Tuesday, 18 March 2014

ENTREPRENEURSHIP DAY [ELUCID ENTREPRISE]

ENTREPRENEURSHIP DAY
8 AM - 5 PM
STADIUM MINI

dgn jum. peserta hampir 1000 students
yg mewakili hampir 200 groups
yg menjalankan pelbagai jenis perniagaan,
yg merangkumi pelbagai sektor..

makanan
haiwan peliharaan
alatan teknologi
fashion
music
...mcm2 ada....

meh aku story ckit event tuu...
since aku ada test MUET smpi tgh hari,
so aku hanya join slps Zohor ja...

hanya Allah S.W.T yg tahu
betapa xtenangnya aku time jawab MUET tuu...
but I have done the best for MUET...
~doakan aku ya~

okey, masuk balik ke ELUCID...
aku smpi ke uitm dlm jam 1++ tgh..
usai saja solat Zohor, tukar uniform,
terus aku gerak ke booth...

ni la booth aku...

ELUCID ENTREPRISE
~khemah 1 group 3~




our product secrett!!!
~Oh! No more secret~
(--')

serius..
aku xdengar..
aku xnampak..

rupenya,
tgh kami dok sembang2...
ada sorg lecturer ni dtg...

dia pkai baju biasa and
terus gerak ke booth kami..
bygkan! bygkan! bygkan!
dia dtg n kami terus present..

actually aku langsung xprepare apa2pun..
setakat tgk slide adalaa...
coz aku yg buat slide uu..
but aku langsung xprepare
dgn analisis2 budget n other cost, statement2..
yer la.. aku kan Finance Manager...
mesti arr kena prepare dgn semua tu...
karang dia tanya xla ternganga jer....

since dia dah duduk depan kami,
kami present je la...
smpi jer part financial,
terus aku present ikut kepala otak aku
n of coz aku ringkaskan seringkas-ringkasnya..

sat gi klu aku cakap bum bam bum bam,
byk plak soalannya kan..
~aku merapu xsampai 5 minit rasanya~

then, lepas jer kami present,
terus dia tanya soalan...
n kbykkannya ttg marketing n operation...
tp bila smpi part aku-finance,
dia terus tanya kenapa profit utk first year byk..
aku mmg hentam+merapu la
sampaikan aku xingat aku jwb apa...

lepas jer group kami present,
dia beralih ke group lain..
haa!! masa tu ada laa group lain dtg
tanya kau ttg soklan yg ditanya...
sorry sgt2..

klu nak tahu ttg soklan apa yg ditanya,
aku dah bagitau..
but klu ttg jwpnnya,
aku xdpt nak bgtau coz aku xtau aku jwb apa...
~sorry neh~


~baru lepas present~

yg kat bawah ni, semuanya dr kelas aku with their prodcut
KAC110 6A -
(khemah 1&2)



mereka ni from syarikat hartanah


product group ni cupholder
 (mcm kat tgn siswa yg duduk tuu)



group ni plak-->mop


group ni--> extension box (atas meja)



group ni--> pembersih kipas n tingkap

alhamdulillah...
2 group dr kelas aku merupakan antara 15 group terbaik pd hari entreprenuer kali ni...
-group tema color kuning n group tema color hitam...-
~congratulations~




ni plak gambar time mereka tgh buat preparations...
~time ni aku xdak kat UiTM, aku ada ni Aimst University~









ni plak time mereka tgh melayan customer2...






ni la lecturer kami for ENT 300
~Miss Nor Aini~

kami bukan jual product je,
but turut menjual mknn n minuman...




menang & kalah adat la kan...
yg penting, we can gain new experience
n of course dlm masa yg sama
kita dpt pelajari something new right?

what!!
xdpt belajar apa2??
ampa semua xtau ka pd hari tu kita dpt belajar somthing...

hmm.. xkan aku nak tulis kat sini kowt..
byk tuu... pokoknya,
its related with human being+our attitude...

normallah, dlm apa acara skalipun, ada sj benda yg buat kita xpuas hati..
n sedar xsedar, benda itu yg mengajar kita sesuatu yg baru...

yes...
may b skrg kita kata,
kita bukannya nak sambung dlm bidang business pun..
but ketahuilah wahai sahabat2ku, dlm bidang apa skalipun,
kita mesti tahu nak handle org yg berurusan dgn kita
krn dlm kita berusaha nak mcapai objektif kita,
kita semestinya mahu mjaga perasaan org lain juga kan...

pd sapa2 yg still pening dgn apa yg aku maksudkan,
aku nasihatkan jgn dok pikiaq sgt ttg benda tuu..
coz satu hari nanti, korg akan faham maksud aku ni...
haha...


so guys, I wish gud luck for the final exam...
buat yg terbaik... n remember,
study smart instead of study hard...
(^^,)