Saturday, 23 November 2013

Welcome back to Uitm...

 
WELCOME BACK TO UITM KEDAH
*gambar dr <HIRA HITSUMI>
baru jer abis kemas brg2...
n skrg aku tgh duduk di hadapan laptop ni
utk m'update' utk terakhir kali...
terakhir kali?
erkkk?
hehe... yup!!
terakhir kali!!
aku akan update klu aku blik umah jer...
serius ni... serius nie..
 
esok pagi..., eh!! bukan esok da...
skrg dah jam 02:02 dah...
lg 6++ jam lebih, dah nak siang...
 
esok pg aku akan bertolak dr umah..
nak kembali ke Merbok..
utk meneruskan perjuangan aku di UITM Kedah...
utk semester akhir, (semester 6 dah..)
sekejap jer kan.. ni laa ayat aku setiap kali nak bukak sem...
 
ARGHH!!
nape xleh tidur nie??
sbb excited?
sbb xsabar nak tunggu esok?
@ sbb nak nikmati masa2 yg ada melepaskan rasa rindu sayang kat umah?
hmm... rasanya jwpn yg last skali tu kowt.. haha..
 
so, bye-bye katil..
bye-bye bantal..
bye-bye dapur..
bye-bye TV..
bye-bye peti sejuk...
bye-bye Saudi (kucing mama aku)
bye-bye kawan2 Saudi
(kwn2 kucing mama aku.. aku pun xtau dr mana kucing2 tu dtg n yg penting setiap kali kucing2 tu mai umah aku, maka suara aku pun kedengaran lah... xpun, aku akan berlari masuk ke dlm umah... haha)
bye-bye kereta..
BYE-BYE!!
*wat teruk bleh!! mcm la x balik dah...
 
aku xmau terlampau berazam sgt sem ni...
yg penting aku nak try my best...
eh! bukan try lg dah...
kena buat yg terbaik!!
walau apa pun yg terjadiii...
 
coz, spjg cuti ni, aku da blajar something..
blajar melalui keadaan sekeliling,
belajar melalui pemerhatian aku,
belajar melalui kajian dr movie2 n drama2 yg aku tonton,
belajar melalui perbualan harian aku,
belajar melalui pemikiran aku..
yg kesemuanya merumuskan bahawa
kita sepatutnya tidak mudah mengalah selagi x cuba yg terbaik..
kerna yg terbaik xkan muncul,
selagi kita tidak merasa erti kepayahan, kegagalan ataupun ke'stress'san...
hee...
 
kita x akan dpt maju setapak ke hadapan,
selagi kita xberhenti dr menyesali apa yg terjadi di kemudian hari..
bukanlah bermakna kita harus melupakan apa yg tlh terjadi,
kita perlu mjdkannya sbg motivasi utk kita maju ke hadapan...
ayat mudahnya sbg pembakar semangat la...
 
kita juga hanya akan dapat hasilnya berdasarkan nilai yg kita usahakan...
kita berusaha lebih, dptlah lebih...
klu kita kurg berusaha, hasilnya pun berkurang...
jgn tanya kenapa kita xdapat yg terbaik jika kita kurg berusaha...
 
conclusion di sini ialah, aku kena berusaha lagi!!! yeahh!!
 

*Hmmm... ada satu berita yg wat aku sedeh td...
CN BLUE kalah utk kategori Best Band Performances n Lee Hi pun kalah jgak utk kategori Best New Female Artist... Busker Busker menang uk kategori tu... huhu.. ni senarai pemenang utk Mnet Asian Music Awards 2013..

perahan idea addinfarhani...('',)

Saturday, 16 November 2013

BIGBANG TOP returns!!! ~DOOM DADA~




ni lagu terbaru dr TOP...
bak kata song ji hyo from Running Man= DAEBAK!!
tajuk lagu ni- DOOM DADA
MV utk lagu ni bru ja kuar td, pkul 12 td...
setakat jam 00:49 [merujuk jam kat laptop aku ni]...
utk likes ada 16 827..
n utk jum views 301+views...
[bila aku lalukan mouse aku, dia kuar benda ni...
views are being verified and will be updated soon...]



