Saturday, 28 December 2013

NODAME CANTABILE



~NODAME CANTABILE~

drama ni dah lama dah sbnrnya.. klu xsilap, dah disiarkan pd thn 2006...
but, akhir thn 2013 bru aku jumpa drama ni...
NODAME CANTABILE juga di'movie'kan...
ada extra episode at European...

ni barisan pelakonnya:



Ueno Juri as Noda Megumi @ Nodame
-Piano-
she prefers playing by ear rather than reading the music score...
kdg2 dgn hanya mendengar shj lagu, dia dpt terjemahkan dgn pianonya...


Tamaki Hiroshi as Chiaki Shinichi
-Piano/Violin/Conducting-
antara violin n piano, dia lebih mahir bermain violin
wlupun dia telah lama belajar piano..
sbb tu dia lanjutkan pelajarannya dlm bidang piano..
namun, dlm diam dia mula berminat untk mjd conductor...
pertemuan secara tidak sengaja dengan Nodame
memberi dirinya peluang mjd conductor utk S-OKE...
(S untuk Special n OKE untuk Orchestra)


Eita as Mine Ryutaro
-Violin-
pemain violin yg berjiwa rock yg akhirnya memilih classic...
menganggap dirinya adalah sahabat baik kpd Chiaki...



Koide Keisuke as Okuyama Masumi
-Timpani-
inilah penyebab aku jumpa drama NODAME CANTABILE (^^,)..
dia pernah berlakon dlm Rookies..
wlupun mula2 dia agak err.. err.. tapi akhirnya dia dah lurus...
hehe..


Mizukawa Asami as Miki Kiyora
-Violin-
sangat mahir dlm violin...


Takenaka Naoto as Franz Strezemann
(tp nodame panggil dia Milch Holstein)
-conductor-
dia ni merupakan conductor terkenal n dialah yg menubuhkan S-OKE,
yg terdiri drpd pelajar yg XPERNAH menyertai ORCHESTRA(mcm pelajar2 lemah laa..)
tetapi di saat akhir dia meninggalkan S-OKE
untuk mjd conductor kpd A-OKE(pelajar2 elit)

namun, sbnrnya tujuannya baik...
dia ingin memberi peluang kpd CHIAKI utk mjd conductor S-OKE
pd mlm persembahan antara S-OKE dan A-OKE wlupun
pd mulanya dia tidak menyukai chiaki yg agak sombong...

Chiaki yg tidak pernah menjd conductor orchestra menyahut cabaran Strezmann..
ketika dia bertungkus lumus utk menghasilkan persembahan yg baik,
dia sedar akan kesilapan dirinya dan faham akan tujuan strezmann.. dia mula berubah...

ni baru permulaannya tau... ada mcm2 lg benda yg xterduga akan muncul...
persahabatan, love, kejayaan, cemburu, kasih sayang....
semuanya ada dlm:




persembahan terakhir CHIAKI di JEPUN sblm ke eropah









wlupun ada yg mengkritik bhw citer ni boring, but bg aku sgt2 BEST giler...
aku suka... nampak mcm real jer mereka main...
(aku xtau mereka main betul2 @ tidak)
tp klu tgk kat sini(minit 9.40), si CHIAKI tu conduct orchestra tu sendirik...
n sini si Nodame pun bleh main piano...
ntah la...

drama ni juga m'buatkan aku teringat time aku keja part-time dulo2...
ada sorg kwn aku ni tanya dekat aku..

"dlm byk2 alat muzik, hang teringin nak main yg mana?"
dia tanya aku soalan tu la time aku tgh dok jaga kaunter kat bhgn stationery..
kwn aku tuu main gitar, n baru2 ni band dia dpt naib johan utk pertandingan anjuran RTM...

since org xramai masa tuu, aku terus jwb la..
"ada 2 alat muzik yg aku teringin nak main..
Piano and Biola..."

aku rasa mcm mereka yg main piano n biola ni
dr kalangan org yg ska membaca..
dr kalangan budak pandai..
dr kalangan org kaya..

tp ni bukanlah bermakna org yg main alat muzik selain piano n biola tu pemalas, xpandai or miskin..
bukan yer.. but it's my perception to those yg main biola n piano..

