N pun baru tahu kan?? dah tuu, bleh plak org tuu tanya, 'setiap thn raya sini, tak pe ker?'... hmm.. bukan niat di hati nak ungkit, but hati ni dah geram dah...
 
yes, saya tahu nenek sakit, sbb tuu miss.M.N kata mcm tuu dekat saya(perbualan diatas)... n jgn tak tahu ya, saya juga tau benda di sebaliknya yg menyebabkan miss.M.N kata mcm tuu... ada laa org tuu kata yg abah saya xpedulikan mak dia... n tiba2 kaitkan plak nama mama yg menyebabkan abah xbleh balik tgk mak dia... disbbkan mama kerja byk, abah tak bleh tgk nenek... utk pengetahuan ya, mama saya xpernah larang abah balik tgk nenek... suruh balik lg adalaaaa...
 
hmmm... klu ikut byk lg yg saya nak tulis... tp xlarat nak taip dah.. so for the penutup, saya nak sentuh ttg hubungan antara adik beradik... klu nak ikutkan, klu kita bergaduh, even dgn org luar, lebih 3 hari kita xbercakap dgnnya, masuk nerakalah jwbnya...
 
Sabda Rasulullah (sallallahu alaihi wasalam): 
“Barangsiapa yang tidak bertegUran lebih daripada tiga (hari), lalu ia mati, maka ia masuk neraka”. [Hadis Sahih Riwayat Abu Daud]

tambah2 lg klu memutuskan hubungan adik-beradik... seeloknya, klu kita dah tahu ada org yg nak meninggal dunia(melalui tanda2), hendaklah kita berusaha kumpul anak-anaknya... even klu dia tak bgtahu @ tak mengaku kata nak jumpa mereka, kita yg sihat ni, piker guna otak laa... jgn la plak halang dia dr nak tgk anak2nya... then, bila dia dah tak ada, mulalah nak salahkan org tu, org ni...

 
*saya dah 20 tahun.. saya bukan budak 2 thn lagi... jgn ingat saya bodoh, tak tahu apa-apa... muka saya mmg innocent, kdg2 blur, tp Alhamdulillah otak saya masih boleh pikir baik/buruk, logik/karut... n jgn underestimate saya dan org lain... biar miskin harta,jgn miskin budi bahasa!!!.. jgn tak tahu, even muka saya sentiasa ceria tika di selangor, tp saya sentiasa diam je.. bila org tanya bru saya jwb.. nak tahu sbb apa? sbb saya takut saya tak dapat menahan diri dr memaki....!!! 


n satu lg, saya ikhlas lawat nenek 2 hari lepas... jgn pula dipertikaikan keihklasan saya selepas m'baca post ini... saya cuma xdpt terima apa yg miss.M.N cakap dekat saya mlm sblm saya balik Kedah...

SABOR JE LARHHH!!!

dr pena addinfarhani...('',)

Thursday, 16 May 2013

alone is better..[^^,]

 
 
 yeah!! agree with that...
hmmm.. mcm mana nak tulis erk??
 
apa yg aku maksudkan di sini ialah,
"klu kita nak buat sesuatu, n tiada siapa yg nak teman kita, we have try to do it alone.. jgn disbbkan tak ada org nak teman kita, kita xdpt nak buat benda itu... sedangkan benda tu bukan benda buruk pun... di penghujungnya, kita juga akan menyesal..."

mcm aku sekarang... ada satu prog yg aku nak sgt2 join, tp xdak org nak teman aku, so aku abaikan coz aku rasa segan dan malas nak join sorg2 prog tuu, n tempat prog tu bukanlah buat jauh pun.. prog tuu buat di uitm jugak, jln kaki jer dah sampai since time tuu aku dok kolej lg... utk sedapkan atie sendiri aku kata.."xdak rezeki aku nak pegi.."

but now, aku rasa menyesal xpegi,... td aku tjumpa video ttg prog tuu kat youtube.. klu bley pi, kan seronokkk.. prog tu ada setahun skali ja... klu nak join lepas ni, kena tunggu lg 2 sem.. -insya-Allah lepas ni, aku pi...- huhu...

that's why aku setuju dgn statement nie...:

alone is better
xsusahkan org...
n bley pi mana saja...
xperlu nak tunggu2 org..
kan? kan?
klu paksa org ikut,
nanti kalut nak balik awal..
xsuka.. xsuka..
[^^,]

dr pena addinfarhani...('',)

Friday, 10 May 2013

LEE HI [YG ENT]

comey jer bdk ni aku tgk... wlupun mukanya mcm serius, but still cute.. nie before debut...



okey, yg ni plak slps debut...


sememangnya aku m'harap agar dia sertai YG ENT.. n yess dia skrg under YG ENT.. antara artis lain yg aku minat n turut berada dlm company YG adalah BIGBANG, 2NE1 n EPIK HIGH.. tp utk 2NE1 n Epik High hanya certain lagu ja aku minat.. aku lebih minat BIGBANG n LEE HI...