melalui komen yg aku baca,
rata-ratanya suka akan MV tu,
but ada jgak yg sedikit disappointed dgn stail MV tu...
for me la kan, MV tu okey je..
biasalah, dah nama pun TOP
of course MV dia ni betul2 TOP kan...
cara rap dia,...
mcm lain sikit bunyinya...
mcm unique je aku dgr.. haha...
 ada gaya roslan Aziz komen utk af2013 x?
haha...
itu pndpt aku la...
aku jgak xjangkakan sebegini punya MV..
mmg lah melalui promosi/teaser lagu ni
pun mcm dah bleh agak kan,
but langsung x terlintas di kepala berhargaku
akan stail MV DOOM DADA ni macam ni...
thumb ups!!
even dia ada guna byk effects+haiwan+props,
but terbaiklah...
mmglah, bg yg firsttime dgr,
bunyi intro dia mcmmm....
ntahlah, xleh nak describe..
yg penting, lpas dgr je,
music tu asyik berbunyi je dlm telinga aku...

ni MV DOOM DADA:
n ni plak lyrics in ENGLISH
translate/aku amik kat sini...

Long time no see
Long time no see
Long time no see
Long time no see


 Long Long time no see
Long time no see
I’m getting antsy All you
little kids go to the corner
I’m the sommelier who
will change your taste
Blow on it when it’s hot
I’ll throw this one to you, bow
your head in thanks, hurray
Hey mister and sister, I’m TOP,
the real one is coming
Blow on it while it’s hot
When I rap, it’s so hot
It hasn’t been that long
What to do with
this burnt smell
You with the sleeping cells
Have you seen the last weapon?
The thin eardrums of
the sleeping soul
I’ll poke it with a thorn, make it burn
You with the sleeping cells I’ll poke it
with a thorn, make it burn
Oh God God God God A shower that
washes your eardrums
The unstoppable
and hot souls
Let’s dance on the
wide floor over there
The unstoppable
and hot souls
Let’s Go
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Forward march
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
I’m a 21st century,
extraordinary Korean
A god-given rap Basquait with a mic
I’m warming up my mouth for
the first time in a while,
I’ll be done in just one song
I’ll make you go crazy but
I’m like a clear pinot noir
I don’t care if your bones melt,
let’s see the end to this madness
Just like that, just like this,
let’s look at a new world Point your
gun to the complicated world, to the
noisy sounds and bang bang bang
Let out your heaving breath
and DOOM DA DA DIVI DA
Ga na da ra ma ba sa Ah ja cha ka ta pa1,
the skies will protect us
It feels like I’m looking above
the universe, I’m a fearless dreamer
Run away? I won’t run away
You are all on fire
God God God God A shower that
washes your eardrums
The unstoppable
and hot souls
Let’s dance on the
wide floor over there
The unstoppable
and hot souls
Let’s Go
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Forward march
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
 DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Hey mass media, stay calm and
handle this new inspiration
DOOM DADA DIVI DA, with
meditation, I’ll observe the third world
The power of mankind
that the gods gave
A more dazzling win of civilization
DOOM DADA DIVI DA, I hope
a green light shines on new life
Turn turn turn turn,
turn only backwards
Voices of humans who are
only all talk are turning
Push push push, it pushes,
sizzle sizzle, quickly quickly
The overheated media pushes people
Hakuna matata Hakuna matata

 DOOM DADA DIVI DA, hope
a green light shines on new life
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Let’s Go
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA
DOOM DA DA DIVI DA DA DOOM
Ye

perahan idea addinfarhani...('',)

Thursday, 14 November 2013

kaya vs miskin

kaya vs miskin
jgn ingat yg kaya itu kaya
n yg miskin itu miskin....
bleh jd yg kaya itu miskin,
n yg miskin itu kaya..
ahaa!!... pening x? pening x?
bila sentuh ttg kaya vs miskin ni, tiba2 ja aku teringat akan MISS TYA [lecturer BEL313]... since sem 5 is all about critical thinking, so beliau nak tahu akan pandangan kami ttg kekayaan...
org kaya tu mcm mana?
yg berduit kah?
org yg berkereta kah?
gambar hiasan
gambar hiasan
org yg da rumah mcm ni kah?
gambar hiasan
or mcm ni? 
gambar hiasan
beliau tanya soklan ni dlm kelas aku...
masa tu, aku dah prepare jwpn dah, kot2 ditanya..
n sampai ke sudah, aku selamat.. tak ditanya pun...
but dr saat itu, dlm kepala aku piker satu jwpn ni je...
jawapan yg mmg kena dgn keadaan aku skrg
n ada bbrp kejadian laa yg turut membuktikan kesahihannya...
apa jwpn aku?
my answer is org yg xada hutang itu adalah org kaya....
cuba korg fikir,
lantaklah rumah dia setinggi gunung Everest,
rumah seluas lautan,
duitnya bertimbun,
keretanya berlambak,
pakaiannya lip lap lip lap...
tetapi, klu semuanya hutang,
xdak gunanya beb...
cuba korg fikir ni plak,
org miskin yg hanya ada sebuah kereta n rumah sederhana
n xada hutang...
haa!! tu bru lah kaya...
ntah2 org yg rumahnya sederhana
tu punya berekar2 tanah....
tp, aku xkatalah yg kaya itu berhutang.. bukan yer...
itu diskriminasi or bias tuu...
kita xbleh nak judge org by its penampilan or kemewahan dia...
ntah2 dia mmg kaya gile n
semuanya dia beli cash, not hutang2 kan..
biaq pilah, rumah dia besar ke kecik,
berkereta or motor even berbasikal skalipun,
janji hutang xdak...
so dlm kaya vs miskin ni, hanya kita ja tahu kebenarannya..
kita cakap bohong, bermegah2 skalipun, klu ianya hutang,
kita ja rasa peritnya nak bayar balik... yer dak???
*everyone has their own opinion ...
they have the right to express their opinion..
peace_no_war..(^^,)
perahan idea addinfarhani...('',)