persepsi aku dekat org yg ska main gitar:
mereka ni sukakan kebebasan, ska meluahkan perasaan dgn petikan gitar, agak baran/degil orgnya tetapi dlm masa yg sama dia akan mjaga perasaan org lain...

klu yg suka main drum: dia ni agak bermasalah, kisah hidupnya agak misteri, suka bersendirian, tetapi ada juga antara pemain drum ni penghidup suasana; means mereka ni happy-go-lucky laa...

utk org yg main trumpet/flute/oboe: mereka2 ni agak pendiam orgnya, ada yg mukanya sentiasa senyum, ada yg sentiasa masam n serius mukanya... tetapi apabila mereka mula suka akan seseorg, mereka ini adalah antara yg romantiko but not playboyas!! hehe...

*at least aku teringin nak gesek biola sekali jer.. xpun nak tekan piano2 tuu...
even xreti pun nak main biola n piano..(^^,) aminnn....*

perahan idea addinfarhani...('',)

Friday, 27 December 2013

cara mudah nak letak music dlm blog dr YOUTUBE

sblm ni, aku ada guna satu benda ni
utk letak music kat blog aku,
but xbest...
so aku tukar dgn yg ini...


SCM Music Player...
simple..
mudah..
senang..
Xmemeningkan kepala
yg sememangnya dah pening...

aku tunjuk step-by-step:

1) Enter address SCM Music Player...

2) korg pilih jer nak2 yg mana satu... ada mcm2 color...

click dlm bulatan sblh kanan tu...
3) Click ~Edit Playlist~...


then, korg masukkan nama n URL lagu...
cthnya, aku guna lagu dr YOUTUBE..

copy URL lagu dlm kotak merah tuu &
paste dekat ruang SONG URL
taipkan tajuk lagu tuu...
ulangi langkah tu utk lagu2 seterusnya,,,

4) then, click dekat configure settings...


korg tick lah ikut rasa hati sanubari korg...
sblm aku lupa, my advice utk default volume..
klu bleh jangan amik 100%...
amik dlm lingkungan 20% - 50% ja...
tu pun dah cukup kuat...

reasonnya..?
mesti ada reason punyaa...

sebabbbb....
xsemua org ska dgn lagu yg kita pilih...
salah pilih lagu, bleh buat visitors lari tau..
dahlah lagu tu dia xminat, bising+kuat la plak...

aku pernah baca, kbykkan visitors
akan 'lari' dr blog yg pasang/set volume lagu kuat...

yup, mmg kita bleh slowkan volumenya,
but.. utk komputer/laptop yg lembab mcm aku ni,
nak tunggu blog tu bukak sepenuhnya dah amik masa berjam2...
then nak slowkan plak,
terpaksa tunggu lg berjam2 sbb lambat..
internet plak mcm siput...

nampak xkat situ...
betapa volume memberi kesan kpd blog kita....

5) lepas dah siap, click DONE n copy kod yg diberi..


copy n paste kan kod ke HTML/JavaScript..
klu nak ubah apa2, click back (utk ubah) n DONE utk dpt kod...

The end...(^^,)

perahan idea addinfarhani...('',)

Thursday, 26 December 2013

cara mudah nak tukar "Attribution Powered To Blogger"

thanks to OH Budak B becoz share ttg macam mana nak tukar
Powered by Blogger kat bhgn Attribution blog aku....
telah lama ku cari akhirnya ketemu jua... hehe....

hasil study aku selama 30 minit n pd cubaan kali ke-3,
akhirnya aku dpt buat...
so aku harap korg2 semua bleh buat la jgak yer...



cara mudah nak tukar "Attribution Powered To Blogger"
(try scroll bawah klu nk tgk attribution aku selepas aku ubah...)
aku tunjuk step-by-step: ....

--------------------------------------------------------------------------------------

1) korg gi tempat template korg... 

 Dashboard > Template > edit HTML

2) then cari kod ni...
   