BIGBANG...




2NE1
 - UGLY -

EPIK HIGH

 - DON'T HATE ME -

antara lagu LEE HI adalah it's over, rose n 1234.. aku ska giler2 lagu it's over.. hehe coz ada bear sekoq...

alololo,,,

ni time latihan.. oppss.. bear tu xpakai bj.. hee..



hah.. dah pkai bj pun mr bear nie...



Then aku ska jgak lagu Rose... klu korg tgk translate lagu ROSE ni kan, wahh.. menusuk beb...!!

first love/rose album cover
 my love is like a red rose
it may be beautiful now
but my sharp thorns will hurt you
but the closer you get, the more I'll hurt you

every rose has its thorn
don't trust me too much
you don't know me that well yet
so just run away just run away
I said ooh ooh ooh
ni pdpt aku la.. bg aku LEE Hi ni gadis belasan tahun yg bertuah krn dgn usia yg muda dia memiliki suara yg seakan-akan Park Bom dr 2NE1 yg juga dr YG ENT... mmg unik.. siapa yg xkenal suara PARK BOM... yg plg best suara park bom adalah time dia nyanyi dgn G DRAGON & TOP BIGBANG, lagu OH yeah...!!



PARK BOM (2NE1)

LEE HI
dr pena addinfarhani...('',)

tasha manshahar & syed shamim


siapa mereka..
adk-beradik?
couple?
kawan?
err.. err.. aku xtau...
haha.. hanya mereka dan Allah shj yg mengetahuinya...
aku mula mengenali nama ini bila aku hadir ke MALAM PENCETUS SENI KESEDA UiTM KEDAH dgn my friend yg diadakan di Courtyard UiTM Kedah...
pd mlm tu, aku pelik laa kenapa ramai sgt naik pentas, sampai 10 org (5 llk n 5 prprn) sdgkan nak perform satu lagu ja, tajuk lagu tu "Be Mine"... pentas pula bukanlah besar sgt.. mereka yg naik tu plak tinggi2, pakaian mereka bg aku mmg cantik, coz yg girls pakai tudung, bj labuh... then yg guys plak aku xingat baju apa but santai ja... mmg sweet la..
time tuu aku bru abis kelas AIS n malam tuu hujan.. hajat di hati nak tgk2 gerai jualan but  disbbkan aku terpegun terpesona ter..ter.. dgn persembahan2 tuu, aku ajak kwn aku tu join since klu balik kolej pun bukan boleh masuk bilik.. ada fire drill... so, kami tarik kerusi n kami dok blakang skali... hujan plak berhenti time group ni perform.. memang best la.. walaupun baru firsttime aku dgr, but terus melekat di hati gitu...
okey, ni penyanyi sbnr lagu BE MINE..


Nama : Nur Nadia Natasha Bt Mohd Manshahar
Tarikh Lahir : 22 November 1992
Asal : Sandakan Sabah tapi tinggal di Kajang.
Pendidikan : Ijazah Sarjana Muda Perguruan di IPG ILMU KHAS Kuala Lumpur
Facebook :  Tasha Manshahar (Clora Studio)
Youtube : Tasha Manshahar Youtube
Blog : Little Letters To Myself

Twitter : tashamanshahar 

Nama Penuh : Syed Shamim Al Idrus Syed Abdul Kadir
Nama Panggilan: Syed Shamim
Tarikh Lahir: 27 Februari 1993
Asal: Seremban, Negeri Sembilan
Facebook : Syed Shamim (Clora Studio)
Twitter : ed_acoustica


LAGU BE MINE


syed shamim


dah dgr lagu yg mereka cover utk Mr. Saxobeat.. best!!!


dr pena addinfarhani...('',)

Thursday, 9 May 2013

serendipity

pernah dgr x perkataan serendipity...?
ni first time aku jumpa perkataan ni di sini...
ada dlm cerpen tu...

maksud perkataan serendipity is happy coincidence...

klu tanya pak cik Wikipedia maksudnya ialah  a "happy accident" or "pleasant surprise"; specifically, the accident of finding something good or useful while not specifically searching for it...


