Saturday, 20 September 2014

PTPTN [ini hari punya story]

Hari kejadian: 20 september 2014
Like the previous post, It’s the very renyah!!!
Geram... but still bleh bersabar…

Hari ni, hari serahan PT….
aku dtg awallll pkul 8.15pg dah terpacak depan HEP….
but around 3++ ptg baru selesai!!!

Lepas sesi taklimat pg td, aku baru sedar aku ada buat silap…
then, pegi library plak… betulkan kesilapan n terus gi HEP utk beratur semula…
tiba2 plak, pegawai tu kata slip yg aku gunakan tu xditerima coz bla..blaa..bla…
aku bingung then terus keluar dr HEP..

aku dok pikir2…
last2 otak aku beku..
my mum n my twin dok bersilih ganti tepon,
dok tanya WHY WHY WHY…
heyy!! Klu aku tau, aku xlah dok bersila dekat gazebo tuu…
time tu mmg aku tgh hangus+nak hangit dah pun…
geram sesangat.. yer la, kwn2 aku yg lain lepas jer…

Mmgla diaorg guna slip deposit bank yg digunakan utk bukak akaun,
aku pun guna slip tu but utk bayaran yuran UITM…
but that pegawai said ianya xditerima coz
ada no. akaun uitm bukan no. akaun aku…

(aku tunjuk la nombor2 yg aku 2lis dekat ruangan atas tuu...)
yup, no. akaun aku ada but kat bhgn atas yg ditulis sendiri…
dia kata “sapa2 pun bleh tulis dik..
kami nak2 yg no. akaun adik printed..." she said
aku mcm nak kata “WHAT the??” jer…
dah sah2 aku yg bayar yuran, of coz lah tu akaun aku…
xkan tu no, akaun org lain kut…
and nombor2 tu betul kowt!!

Dgn hati yg panas membakar jiwa raga,
aku duduk kat gazebo smbil kat tgn aku ni,
telepon dok bunyi dah berhenti2…
aku tarik nafas , terus aku jawab…
agak pedas jgaklah jwpn yg aku bg kat my mum n twin +deqyah ana …
so sorry but time xkena la.. nak wat mcm mana…?
Aku pun tgh serabut….

Tiba2 someone call yg aku sendiri pun xtau sapa
coz no tu xdak dlm senarai contacts aku…
last2 rupanya dia ex-classmate aku dulu…
sorry +Mizal Mizari , aku 2kar hp that’s why
semua contacts hilang..huhu…
n tiba2 dia tanya aku yg membuatkan aku terdiam sesaat dua…
then aku terus gelak xmau2…

yerlah, bygkan tgh2 aku dok hangit sorg2,
urat otak dah nak terbelit coz
dok pikir mana nak cari bank yg bukak pada hari sabtu,
tiba2 ada org call tanya aku soklan tuu…

If you all ada baca my post about my interest,
korg akan sedar betapa aku terover excited when I talk about THEM…
yup soklan tu related with HSJ…


He ask me, "tajuk lagu dlm blog ampa tu apa?”…
punyalah aku dok gelak sorg2 smpi air mata terkeluar,
abg2 tukang gunting pokok+potong rumput tu pun tgk pelik...
aku terus lupa tajuk lagu tuu..

Actually tu lagu HeySayBest, which is Score…
it’s one of my favourite song
coz part yuya nyanyi dlm lagu tu byk…
haha…

Soory nee…
agak xsopan di situ.. rasa malu pun ada jgak
bila aku teringat balik mcm mana aku gelak td…
huhu.. seriously, that time tu aku tgh marah gila2,
n tiba2 ada call tanya tajuk lagu tu…
really the unexpected question

that time i feel like tiba2
color merah gelap amarah yg ada kat aku
tiba2 hilang dek kena jirusan air biru
warna theme lagu terbaru HSJ-Asu e no Yell

"It's him--> yuya that make me laugh like xingat dunia...
teringat scene yuya, yabu n keito dlm [PVmaking]
time part bg ucapan dkt fans...haha"
bukan senang nak tgk yuya gelak mcm gituuu [--',]



atas ni time concert HeySayJump-ing 2008-2009...
klu xsilap aku, mase ni bebudak tu tgh buat sketsa mcm tu la..
n that sketsa is like combination of
GOKUSEN+ScrapTeacher+KinpachiSensei(yg last tuxpasti)



atas ni plak time PV Making utk Hitomi No Screen...
this is the last PV aku tgk yuya gelak sakan
and that time Yabu pun ada...
~such a long...long... time a go nee~


Ohh!! I have to stop now!!
Okey, back to the main story….

