Friday, 19 December 2014

SPECIAL ENTRY: CAMP@TerapInn [1st Day]

haa... baru skrg aku dpt story about this camp...
this camp adalah utk part 2 and 4..
h/ever, since part 2 ada hal at that time,
their place had been filled with seniors yg sudi to join...
total part 4 students hanyalah 39 org and all of us join this camp...
this camp telah diadakan pada 6 hingga 8 November 2014...

here aku selitkan gambar before we bertolak...



AC220 4A
(20 org)

AC220 4B
(19 org)

b4 I terlupa...
credits to the owner for all pics...(^^,)

as I mention b4,

this camp was at Terap Inn, Kuala Nerang...
diadakan selama 3 hari 2 malam...
kmi bertolak dlm jam 3.30 ptg...

ada 2 bas yg akan membawa kami kesana..

Aku mmg xpernah jejak tempat tu,
so I just expect masa perjalanan tu xlah lama…
but it takes aound 2 hours jgaklah…
lgpun, hai tu hujan… so mmg dlm bas kmi tidur laa…
dah seminngu kami stress kan… huhu..

then tiba ja kat sana, kami diberi taklimat, minum ptg, solat asar n diberi kediaman…

all of siswi dok dorm kat bhgn atas, while all the siswa dok kt bhgn bawah…
and the fasilitator dok kt bhgn bwh jgak…






ni ada lecturer yg sudi jd pengiring kami...
thanks for spending your time with us (^^,)


minum petang

after solat maghrib berjemaah, baca Yassin n solat Isya’ berjemaah,
kmi diminta berkumpul dekat dewan terbuka pukul 9mlm siap dgn berpakaian sukan…
dlm kepala mmg aku excited giler+ketaq kot2 kena buat benda2 pelik...haha...
kami akan dibhgi kumpulan, but b4 that kami kena buat something dulu…

Huarrggh!! kan aku dah kata...
kena buat benda pelik2..
huhu...

1st activity:
kena buat bunyi ayam

...byk ni jer peserta lelaki...


...sebahagian dr peserta prpn...

buat mata mcm batman...
bunyi ayam sambil mengangkang kaki..
mmg aku buatlah kan… huhu… why game ni wujud?
Huhu.. this game nak tentukan level ego of someone….
I think la coz those yg xbuat mmg ego tinggilah
√†aku antara org tuu… huhu…

2nd activity:
lukis muka sendiri,
tulis benda yg suka & xsuka buat














then kami kena lekatkan kat bhgn depan n belakang kami..
after that, kami diminta buat group base persamaan yg diminta..
ex: mcm tempat lahir yg sama, 2 benda yg suka…

3rd activity:
...ping pang pong...

I like this game… haha..
it a game consists 3 member per group…
the first person sblh kiri adalah ping which is dia ni kena alert bila ada group yg serang dia…
org tgh ialah pang which is dia ni kena salurkan maklumat kpd pong…
and pong is org sebelah kanan… dia ni akan menyerang group lain…
and aku ialah PONG

best.. group kami adalah antara top SEVEN,
but malangnya, konsultan hanya nak top FIVE..
so sape2 yg kalah kena denda which is sifir siput…
(baca sifir sambil telengkan kepala...)



Then kami dibahagi kumpulan…
aku adalah group 5 (last group) PETIR…
our logo is THOR…
our motto, aku xingat but our war war cry is
Thor..THORRRbaikkkk!!!!


3 org lg tgh siapkan logo...
and kami need to comeout with motto and war cry...

Group aku consists of 10 member…
3 from part6,
1 from part5
and the other 6 adalah part 4…

2 lelaki n 8 perempuan…
megat,dayat,nurul,lina,asiah,hajar,izzah,fudzla,wani and aku…
sorry if aku silap nama korg…
kmi kena buat bendera n need to protect it…
until the last breath, we succes in protecting out bendera...
but I dont know the function of it...
as until the last,
xdak sapa pun cakap about bendera...
huhu little bit sadis...
but i know its has eratkan our r/ship...
(^^,)







(satu lg group xdpt nk dikesan)

Okeyh… after supper,
kami diberitahu kami akan buat
outdoor activities which is NIGHT WALK
mmg ketaq lutut habaq hang bila dpat tau benda tuu..
yes, I dah ecpect that we akan buat activity tgh malam tu, but
i didnt expect yg kmi dilepaskan one-by-one...
ingatkan by group... haha...
kami akan dilepaskan one-by-one ke dalam hutan depan hotel tuu..
mmg mcm2 nasihat la para konsultan tu bg…
saja nak bg ketaq lutut lagi... haha..
aku yg xpernah buat ni mmg excited gila pd mula2 tu
but bila konsultan kata jgn syok sgt, terus jd ketaq…