adakah serendipity benar2 berlaku.. klu tanya p'dpt aku, may be kot coz aku jrg dgr perkataan tuu... but aku yakin dengan satu benda... "apa yg berlaku pasti ada hikmahnya..."

so, apa yg aku nak kata disini, kita sbg manusia biasa hanya mampu merancang dan segala yg berlaku adalah ketentuan dari-Nya... percayalah dgn qada' dan qadar... bergantunglah dgn Allh krn itulah sebaik-baik tempat utk bergantung... n believe me, it will give you happy ending...


dr pena addinfarhani...('',)

[SULIT] Result sem 4 dah keluar!!!


dlm dok marah2,
gaduh2 time sem 4 ni
tgk ja result td-alhamdulillah...
best.. seronok gila2...
first time dpt tinggi...
hehe...

aku sanggup tido lewat mlm ni nak tunggu result kuar.. ikut pengalaman aku dulu, result di"sent" ke yahoo dlm pukul 3 @ 4 pg... and td pukul 1.49 pg, saja gatai tgn bukak yahoo, n xsangka result dah dihantar..

aku tgk gred dulu, Alhamdulillah.. hanya subj Bel shj dpt B+, yg lain dpt A... n aku DL kali ni, sem lpas xdpt DL... gumbira punya pasal, aku nak bgtau jgak even korang xtanya.. ada aku kisah.. huhu..

BEL(english)     B+
AIS(computer)     A
MAF(costing)     A
ECO(macroeconomic)     A
FAR(akaun)     A-

sblm tuu aku nak ucapkan tahniah kpd sesiapa yg dpt dean list, n kpd sesiapa yg xdpt tuu, don't sedey2... usaha lagi.. insya-Allah anda boleh buktikan kemampuan anda utk sem akan dtg...

dear classmates... utk sem 5 nanti, byk subj membaca.. n sememangnya aku lemah dlm bab membaca ni.. so sama2lah kita berganding bahu, membantu sesame kita dlm mengulangkaji pelajaran, tolong mana yg xphm... yg mana pandai tuu tolonglah yg lemah... yg lemah pula jgn segan utk bertanya...
 
bg aku, tiada istilah lemah dan pandai dlm menuntut ilmu krn tiada insan yg sempurna bila bergelar pelajar.. n sememangnya setiap insan di muka bumi ini akan sentiasa memegang title pelajar hingga ke akhir hayatnya.. bcoz, nobody's perfect... belajar xsemestinya di sekolah n kita xsemestinya kena ke sk utk belajar... yer dak???

TAHNIAH skali lagi buat teman2 yg Berjaya mdpt Dean List...(^^,)

dr pena addinfarhani...('',)

Wednesday, 8 May 2013

waduhh!!! esok 9/5 sudahhh!!!

kenapa ngan tarikh 9 May 2013 ??
 
huhu, esok result nak keluar dah!!! waa.. takut, ketaq lutut, xsabaq, semua ada...
harap2 result esok xmengecewakan.. In Syaa Allah... Hmm...




dr pena addinfarhani...('',)

Sunday, 5 May 2013

debaran kian terasa...

detik-detik pengumuman keputusan pilihanraya...
haha... spt yg diketahui, hari ini, 5 may 2013 adalah hari mengundi pilihan raya.. so mlm nie my family terus dinner slps maghrib n berkumpul depan tv.. aku ja dok update blog..

debar di hati mmg terasa, xsabar nak tahu siapa yg menang..
 
aku harap pemenangnya adalah parti yg sentiasa menunaikan janjinya selain berpandangan jauh.. dlm masa yg sama xlupa tanggungjwb sbg org Islam.. aku juga mahukan org islam, org melayu yg mjd perdana menteri n aku sgt2 harapkan agar rakyat Malaysia sedar siapa yg patut mereka sokong...

menu makan malam...
Nasi lemak
sambal ikan bilis n kentang
telur dadar
sosej goring
ikan masin
timun dan salad

insya-Allah, diharapkan.. sapa2 yg menang dpt mengekalkan keamanan n kesejahteraan Malaysia, meneruskan pembangunan Malaysia, di samping dapat meneruskan perjuangan Islam di Malaysia...

dr pena addinfarhani...('',)

Wednesday, 1 May 2013

petang bersama family...

petang bersama family... jom ke TESCO Mergong....
haha.. mcm xpernah pegi la plak..
sj ja nak tulis entry nie, boring dowh duduk rumah...

kami pegi Tesco tuu dah pkul 6 dah... n masuk ja Tesco, terus gi foodcourt, laparrrr.. tgh hari kami xmkn pun td, masing2 tidur keletihan sdgkan bkan buat apa pun td...

