Monday, 17 March 2014

resume oh resume


7 march 2014 (jumaat)
2.30 ptg hingga 6.30 ptg

LDK terakhir
utk sem terakhir
bg pengajian
diploma in accountancy
UiTM Kedah

sama spt sem2 sblm ni...
kami dibahagikan kpd bbrp group;
di mana hanya aku jerrrrr
'terasing' dgn budak2 kelas aku...
aku group 11...

Haha...
Betul ker??
Hee..

alhamdulillah...
Rupenya budak2 akaun yg dr kelas lain tu
semuanya aku kenai cuma xtau nama...
pn Roseamilda--mentor LDK kali ni...

Haha..
Mcm lawak la plak...
Coz bila divide group kecil,
majoriti group aku adalah budak akaun...
Hee..

Pn. Roseamilda ada kata,
Nak kenai budak akaun xsusah...
Sapa2 yg pakai spec mata, n skema...
Hah!! tu ler budak akaun..

Dia pun akui gelaran yg digunakan
utk student akaun ialah budak skema..
Aku tau dah benda ni
N kesemua budak akaun dlm group aku
kecuali sorg pakai spek mata...
Aduss!!

Jd bahan jgak la kami hari tu...
But kami xterasa marah or terasa hati pun...
Coz kami paham..
~Mood ptg2 mcm ni lain cikit~

Okey, pengisian LDK kali ni adalah fokus kpd resume n interview...
Aku ska tajuk kali ni...
N mmg aku nantikan pun...

Kebanyakkan student dlm group aku lebih tertarik utk ber’business
n of course budak2 akaun semestinya nak sambung degree ...
kat sini aku nak ‘highlight’ benda yg aku nak kongsi...

FIRST about resume...
actually benda ni,
mentor kolej(en Zahirizal) aku pernah bagitau...
jgn buat resume yg tebal2...
nak buat sehelai pun xpa...
pn roseamilda kata klu nak bg resume kita berlainan dr org lain,
gunalaa kertas warna... haha...

dlm resume tuu kena ada benda2 ni:
- nama
- address
- no fon
- email (jgn guna email yg mcm budak2-means kena ada email yg formal/skema)
- objective
- education (IPTA/IPTS, level, year, CGPA)
- skills n talents
- working experience
- extra curricular activities (klu xdak, jgn letak)
- reward ( year, name of reward+from IPTA/IPTS)
- references (kena 2 org-pastikan 2org tuu diberitahu bhw kita guna mereka sbg reference.. so that bila penemuduga tu tel mereka, mereka xterkejut... n sebolehnya bg satu salinan resume kita dkat lecturer tuu...)

*susunan-ikut ska.. but klu tanya aku, aku ska susunan mcm atas tuu..

SECOND ttg appearance kita time temuduga... 
for lelaki:
seluar-slack yg dark color (hitam arr)
kemeja-warna yg light
tie-dark color
rambut-ikut company... klu syarikat design2 ni, jgn la plak buat rambut skema licin tu...haha...

for perempuan plak:
-pakai satu jer; sama ada gelang atau cincin
-kasut kena ada heel cikit...
-Warna baju --> jgan pakai yg color soft sgt... campur2kan warna but jgn lebih dr 3 warna...

THIRD MASA d’INTERVIEW:
Utk group:
-kuatkan suara
-eye contact
-duduk apabila disuruh
-body posture kena jaga.. dudk tegak..
-minimumkan movement
-jawab bukan ikut turn... jgn terlampau kalut nak jawab smpi melalut... but jgn plak berfikir terlalu lama....
-jawab biar related dgn talent & skills @ ability kita...

Utk individu:
-intonasi suara..jgn terlampau mendatar...
-jgn jalan seret kaki...
-juz be yourself...
-jgn bawa masuk/main pen picit...
-Lelaki bila cakap kena bukak mulut cikit... perempuan xapa coz bila bercakap mmg akan buka mulut...

*******

Pn. Roseamilda ada pesan...
Masa penemubual tu beri peluang kpd kita utk tanya soalan,try tanya mereka criteria apa yg mereka cari utk isi jawatan tu.. klu criteria2 yg disebutkan ada relate dgn kita, peluang kita cerah.. but, klu xdak... err.. err paham2 jer lah yer...

If kita gagal dgn temuduga tu, reviw semula diri to find our weakness n jgn patah semangat!!

Klu penemuduga tu tanya ttg weakness kita, jgn terlampau betoi+lurus sgt...
klu xpun, tambah ayat ni slps kita bgtau kelemahan kita...
cth: “.. eventhough... however..."
tu mcm nak cover balik laa....

so, for semua bakal-bakal ditemuduga, take it seriously okey...
gud luck n chaiyok!!!