Pukul 12 tgh malam, kmi dibawa ke bhgn depan pagar hotel tu
and dipanggil by group melintas jalan
terus menuju ke start point utk masuk ke dlm hutan…
since aku ni grouo 5 mmg sujuk beku dingin la tgn aku ni…

dlm kepala jgn dok tanya la apa yg aku pikiaq…
hamper 1jam++ aku tunggu group2 lain buat n akhirnya group kami dipanggil…
kami dbgtau ada tali disediakan utk jd support…
so just ikut tali tuu.. 
masuk2 ja dlm hutan tu, aku tersadung sikit, sbb gelap kan..
mmg la bulan cerah, but masa mula2 nak masuk tu
mcm gelap gulita jap b4 lambt laun
keadaan jadi terag sedikt bcoz of cahaya bulan…

takut punya psai aku terus jalan tunduk
sambil mata terbeliak tgk kaki, tgk kanan, kiri…
Bila ada something jer, terus aku kata
“tu mesti abg fasi tu… ni mesti kakak fasi ni…”

antara enda yg ‘kacau’ aku adalah
someone yg ask me to lompat coz ada lubang,
but aku buat2 xdgr coz xkan ada org tolong kot
coz aku sorg jer yg ada kt situ..
since sore lelaki so I rasa dia ni meti abg fasi yg ditugaskan utk ‘kacau’...

then aku nmpk kak fasi dok belakang pokok..
okey, for lebih specific aku yg PERGI jenguk pokok
tu nak tgk betoi ke ada org,
coz aku kenai kak fasi tuu,
klu org lain mmg xkan pi jenguk la kan...(--')
aku little bit terkejut bila tgk kak fasi tuu kata…
n aku terkata “hah??” dkat kak fasi tuu...
kak fasi tu pun nmpk mcm terperanjat sikit
coz mayb xsangka aku tanya kot…

actually b4 masuk hutan, konsultan ada gtau
yg kami hanya boleh tanya no.password n kata password
ja bila nk pastikan tu org or benda lain…
terus akak tu tanya aku ".. beruang…” and aku jwb la "baik.."
beruang baik adaah kata password n no.password aku adalah 57

then aku jalan la...
tiba-tiba my mata menangkap something yg nmpk mcm ramai..
kat kepala aku dok pikiaq mai mana ramai2 ni,
xkan abg fasi nak buat solat kt dlm hutan utk takut kami?
bb aku nmpk mcm ada org buat saf solat dlm hutan tuu...
Punyalah ketaq n aku terus pasang telinga
nak dgr depa baca apa but failed…
coz aku xpaham apa yg depa cakap…
tiba2 tali yg aku pegang makin menurun dan menuju ke tanah..
n tiba2 someone tanya aku ttg both password…
terus aku jawab… then aku dibenarkan lalu..
and its the end!!!

rupanya tu adalah penamat utk perjalanan kami..
yg ramai2 aku nampak tu adalah
peserta from others group yg sabar menunggu kami
& those suara2 yg aku xpaham tu adalah suara mereka dok menyembang
smpi aku xpasti sapa cakap ngan sapa…
aku terus tanya tanya dkat fasi tu..”..dah abis ka?”…
serius aku habaq, xjauh pun berjalannya tuu..
but takut punya pasai, jadi jauhlah…

Huhu.. after that kmi dilepaskan group by group
utk keluar dr hutan tuu but this time different route..
kmi group first dilepakan and after jalan2 sana sini, kiri kanan,
akhirnya tibalah kami di tempat kami start tadi…
n kami terpaksa tunggu others group plak..



Bila difikirkan balik, aku faham why the route for individual dekat jer…
of cozlah, for safety… 
tgh2 malam mcm tu klu jd apa2 xke masalah jer nanti..
n walaupun route nyer pendek but it’s okey for me to get that experience…
the konsultan said 60% from us adalah penakut,
10% mcm xdak perasaan,
?% takut but buat2 xtakut…
and until now aku tertanya2,
aku group mana yer?

Okeyh that activities tamat jam 2…
kmi terus balik bilik, bersihkan muka basuh kaki terus tidur…
esok nak kena kumpul dkt surau pukul 6pg plak…

tekan sini for CAMP@TerapInn [2nd Day] (a)