Friday, 29 August 2014

How to download Font to your computer

kali ni, aku nak story
how to download font to your computer...

actually ni my first time download,
tu pun sbb td my mum mintak tolong
download satu jenis font ni...
*thanks to her so that malam ni
aku dpt learn something new, right?

so those yg penin2 kepala xtau nak download,
yg dok prepare slide/report utk presentation,
yg dok pikiaq jenis tulisan apa yg sesuai utk buat buku menu,
yg nak tahu jenis tulisan apa yg ada,
maih ceq nak citer...

ampa bukak link ni--> FontYukle

then akan muncul mcm ni...

(click utk besarkan)

sbg contoh aku nak download Futura (Light)
lepas dah tekan download,
akan kuar mcm ni...


lepas tu click Download Now


then, tekan save...
lepas tu, try tengok dlm folder Download
ada x tulisan tuu..


then korg cut & paste Futura (Light)
ke dlm folder Fonts dlm computer korg...

tahu x mcm mana nak cari folder Fonts tu??
gini caranya:

tekan button start tu and click dekat Control Panel...
klu kuar mcm ni, cari jer yg tulis perkataan Fonts (dlm kotak merah)...



klu kuar mcm ni plak,
korg click dekat Appearance & Personalization...
(dlm kotak merah)


then click dkt folder fonts..
amik yg Preview, delete or show and hide fonts


dlm folder fonts tu mcm ni


korg cut Futura (Light)
*tulisan yg dah download td
dr folder Download
& paste jer dlm folder Font...
jd mcm nie...


okeyh...
kat bawah ni BEFORE & AFTER situation..
aku try guna Microsoft Word...



so, thats cara nak mendownload font..
hope ianya membantu (^^,)

sbrg soklan sila utarakan
di ruang yg disediakan di bwh..
hehehe..