 <div class='footer-cap-bottom cap-bottom'>

*erm.. mula2 aku mmg xdpt cari kod tu.. then aku try guna ctrl+F, but still xdpt jgak.. so my advice, korg cuba cari dekat angka 1900++... cuba korg perhatikan, kan ada nombor2 kat bhgn tepi sebelah kiri.. hah!!, kat situlah... n kod tuu ada di bhgn dekat2 situ... (aku advice ikut cara aku buat... klu xdpt cari jgak kod tu, aku xtau la... gomen na...)
mcm ni--->



3) lepas tu, korg paste kod ni kat bahagian atas </div> tuu...

<center>Copyright &#169; 2013-2014 "Holllaa!!!!" All Right Reserved to <a href='http://myemosaid.blogspot.com/'>Addinfarhani</a></center>

*yg aku color biru tu, korg ubah ikut nama blog korg/lain2...
yg color pink tu korg gantikan dgn URL blog korg...
tahun tu plak ubahlah ikut tahun semasa...

jadi selepas korg paste kod atas ni, akan jadi mcm ni:


4) akhir skali korg kena Delete kod ni...

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>
          <b:includable id='main'>
    <b:if cond='data:feedbackSurveyLink'>
      <div class='mobile-survey-link' style='text-align: center;'>
        <data:feedbackSurveyLink/>
      </div>
    </b:if>
    <div class='widget-content' style='text-align: center;'>
      <b:if cond='data:attribution != &quot;&quot;'>
       <data:attribution/>
      </b:if>
    </div>
    <b:include name='quickedit'/>
  </b:includable>
        </b:widget> 

*nak bagi senang, korg tekan Ctrl+F, then enter Attribution1... 

5) Lepas dah ubah kod2 tu, akan jd ginilaa...


6) tunggu jap.. DON'T save lagi.. preview dulu..
    bila smuanya menjadik, then baru tekan SAVE...(^^,) gud luck!!!

itu jer step nya... senang kan... btw, thanks skali lg to
empunya post ttg nak tukar benda ni...
xlen xbukan insan yg menggelarkan dirinya
Miss B (pemilik blog OH Budak B)... thanks ya...(^^,)

perahan idea addinfarhani...('',)

Tuesday, 24 December 2013

MATERIALISTIC vs APPRECIATION

erm.. korg pernah tgk tak iklan TV 5C?
alaa... yg iklan Cadbury tu?
tp cadbury tu C yg ke-6...

ahaa...
mesti dah ingat kan?
erm.. klu x, try pi sini...

aku xtau la sama ada tajuk tu berkenaan atau x dgn iklan tu,
but since aku ni  'pemerah idea' yg nak tulis benda ni,
so jwpnnya aku yer je lah...

okey...
aku nak highlight skali lagi tajuknya...
MATERIALISTIK vs APPRECIATION...

spt biasa, aku xdak masa laa nak ulas benda yg xjd depan mata...
depan mata beb!!!, benda ni berlaku...
si pembuat n si mangsa tu plak aku kenai giler2 punya...

haish... xbleh jd nie...
aku kena cool dulu...
kipas angin dah tekan ke no. 5, so coollll....

gini, buat teman2 sekalian,
yg nak kawin...
yg dah kawin...
yg terkawin..
oppss... terkawin?
xkan 'ter' kot..?
biar lah...
kpd sapa2 ja lah...
korg kena lah hargai pasangan masing2...

aku tau lah...
aku ni mana da lg pasangannya...
satu hari nanti kowt...hehe..
tp melalui pemerhatian, pendengarn serta pemikiran aku ni....
aku faham satu benda...

perempuannn... at least, paling kurang nak diri mereka dihargai...
aku pun nak jugak...

ini x...
setiap kali anniversary,
langsung xbeli apa2... even kek seketul...
itupun x beli... brg kemas jgn cakaplah...
memang xlah...

si pengadu tu bagitau aku, plg lekeh hadiah anniversary rakan2 dia(ni tahap plh cikai skalilah), mesti rantai seutas... xpun cincin sebentuk.. laki depa beli hasil dr duit gaji yg depa kumpul sikit2 setiap bulan....