Wednesday, 13 November 2013

[MAMA 2013 AWARD] vote now!!!


knapa aku excited sgt ni??
ntah la.. aku pun xtau...
yg penting, aku mmg xsabaq...
klu thn lepas aku sokong gila2 BIGBANG,
kali ni ada byk aku sokong...
ikut kategori la kan...
antaranya CNBLUE, SHINEE, LEE HI, CL, G DRAGON, 2NE1,...

lagi 9 hari ja!!!

Mnet Asian Music Awards 2013 (MAMA 2013) akan berlangsung xlama lg...
tarikhnya ialah 22 NOV 2013 bertempat di HONG KONG...
apa aku nak highlight kat sini adalah utk kategori BEST BAND PERFORMANCE...

n spt biasa, aku mmg akan pilih CNBLUE lah kan... lagu yg t'pilih ialah I'M SORRY... bg yg xpernah dgr, ni aku selitkan mv mereka, siap dgn subtitle lg...

nak vote, tp xtahu??
caranya mudah aje....
first, korg bukak MAMA 2013 AWARDS VOTE...
then, korg sign in guna facebook, senang ckit...
lepaih tu, bleh la vote...

semuanya da 18 kategori..
*jgn lupe ye, utk kategori 13 pilih CNBLUE....
utk kategori 18, korg pilih GDRAGON..hehe utk lagu CROOKED (click sini to watch MV CROOKED with eng subs) ahakss(^^,) suke2 je pakse org kan...
apa2pun ni current rankings utk kategori 13 n 18 [hingga jam 6ptg, 13NOV 2013]...

klu korg nak vote byk kali pun bleh tp anda bleh vote satu hari, satu kali je.... so klu nak vote byk kali, kena bukak laman tu hari2 la...

VOTE FOR:

perahan idea addinfarhani...('',)

Friday, 8 November 2013

User profile service failed the logon. User profile cannot be loaded.

Alhamdulillah sgt2(^^,)...
tahu tak, smlm firsttime aku tidoq awal... jam x kul 10 pun, aku dah tidoq dgn hati yg gerammmm....
tahu tak apa yg berlaku??
pernah xlaptop anda kuar benda ni, "User profile service failed the logon. User profile cannot be loaded."...?
sblm ni laptop aku xpernah jd mcm ni... n mayb sbb laptop tu bru lagi kot, ntah la... tapi itu lah yg kuar time aku nak bukak laptop...