Then, aku pergi library semula
coz my mum ada email something yg mayb bleh diguna pakai,..
ntahlah masa tu aku tawakkal jer la agar ianya diterima…
n when aku tgh tunggu giliran aku
tiba2 aku baru perasan my kawans pun ada..

aku tanya jer lah ttg slip tu,…
kot2 mereka tau WHY tak diterima…
n mereka pun heran coz actually
slip tu BERGUNA sgt2 jika no.akaun aku salah…
terkejut beruk aku…
means aku dah rugikan tgh hari aku dgn benda yg ********….
Aku xtau nak tulis apa… xpa aku tunggu lagi…

time tu dah pkul 12 …
at last, one of my friend said that boleh jer
klu aku gi cash deposit machine kat pagar UiTM…
aku pun terus la pegi… nak tungg pun ramai lg kan...
masa tu dah jam 12.30++ dah…
tp malangnya, aku xteringt yg aku sepatutnya masukkan duit,
barulah keluar slip yg tertera no akaun aku…
~oh, my bad... so careless nee...~

nak tanya org tp xtau sapa coz masa tu juz ada pak guard jer…
nak mampos tanya dia!!…
dah la kad matrik terlupa nak pakai…
aku tertinggal dlm kereta kwn aku time balik kelas ptg khamis…
class cancel sbb tu aku tumpang dia…

then aku pergi HEP semula…
but masa aku smpi diaorg dah rehat…
yer lah dah pkul 1++ kan….
So aku just gi pej HEP utk urusan penangguhan PTPTN..

Elok jer pkul 2, terus aku gi tanya n still xditerima jgak
even aku dah tunjukkan slip yg parents aku emailkan…
last skali pegawai tu ajaq aku how to selesai problem aku
coz hari dah ptg, bank pun tutup since hari sabtu kan…
masa tu aku mcm nak hempuk jer meja…
WHY BAGITAU SKRG??
NAPE XBAGITAU ESOK KER,
NEXTWEEK KER?? Buat aku penat pikir jer…

Time dok buat mcm yg pegawai tu suruh,
aku siap karang ayat nak sembur pegawai2 tu…
berjela2 jgak lah aku karang… senang nak fire!!!
Haha.. jahat x aku?

U want to know what happen
masa aku nak serah dokumen2 tu??

Aku kan baikkk!!!
Mana reti nak marah org!! haha...
entah nape time dok tgk pegawai2 tu semak dokumen,
tiba2 aku berpeluang nonton ragam2 students…
yg menyebabkan aku xjd nak sembur ayat2 mujarab aku…
time tu dah jam 3 klu xsilap aku.. hmmm…

bygkan hari ni sj lebih 200 org yg dtg utk sesi serahan,…
sesi serahan bermula jam 9pg hingga 4ptg...
aku dpt tgk wajah2 keletihan pegawai2 tu,
sifat&sikap student yg seperti aku,
n ada jgaklah yg lebih teruk dr aku…
*tu conclusion aku utk hari sesi serahan ni
memandangkan aku antara yg awal tiba
n juga antara yg terakhir balik...
aku pun terkedu+terkaku+ternganga ckit
while watching certain2 scene ragam manusia hari ini

so dgn sendirinya aku just diamkan diri,
senyum, jawab apa yg ditanya
n said thank u with smile kat mereka2 tu…


*ending xmemuaskan betul x? haha…
sometimes we need to merasai sendiri experience tu,…
berurusan dgn ratusan org yg punya pelbagai ragam n bendul…
that’s why ianya sedikit renyah..

now I get the answer n its reality,…
org2 sebegitu still wujud…
and aku antara golongan org2 itu….


~~The sad truth~

mengkritik tanpa berfikir out of the box,
mengkritik tanpa merasai susah senang,
mengkritik tanpa mengetahui the real truth,
itulah realiti..
...kenyataan yg sadis...