then ada plak yg gtau aku, suami dia pi negara apantah... bw la balik brg2 cenderahati...
best woo, sbb dia bw balik seguni....
tp yg x best yer, dia pi bg kat adik beradik dia dulu suruh pilih..
dia bg kat adik beradik belah bini dia suruh pilih...
then cenderahati yg plg last skali baru dia bg kat bini dia...
tang mana special yer tu??
bini dpt bekaih org len pilih... adusss...

adoii...
maaf yer mr. hubby...
si wife bukanlah materialistik sgt...
jauh skali nak mengharap benda berkilau dijdkan hadiah anniversary...
but cukuplah diri ini dihargai...

si wife dah faham sgt dgn keadaan poket mr hubby tu...
dia tahu mr hubby xmampu...
klu x, xkan setiap bulan bil2 semuanya si wife yg tanggung...
makan minum pun si wife tolong...
but, cubalah utk mhargai si wife
setelah si wife m'bantu mr hubby mencari rezeki utk sara family...
bukan nak ungkit... tak..
si wife ikhlas nak bantu mr hubby cari duit utk sara family...
tp si wife nak juga rasa diri dihargai..

dah 20+ kawin, skali pun xpernah sambt anniversary...
handset dah bertukar berpuluh2 kali..
dr 3310 sampailah yg bleh tekan2...
tv kat umah tu dari ada telinga besar, sampailah dah bleh melekat kat dinding...
rumah dari setingkat, siap bertambah jadi 2tingkat+mini garden lagi...
kereta dari sebuah jd tiga biji...
komputer dah bertukar jd laptop jenama apple lagi...

si wife dr dulu smpai skrg, mcm tu je...
badan je lah kowt yg berubah pun...
klu nak bg karipap special yg ada telur rebus kat dalam pun xpa
*bini dia hantu karipap
hmm...

anak jiran@ bini kwn bleh plak mr hubby gi tolong...
siap belikan brg2 sekolah lg..
tp anak2 n bini kat umah, xteringin plak nak kuarkan duit utk belikan apa2...

bila ditanya, mr hubby akan cakap, si wife ada..
duit gaji wife berlambak.. anak2 bleh minta dekat wife...

ehem.. mr hubby..
mmg la si wife gaji byk, but tanggungjwb mr hubby tetap ada....
anak org lain ditatang, anak sendiri dibiarkan...

bukan nak mendengki... x dengki wlu sekuman pun...
tp jgnlah smpai anak2 tanya,
"ibu, amir tu anak papa ke? kenapa papa belikan dia beg?? semalam, papa dah bagi color dkt dia... acik nak jugak...."
*anak dia tu bahasakan diri dia acik..

kdg2 kita rasa menda tu kecik jer...
tp yg kecik itulah yg akan jd besar...
n jgn pelik, klu benda gini antara penyebab rumah tangga retak....
*2lis macam da pengalaman je kan??... ahak2... 

perahan idea addinfarhani...('',)

Saturday, 21 December 2013

~house of mini~

thanks ina...
~House of Mini~





kecik n comey2 je..
mcm sayang nak makan pun ada gak...
apalah gunanya makanan comey2 ni depan mata,
klu bukan untuk di'ngap'...
haha...

alhamdulillah...
sedap... nyum.. nyum..
ada yg manis n ada yg manis sedang2 je...
*aku ska yg pink yg ada lubang di tgh tuu...

perahan idea addinfarhani...('',)

Happy Belated Birthday!!(^^,)

bru hari ni berkesempatan untuk post benda ni...
again, happy birthday, ernie!!![18/12]


hari tu ja, aku berpeluang measa 2 jenis kek... haha..

sebijik kek tu, kami kongsi2 duit beli kek fairy...
thanks to kawan kpd Fadz coz sanggup belikan kek ni dr kedai Fairy SP...
thanks yaa!!! 

aku n my housemates buat kejutan dlm kul 6ptg...
actually time mereka nak buat kejutan tuu, aku n ernie ada dlm bilik...
tiba2 ja, farah masuk n suruh aku baca msj..
since aku ngan farah kembar,
so ernie x syakla coz kdg2 farah ada suruh aku baca msj yg mum kami antar...

