Sunday, 17 August 2014

Permohonan PTPTN for Lepasan Diploma

congrats to all diploma's student yg berjaya ke degree...
but, b4 I lupa, nak tanya ckit nie...
how U apply PTPTN??

ahahh!!!
inilah menda yg buat aku pening sehari dua ni...
huhu...

but alhamdulillah...
semuanya dipermudahkan...
so those yg ada penin2 gatai2 kepala mcm aku nie,
meh aku story ckit caranya...

gini...
b4 korg nak pi beli no.pin BSN,
make sure status korg ialah "Tamat Pembiayaan"...

nak tgk kat mana status?
korg boleh check status korg dkat laman PTPTN...


korg log in dulu...
then korg bleh check dekat bhgn yg color kuning tuu...


if still "DALAM PEMBIAYAAN" then korg kena ubahla...
korg kena contact PTPTN to ubah status tuu..

talian Hotline PTPTN--> 03-2080 4455

for those yg duduk Kedah, u can contact no. nie...
04-720 8402 or 04-720 8403
or korg bleh pi terus ke pejabat PTPTN Kedah
yg terletak dkat bgnn UTC tingkat 4...


then, after bbrp jam *amik masa jgak la coz
bukan korg jer yg nak ubah,
berlambak lg yg mcm korg
akan jd mcm ni-->


lepaih ni, korg dah bleh pi beli no.pin
n isi mcm biasa dekat pendaftaran baru...

jgn lupa ya, korg diwajibkan mempunyai akaun SSPN-i...
korg bleh bukak sama ada di Maybank, Bank Rakyat, AgroBank or Bank Islam...

oppsss... satu lg...
korg jugak kena submit borg penangguhan bayaran PTPTN
dekat mana2 pusat PTPTN or U masing2...
but if tanya aku la, better dekat pusat PTPTN kowt...


click kat tempat merah tuu
korg boleh download > print > isi n hantar

"...diharapkan dgn maklumat yg aku kongsikan ni
sedikit sbyk dpt m'bantu anda yg mengalami kekusutan..
ecewahhh!!!... ayat...haha...
btw, thanks to AutumnLoveHeart for the info..."
addinfarhani