keluar mcm ni la... ketaq kut habaq hang!!!
lepas tu, aku dah give up... aku nak gtau parents kang nanti kena sembur plak... so, aku diamkan je, and akan aku repair esok pg...
pg tadi aku bgn, terus aku bukak laptop dgn harapan benda atas tu xjd lagi, but harapanku hancuss berkecaiii..
terus aku gi mintak computer dekat adik aku, n aku search kat google mcm mana nak repair benda tu... n keluarlah mcm2, sampai aku sendiri pening kepala... aku cuba semua benda yg dia suruh,..
dari start dgn menggunakan "safe mode" sampailah kena buat backup file... tp still kluar mcm atas tuu...
rupenya ada lg step yg aku xwat...
kena guna step ni (ni step dr awal)...
1.Start the computer and press F8 key immediately.
2. In the "Advanced Boot Options" window, select "Safe Mode" and then press "Enter"
3. Login to your account.
4. Click Start
5. In Start Search box, type "regedit", and press "Enter". (klu xbleh jumpa regedit tuu, try type Registry Editor)...
6. In Registry Editor window, navigate to: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Wi­ndows NT\CurrentVersion\ProfileList
(first, click HKEY_LOCAL_MACHINE... then cari n click SOFTWARE.. lepas tu, tekan Microsoft, lepas tu plak tekan Microsoft NT, tekan Current Vesion and last skali tekan Profile List...)
7. In the left pane, look for the folder name starting with S-1-5 (SID key) followed by a long number, then click the folder and locate ProfileImagePath from the right pane to verify that this is the user account profile that has the error.
8. If you have two folders starting with S-1-5 followed by same long numbers and one of them ends in .bak
9. Change the .bak folder to normal one. To do this:
10. Right click the folder without .bak and choose "Rename". Then add .ba at the end of the folder name.
11. Right click the folder with .bak and choose "Rename". Then remove ".bak" at the end of the folder name.
12. Right click the folder with .ba and choose "Rename". Then change the .ba to .bak at the end of the folder name.
13. Choose the folder without .bak
14. In the right pane, right click on RefCount and then select "Modify"
15. Under "Value Data", type 0 and then click OK.
16. Right click on State and then select "Modify"
17. Under "Value Data", type 0 and then click OK.
18. Close Registry Editor window.
19. Restart the computer in normal mode.
20. Log on to your account again.
ermm... xpaham ka? hmm, mcm ni lah, korg tgk vid ni plak.. aku dpt dr iYogi
mcm mana? senang je kan? tp nak ingatkan yg klu kita salah step@key-in, ianya akan menyebabkan system rosak...
*yg no. pjg2 tu, klu hujung nya ada byk jenis, maksudnya ada 1001, 1003... korg guna yg sama value... means klu sblm .bak tu 1003, gunalah yg 1003...
this is my first time prob ni terjd n bygkanlah betapa aku kecut perut+ketaq lutut+hati dup dap dup dap+rasa mcm nak katok ja laptop...  hahaha... nak tergelak pun ya jgak coz dsbbkan masalah tu, aku marah semua org... huhu.. sorry erk...
aku da cari punca masalah tu, but xjumpa la plak... hmm.. apa puncanya  ya???
apa2pun, Alhamdulillah.. masalah selesai dgn skali cubaan (cubaan pertama utk cara yg ke brapa ntah...)
perahan idea addinfarhani...('',)

Tuesday, 5 November 2013

SALAM MAAL HIJRAH 1435


SALAM MAAL HIJRAH semua...
 
terkenang dolu2 time sek teknik alors setar...
time sblm mahgrib, mesti ramai2 baca doa penutup tahun di surau besar, then lepas maghrib plak baca doa buka tahun...


~KENANGAN~

kebetulan, hari tu aku posa sunat.. so, lepas baca doa penutup tu, cepat2 kami yg berpuasa, buka posa di dewan makan.. lepas tu, cepat2 plak kami gi surau, Alhamdulillah, kami sempat join solat jemaah maghrib... then lepas solat maghrib.. baca doa penutup...

time tuu Ustaz Azhar yg jd ketua warden.. hehe.. bukan Ust Azhar Idrus.. ni Ust Azhar ASTECH.. n sepanjang beliau jd warden, mmg bestlah.. mcm ayah la kan.. beliau antara cikgu yg aku kenang sampai bila2..

ada satu nasihat/pesanan dr beliau, yg mmg aku ingat, n bila aku ingat balik, meremang bulu roma aku... rasa ngilu pun ada...

"Nanti bila mak/ayah kamu meninggal, saya nak pelajar lelaki, kamu turun sendiri ke liang lahad... kamu bawa turun sendiri parents kamu tu.. n untuk pelajar perempuan, saya nak kamu mandikan mak kamu tuuu... ingat! ini pesanan saya.. dari saya untuk pelajar-pelajar saya..." ~macam ni lah klu x silap aku ayat Ust Azhar tuu...

time kami dgr tuu, kami ada di surau besar n hanya kami;form 5 sj di surau besar tuu... bila kami dgr ja nasihat/pesanan tu, kami especially aku, rasa lain macam.. tambah-tambah lg dgn ayat yg last tuu... ayat ni "dari saya untuk pelajar-pelajar saya"... mmg terdiam la kami semua time tuu.. rasa sedih pun ada...

apa2pun, saya berharap klu Ust Azhar ada baca post ni, kut terbaca la kan,  saya sentiasa doakan ustaz... Insya-Allah...

perahan idea addinfarhani...('',)