mesej tu memberitahu yg aku kena keluar sbb nak buat surprise dekat ernie...
*hp aku ada kat luar...
aku keluar je, terus nampak ina pegang kek,
n aku pula diminta utk merakan saat2 itu...
xcukup dgn yg tu, kami turut menghadiahkan ernie tepung+serbuk kari... haha..
gomen na, ernie!!..



and sebijik lg, mak Ernie buat surprise hantar kek ke rumah...wahhh!!
tahu2 je, time kul 7.30++mlm, ada somebody ketuk pintu rumah...
since aku otw nak masuk bilik, aku pegilah bukak pintu..
rupenya, mak ernie n her adik yg datang sambil bawa kek...
terus arr kami serumah panggil ernie...


alololololo.... (^^,)
tinsyu, ernie n her adik...

semoga dgn bertambahnya usia,
menjadikan kamu insan yang mulia...
semakin disayangi dan menyayangi Allah S.W.T...
semakin umurnya berkah,
pahalanya bertambah...
segala urusan dipermudah...

hepi birthday ernie... (^^,)
~ikhlas from addinfarhani~

*since kami berenam xlarat nak perabih kek pink tu, maka sbhgn kek itu mjd rezeki adik2 yg slalu dok main di depan rumah kami... langkah kanan hampa mlm tu noh!!!(^^,)

perahan idea addinfarhani...('',)

Sunday, 8 December 2013

[tajuk] ~Lu pikirlah sendirikkk

Aku sedih ni....
Sedih sbb...
Err sebab...
Xtau nak cakap macam mana...
Tp aku sedih...

Kenapa erk bila aku dah start percaya kat org tu,
org tu buat aku mcm ni...
baik laki ke prpn ke,
Sama ja....
Xdak beza langsung...
Dr dulu smpi la ni!!!
Arghh!!!
Pening kepala...

Aku pelik betul la...
Susah sgt ke nak bukak mulut, beritahu benda sbnr...
tanya aku sendiri, jgn dok buat anggapan sendiri...

Aku xtahulah sama ada benda ni betul ke tidak,
Tp klu ya pun tak betoi, mcm mana org len bleh gtau aku...
Mcm mana org len tu dpt tau dulu dr aku sdgkan KAU jumpa aku hari-hari!!!

Dlm minggu ni jgak, ada org tuu tanya aku,
Apa yg buat aku cepat marah?...

YES, aku mmg panas baran...
Aku cukup pantang klu ada yg paksa aku buat something yg aku xdak mood nak buat...
Aku pantang dgn org yg talam dua muka..
Jgn judge aku based on raut muka aku tau...
Kdg2 aku gelak tawa suka ria tu, hanya luaran shj..
Dlm hati sapa tahu beb!!!

Bukan setakat makan nasi berulamkan jantung,
ntah2 berulamkan hempedu skali kowt...
pahit gituuuu...

Aku pernah cerita dkt my mum...
N my mum XSETUJU dgn cara aku...

My mum kata, biarlah org len buat dekat kita...
Jgn kita buat dekat org len...
My mum kata, xsemestinya org yg kita tolong akan bantu kita semula...
Kdg2 Allah S.W.T salurkan bantuan itu melalui org lain....

So, skrg ni aku hanya perlu relaxkan hati aku ni...
Positif! Positif!
Entah2 org tu nak jaga perasaan aku kowt...
Atau pun, dia tgh tunggu masa sesuai nak inform dekat aku...

Biarlah, aku dah tak kisah!!
Buatlah apa yg korg rasa betul...
Masing2 dah besar kan???


Cuma kat sini aku ikhlas nak ucap byk2 thanks kat semua kwn2 aku...
Especially my housemates yg jgak merupakan classmates...
Kat kwn2 classmates...
N dekat semua yg mengenali diri ini..

Thanks a lot...
Sudi kwn dg aku...
Sudi kwn dgn aku yg kdg2 mood xbetul...
Sudi kwn dgn aku yg suka marah2...
Sudi kwn dgn aku yg skema tahap babunnn tersepittt...
Sudi kwn dgn aku yg suka dok diam...
Sudi kwn dgn aku yg xska keluar jln2...
bukan xska but lebih kpd nak berjimat,
klu Nampak aku gi jln2 tu, hah!!
Adala yg sponsor aku hari tuuu...
Sudi kwn dgn aku yg ska giler mkn...
aku ska mkn ikan keli..