bihun bandung n air mango

ABC special=RM3.50


fahmie n his chicken chop=RM9...
lepas mkn, then jln2... tgh dok jln2, aku ternampak something, yg buat aku tercegat kat situ, yg m'buatkan aku tgk ja benda tu, xbley nak larikan mata... apa benda tuu?


tadaaa... beg ni la.. harganya RM25.. da 5 color ja td, hitam, koko, koko lembut, kuning, n hijau lumut... spt biasa, aku pilih koko...

then, aku jln2 lg, terserempak plak ngan benda nie, benda yg mmg aku teringin nak beli, tp bila nak beli aku pikir byk2 kali, coz aku jrg pakai benda2 mcm nie klu waktu siang, aku dok pkai mlm2 ja sbb mlm kan sejuk, takut xselesa.. tapi.. ntah kenapa kali ni aku pi beli(tp guna duit mak aku laa)... so, lepas nie kena guna la... pelembap siang Safi balqis perfect10

below RM20
hehe.. my mum spt biasa, dia suka mangkuk2, pinggan2 yg berbentuk unik, so dia ada beli 3jenis td, harganya around RM50... my adik, fareez, borong his pencuci muka/benda2 seumpamanya n harganya hampir RM50.. farah plak mcm aku, dia beli beg koko tuu cuma dia amik jenis lain=RM25.. fahmie plak, xley lepas tgk botol air, mesti beli=RM14... chaq beli 2 bekas utk isi kek/kuih muih/bihun, around RM30.. hee.. sampai umah dah pkul 9.10 minit..

dr pena addinfarhani...('',)

nak pergi....!!!

teringin gila aku nak pi pesta buku antarabangsa kuala lumpur 2013...
dr 26 April 2013 - 5 Mei 2013..
di PWTC...

aku nak pi!!! huhu..
xpa lah, xdak rezeki nak pegi..

aku dok Kedah, nak pi KL mmg boleh, naik jer bas @ keretapi then gi dok rumah saudara-mara kat KL.. tp still xleh pi.. ada sebab kenapa aku xpi.. huhu..

nak sgt pi, nak beli novel byk2.. nak tgk juga ada buku apa lgi kat sana, n yg penting, nak sgt jumpa Hanni Ramsul, Aciklana, Ramlee Awang Murshid.. nak minta autograph, nak amik gambar... n aku baru tau yg Tun Mahathir lancarkan bukunya kelmarin.. waaa... huhu..

org kata klu pegi pesta buku, mesti ada jualan buku jer.. jgn xtau, ada byk aktiviti tau...

TUN MAHATHIR bersama isteri

sesi bersama Tun Mahathir


penulis Suri Ryana dan Hanni Ramsul melancarkan novel terbaru mereka; Playboy itu Suami Aku?! dan Biar YM Terus Berbicara...


buku yang aku nak sgt beli!! dah lama dah aku tunggu buku nie...


Aciklana tgh layan peminatnya....


Insya-Allah, aku yakin satu hari nanti aku akan berpeluang ke situ...
sumber: FB KakiNovel n FB Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013

dr pena addinfarhani...('',)

hepi birthday!!!

birthday siapa?
hehe.. my mum.. tp dah lepas dah.. bru skrg teringat nak post..
birthday my mum adalah pd 16 April..
n aritu my father ada beli cake dr Secret Recipe, aku xtau nama kek tu, tp dlmnya ada banana...




yummy...!!

since 15 april aku ada pegi kursus buat cupcakes, so aku pun hidanglah skali cupcakes n cakes yg aku buat...
red velvet cupcakes n walnut brownies
Hepi birthday mama.. nak kek lg boley?

dr pena addinfarhani...('',)

ikhlaskan hati...

kata org klu nak tolong tuu biarlah ikhlas... n jgn harapkan balasan..

tp kdg2, t'lintas juga di fikiran aku, apa yg aku dpt bila aku tolong org? org tuu akan tlg akukah?
hmmm.. at last, aku kata pd diriku, biarlah, lantaklah, sama ada dia nak tlg aku ke tak satu hari nanti aku tak kisah coz aku sedar satu benda..

kita mudahkan kerja org, insya-Allah kerja kita akan dipermudahkan, tolonglah org seikhlas hati krn, plg kurg pun aku yakin, kita akan mdpt ganjaran drpd-Nya.. usahlah memikirkan siapa yang akan tolong kita pd masa hadapan, but fikirlah, sudahkah kita m'bantu org...??


dr pena addinfarhani...('',)