Monday, 12 May 2014

I'm sorry sis...


aku nak story ckit ni...
one of my pengalaman as cashier....
may be bleh dijdkan pengajaran jgak...
lepaih ni jgn buat lg dah...

gini citernya...
aku xpasti pg or ptg,
but customer mmg ramailah masa tu...
dah la aku dok kaunter akhir-counter 8....
mmg ramailah...

sampailah ada sorg customer perempuan ni...
dia punya brg xbyk mana pun...
pampers baby, brg basah cikit kot n others...
total dia beli around RM50-RM70...

masa aku habis scan brg2 dia,
aku xbgtahu larr total brg tu since selalunya klu aku bgtahu pun,
customer akan tgk sendiri dekat komputer tu...

lepas aku isi brg2 dlm plastik,
baru aku perasan yg perempuan tu tgk aku sambil bukak beg duit dia...

n masa tu baru aku sedar yg perempuan tuu
sbenarnya xnampak sebelah...
means hanya mata sebelah kanan (maybe) yg berfungsi...
aku rasa bersalah gilerlah time tu...

tambah2 lg bila aku nampak cara dia keluarkan duit...
dia terpaksa angkat beg duit dia hingga ke mata yg berfungsi
bg membolehkan dia bawa keluar duit dia....

tiba2 aku terfikir klu aku bgtahu awal2 total brg dia,
mesti dia bleh take time utk keluarkan duit
sementara tunggu aku isi brg dia ke dlm plastik,
n customer2 lain xakan perasanlah yg dia tak nampak...

n entah kenapa berat gila mulut aku utk say "sorry" dekat dia....
(selalunya aku cakap sorry klu aku tersalah scan or anything)
n bila dia dah bayar, dia still terkial2 ambil brg coz aku guna byk plastik..
ni lagilah buat aku rasa bersalah...

yerlah, dah brg basah n kering,
mana bleh campurkan??
nanti yg kering basahlah jwbnya...

sepatutnya aku keluarkan satu plastik besar n
masukkan plastik2 kecik tu dlmnya..
so jdlah satu beg..
barulah senang dia pegang...
tgn kanan pegang pampers baby,
n tgn kiri pegang plastik besar tuu...
betul x??

#sorry kak...

"...hmmm....
so buat sape2 yg nak jd cashier lepaih ni,
xsalahkan klu kita mudahkan kerja org lain?
coz jika kita mudahkan keja org lain,
insya-Allah keja kita dipermudahkan...

begitu juga jika kita m'bantu org lain,
insya-Allah kita pasti akan dibantu jua satu hari nanti...

jgn m'harapkan bantuan dr org yg pernah kita tolong
coz bantuan xsemestinya dr mereka...
Allah S.W.T adalah sebaik-baik perancang..
kita insan lemah hanya mampu merancang, mengandai n mengharap
but Allah S.W.T jua menentukannya....."
~addinfarhani~