Sudi kwn dgn aku sbb... ntahla... aku xtahu..
Terima Kasih sahabat!!!

Aku bukanlah baik sgt..
Aku boleh jd musuh ketat...
Aku boleh jd pendendam...
Namun, jgn xtahu..
Aku senang utk menghulurkan bantuan jika diperlukan..

And aku sgt2 hargai satu ikatan yg dikenali sbg persahabatan...

perahan idea addinfarhani...('',)

Saturday, 7 December 2013

makan2 bersama family...

haa!!
inilah antara penyebab aku balik rumah kali ni...


hehe...
makan2...
dah lame dah kami xmkn ramai2 mcm ni...
coz slalunya, bila aku cuti, fareez x cuti...
n bila fareez cuti, aku plak yg xcuti...

since skrg cuti sk,
maka berkumpullah kami semua di meja makan...

menu:
spaghetti
kentang goreng
nugget
buah betik
air teh

actually, mula2 plan, nak buat bakar2...
but, tempat nak bakar bocor la plak..
n amik masa nak perbaiki..
so, bakar2 dah menjadi ala-ala italian...
hehe...

= 7org makan....
 
my mum xleh mkn seafood(sbb baru lpas operate), so aku rebus je...



alhamdulillah...
kenyang...
nak sedia semua ni amik masa dalam 2 jam jgaklaa...
tp nak perabih makanan ni, x sampai 1jam pun... haha...



perahan idea addinfarhani...('',)

Friday, 6 December 2013

sebaceous cyst??

...hai sumer!!...
 
Ahah!!
spt yg pernah aku post sblm ni,
aku xkan update klu aku xbalik umah kan??
since aku dah update, maksudnya...
aku dah ada kat umah!!!
 
cuma kali ni, aku xsangka...
agak mengejutkan jgaklaa...
rupenya ada something yg my family
sembunyikan dr aku...
 
bygkanlah...
pg td time aku tepon rumah,
dlm kul 9++pg tp xdak sapa angkat...
then, aku tepon adik aku, si fahmie,...
rupenya depa semua ada kat hospital..
di KMC..
 
KMC~ni tmpt lahir kami 4adik-beradik...
<picturedrsini>
dlm kepala aku mmg dok pikiaq benda buruk je,
sbb fahmie tu ada asma..
tp klu fahmie kena tahan wad sbb asma,
xkan dia jawab tepon plak kan?
 
so, aku tanyalah dia..
sbnrnya, my mum yg masuk hospital...
 
bila dpt tau mama aku masuk hospital,
lagilaa aku pikiaq benda buruk...
 
yer la kan,...
xdak angin, xdak rebut, tiba2 masuk hospital...
bila aku tanya mama
"dah brapa hari duk di wad?"
my mum kata dr 3hb lagi...
 
dah 2 hari la maksudnya...
last skali aku tepon, hari sabtu @ ahad...
mama masuk wad hari selasa...
 
hmm...
my mum masuk wad tuu sbb kena operate bahu kanan dia...
sbb sebaceous cyst..
 
tau x apa benda tuu?
haa.. dlm ayat mudah dia, bisul laa..
bisul besar...
aku nak letak gambar, tp aku takut nak save...
korg search guna MR.Google yer..
 
dulu dah pernah operate dah...
klu xsilap aku, dah 2kali operate tp buat dekat klinik je...
klinik jiran aku... Klinik Keluarga...
masuk kali ke-3 terpaksa buat kat hospital sbb kena bius byk...
 
kat klinik dulu, bius xbyk sgt..
aku ingat lg..
Dr Nasir tuu siap tanya aku nak tgk ke x process tu..
aku xtgk pun time operate tuu
but masa Dr Nasir tuu nak jahit balik,
dia panggil aku masuk bilik..
Dr Nasir tunjuk dekat aku tempat operate tuu..
kat bahu kanan mama ada lubang..
dalam kowt... n time tuu mama sedar!!!
mesti sakit kan... aku tanya mama sakit x?
mama senyum je... aku duduk skjp je dlm bilik tuu
then aku berganjak ke tepi...
 aku xleh nak tgk lama2.. aku kesian...
 
