Friday, 19 September 2014

PTPTN [tips penting untuk SESI SERAHAN]

hmm..
very the "renyah" step lerr..
but if kita follow step-by-step,
xsusah+pening+nak termuntah pun...

maunya xpening, asyik naik/turun bukit,
panjat tangga nak print+potostat dkt library,
masuk/keluar pej HEA&HEP...
Fuhh!! berpeluh sakan cheq minggu nie...

aku malaih nak 2lis pjg2...
coz aku tau klu aku 2lis pjg2,
mesti lg pening nanti...

so, aku just nak highlight benda yg penting jer...

1 - make sure U print semua yg nak kena print
dgn mengguna A4 size paper color PUTIH...
tgk betoi2, yg mana nak kena print 1 salinan,
mana yg nak kena print 2 salinan...
setakat ni xdak lg la yg nak kena prepared 3 salinan...

2- lepas dah print, asingkan set-by-set...
and JANGAN STAPLER...
ikut pengalaman aku, lebih baik jangan stapler...
U guna KLIP KERTAS jer...
n pastikan klip tu xberkarat yer..
karang klu dah karat, kotorlah la plak kertas2 tu...
xmau... xmau... kotor2 u letak dlm itu tong sampah yer...
n don't forget to bawa stapler jgak in case pegawai2 tu suruh guna...
kdg2 ada jugak pegawai yg suruh stapler n ada yg xbg stapler...



3- make sure korg pegi cop/sign SAKSI utk pg 7/14...
klu ikut pengalaman aku, cop/sign saksi tu pg 7/14
and since its ada 2 salinan, so dua2 kena cop/sign...
nak dptkan cop dr mana?
haa... from HEP...
just go to the HEP counter n ringankan mulut,
maniskan senyuman, asking her/him dgn lemah lembut..

4- lepas tu, korg kena sediakan setem hasil RM10 sebanyak 2 keping...


korg gi beli di pejabat pos terdekat...
n after that u kena matikan setem hasil tu...
actually ada 2 cara, but aku hanya tau 1 cara..
yg satu cara lgi tu, klu xsilap kena pegi LHDN..
ntahlaaa... i dont' know about that...

senang citer, korg ikut cara ni...
korg pegi beli setem hasil n
lekat siap2 di tempat/pg yg perlukan setem tu...
n nanti time sesi serahan, pegawai PTPTN akan ajar cara nak matikan..
make sure korg bawa ruler siap2...
karang garisan xlurus dek tgn bengkok+setem xditerima,
hahh!! dah jd satu masalah plak...

5- korg sign siap2 yg perlukan tanda tgn, n isikan siap2 tarikh2 tu...
klu xsure, ringankan mulut, pegi tanya HEP...
oh ya... make sure U guna pen hitam la neh...
senang citer.. pen biru I xpasti bleh guna or tidak,
but klu nak selamat, guna pen hitam terus..
and DON'T USE CORRECTION PEN a.k.a LIQUID PAPER...

just believe me, time nak2 dekat sesi serahan PTPTN,
dkt HEP tu mmg akan dipenuhi dgn students..
so, korg x akan keseorangan even korg jalan sorg2 ke HEP..
n bila dah tgk ramai students, just tanya mereka...
if you're lucky, u akan dpt tau cara nak isi
tanpa jumpa mr/miss yg jaga counter HEP tuu..
lagi senang kan...

6- itu jer... pd hari sesi serahan tu, jgn la plak korg bwk kertas2 mcm tu jer..
kertas2 yg byk tu, korg masukkanlah dlm file/sampul surat...
baru lah nmpk mcm students...


masukkan jer ke dlm satu sampul,
lg sonang... tp jgn plak digam...
just letak so that kertas2 tu xterlipat terbasah terkoyak terkotor

--------------------------------------------------------

just like what I mention kat atas tu..
sedikit "renyah" kan..
n why the proses is sgt sebegitu rumit??

haha... for me la kan,
klu mereka xbuat cm tu,
confirm akan timbul mcm2 lg masalah....

cuba korg bygkan...
dgn bermcm jenis tulisan,
ada kecik, besar, bulat2, kurus2...
dgn warna hitam n biru...
tu belum tgk borg yg diisi guna pen
biru muda, biru gelap, biru cair..
dgn liquid paper sana/sini..
fuhh!! boleh bikin mood swings yer...

bab stapler plak..
as U know, kertas2 tu kena susun ikut urutan
so that the process will run smoothly...

katakanlah, tgh dok susun2 then stapler,
tiba2 baru perasan tertinggal satu dokumen..
dah kena bukak balik stapler
& tinggallah kesan lubang2 tu...

tu baru sekali, klu "ter" utk kali kedua, kali ketiga,
agaknya mcm manalah huduhnya kertas tu yer...

actually, xperlu ada pun sore2 kritik kutuk kata itu ini...
it's your responsible, to prepare all that kind of documents
since korg yg ingin memohon PTPTN....

when U memudahkan kerja org lain,
Insya-Allah kerja U dipermudahkan....
So sama-sama kita memudahkan kerja..yer dak..

adoii...apa laa yg aku merepek tgh2 malam.ni...
hmm...tp xsalah kan apa yg aku cakap.... huhu... [--',]

*Good night n selamat bertemu pegawai PTPTN yer..
mcm utk sesi kelompok 1 (Sept), sesi serahan akan berlangsung pd 20 Sept 2014
bertempat di perkarangan HEP UiTM Kedah pd jam 8.30 pg..