Monday, 4 November 2013

ROBOT fahmie

 
tadaaa... dalam masa 1 jam lebih, inilah hasilnya...
but bukan aku yg buat laa... Farah n Fahmie yg buat...
aku just tolong tgk jerr..
ni actually kerja sk si Fahmie tu la...
kena buat Robot dr kotak since tajuk dia prisma...
so, sblm maghrib tu, mereka kumpul kotak2...
n lepas maghrib terus buat...
 
aku ingat lg,
bila dah siap tu, berlari-lari si fahmie bawa robot tu nak tunjuk dekat aku...
time tuu aku ada dlm bilik, terkejut jgakla, tiba2 dia masuk bilik...
farah plak ada kat belakang fahmie...
fahmie "menatang" robot tu sambil dok tanya aku,
"Kak Long... tengok ni... 'anak' fahmie..." ~anak=robot~
dgr ja perkataan anak, terus aku gelak tak ingat dunia...
dgn mulut tersengih, fahmie cakap dekat aku mcm tu, mmg lawak gila la...
apa2pun, gud job both of u.... thumbs up..(^^,)
 


 

perahan idea addinfarhani...('',)

Friday, 1 November 2013

PENGLIPUR LARA [HAZAMA]


best...
lagu yg simple but penuh makna...
hayati liriknya...
penuh nasihat..
bukannya mengarut spt yg diuar-uarkan...
Lagu: Omar K & Mike Chan
Lirik: Zel Hadauan
Nyanyian: Hazama

LIRIK:
Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama dengan kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Apa nak hairan?
Zaman macam sekarang
Buah Cempedak di luar pagar
Ambillah galah dan tolong jolokan
Kau berkasut ku berselipar
Apa nak hairan?
Sama di sisi tuhan
Bukan aku nak sangkal kita handal
Kekadang yang bebal susah tampal
Mana boleh nak bedal
Kena berakal
Ku penglipur lara
Saja nak bercerita ***
Usahlah terasa
Jangan mudah melatah
Ku penglipur lara **
Saja nak bercerita **
Usahlah terasa **
Fikir sebelum marah
Nanti kena jual
Ikan Kekek Mak ilui ilui
Ikan Gelama Mak ilai ilai
Gaya ranggi tiada, Adui!
Apa nak hairan?
Janji cantik perangai
Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik pula bercabang tiga
Kalau tak tahu jangan menambah
Apa nak hairan?
Baik lu diam saja
Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Cerminlah diri
Lihat ke dalam
Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Betulkan diri
Lupa semalam
Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Cerminlah diri
Lihat ke dalam
Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Betulkan diri
Lupa semalam
Semalam yang hilang
Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Jangan mudah melatah
Fikir sebelum marah
Nanti kena jual!
perahan idea addinfarhani...('',)

Alhamdulillah..(^^,)

pkul 9++ mlm td aku dah standby sign in kat yahoo mail.. n dlm kul 10++ mlm, result utk sem 5 dah kuar through email... dgn penuh kesabaran, tanpa diketahui mama aku yg duduk depan aku (mama tgh wat keja), aku pun tekan la dekat email tu...
 
bila aku tgk je result, terkedu seketika...
macam mana ni?
nak jerit kegembiraan @ kekesalan?
 
 
tp aku gembira... eh jap, sedih pun ada... hmm... xbleh jadi ni...
 
aku pun mula la tgk gred utk setiap subj.. n Alhamdulillah... aku LULUS semua..
yg sedih tu sbb FAR 300 kali ni jatuh... gembira+lega sbb.. err.. err.. ntahla, yg penting ada rasa gembira n lega... haha... pening deh...
 
okey ni result aku utk SEM 5...
FAR 300 : B
BEL 313 : B
MAF 320 : B
LAW 346 : B-
TAX 320 : B+
MKT 243 : A
(majoriti dpt B)

bila aku gtau my mum, dia pun mula mengeluarkan kata-kata nasihat yg membuatkan kepala aku jenuh nak mencari sebab2 result aku mcm tuu.. at last, aku pun guna ayat ni...
"Kakak bukan kata la kan, tapi sem ni, kakak byk tidur.. dlm kelas tidur, balik rumah pun tidur... mungkin sbb tu..."-dgnmuka xbersalah...


okeyh, now... lupakan yg dah lepas (apa2pun aku dah cuba yg terbaik n aku xmenyesal)... focus yg akan dtg.. ehh!! nanti dulu, jgn lupa terus... simpan dlm poket dulu... jdkan ia sbg pembakar semangat... lepas ni, kena focus... jgn dok tidur ja... jgn main2, kena serius.. n yg penting, jgn pandai cakap ja, kena laksanakan apa yg dirancang... Insya-Allah (^^,)...

perahan idea addinfarhani...('',)