sbb tu aku xnak jdi doctor..
aku kesian dekat pesakit2..
bukan sbb takut darah erk...
klu aku takut darah,
aku xkan pi derma darah la kan...
 
but utk kali-3, my mum kena bius byk sbb nak kena korek bisul tuu dalam..
org kata kalu xmau bg bisul tu tumbuh lagi, kena buang kepala dia la...
n kepala bisul tuu plak dok jauh ke dalam bahu mama aku...
 
klu nak ikutkan, operation buang bisul tuu skjp je,
tapi nak prepare utk operation tuu yg lama...
coz my mum ada sejarah ttg sakit jantung time mengandungkan aku n kembar aku,
maka preparation dia amik masa lama sikit...
 
abah aku kata, operation tu start pkul 1ptg..
my mum plak sedar dr kesan ubat bius tuu dlm kul 4ptg...
n lepas operate tuu my mum bleh kuar hospital dah..
tp dsbbkan mama aku muntah2,
mama aku xberanila nak balik rumah...
takut jd apa2...
 
n hari ni(khamis) mama dah bleh kuar..
sbnrnya, mama aku dah bleh kuar time pg lagi..,
tp nak tunggu pakar jantung sampai tuu yg lama...
last2, kul 4 td baru bleh kuar n amik ubat...
 
my mum kena jumpa dulu pakar jantung,
nak check takut2 time bius utk operation tuu
ada tinggalkan kesan kat jantung dia...
mcm tu lah abah aku gtau td..
 
aku xpaham sgt,
yg aku faham,
time mama mengandungkan aku n kembar dulu,
jantung mama aku terbesar sikit...
n tekanan darah naik tinggi...
 
aku difahamkan bhw
time mak aku kena tahan di wad utk buang bisul tu,
tekanan darah mama aku mencecah 200...
 
apa2pun, Alhamdulillah operation tu berjalan lancar...
dgr mcm operation biasa kan?
 
my mum kata,
klu nak bandingkan operation buang bisul
dgn operation bersalin(caesarean),
my mum lebih takutkan operation buang bisul...
 
sbb, time operation bersalin, processnya cepat..
tp utk buang bisul, my mum mcm ternanti2..
my mum kena tunggu agak lama la sbb preparation..
sbb tu mama rasa lebih gementar..
 
my mum kata, preparation yg depa buat tuu
mcm prepration utk bedah org
yg harapan utk berjaya tu 50-50...
 
takut-gementar hanya Allah yg tahu...
my mum gtau lg...
sblm dia dibius,
dia bygkan mcm itu kali terakhir dia lihat dunia...
 
my mum juga terbayangkan
akan keadaan arwah tok ngah aku
time dok kat bilik bedah tuu..
 
utk pengetahuan, arwah tok ngah aku
baru sj meninggal dunia disbbkan accident...
arwah yg menaiki motor digilis lori treler
di bulatan berhampiran hospital jitra...
~Al-Fatihah.. semoga roh beliau dicucuri rahmat
dan ditempatkan dalam kalangan org beriman...~
my mum dah anggap arwah tok ngah aku tuu mcm ayah dia...
 
bila aku dgr my mum cakap mcm tu,
aku SEDEY arr...
 
"mama ni...
malam2 mcm ni, jgnla buat ayt sedih mcm tuu..
mama sihat lagi..
kuat lagi..
 
kakak ngan kakngah kan xkeja lagi..
fahmie dgn fareez pun still sk lagi..
tu maknanya, mama muda lgi..
 
kakak, kakngah, fareez, fahmie
xbalas pun lg apa yg mama dah buat utk kami...
mama dah fkir bukan2...
 
kakak nak mama tgk anak2 mama berjaya..
capai impian masing..
kami pun akan jaga mama nanti..
jaga abah...
jaga chaq..."
 
 - addinfarhani -
 
 
* my mum dok di wad 509 tingkat 5...
 


ish2.. adik sapa la ni?
sempat lg noh...

nie time nak balik umah... haha..
ingatkan xngantuk, skali naik kereta terus terlelap...
 
  
perahan idea addinfarhani...('',)