Sunday, 27 April 2014

~Segantang Garam's nostalgia~



-at Segantang Garam, Merbok, Kedah-

I do not know why I post this picture ... 
suddenly remembered this event ... 
which occurred on the last day sitting the final exam for
the final semester of Diploma In Accountancy...

okeyh... update2...


orait...
nak update something...

hari ke-3 kerja...
ada ckit pembetulan...
both of us jd cashier...
haha...

bukan spt yg dinyatakan di entry sblm ni....
hehe..
..........................
~itu jerrr~

Friday, 25 April 2014

start dah... (^^,)

alhamdulillah...
esok aku akan start kerja dah...

hampir 2minggu goyang kaki kat umah,
so dah tiba masanya aku fikir masa depan...
haha.. amik aku..ayat karangan cerpen aku bg...

pg td aku baru decide nak pi tmpt kerja lama aku...
actually aku malas lg but since one of my housemates dah mula kerja,
secara xlangsung ianya m'motivate'kan aku suruh cari kerja... haha...
n lepas zohor mcm tu, aku geraklah..
n terus gi jumpa Mr.T...
and luckily, he still remembered me n my twins..

but, unexpectedly,
hanya satu jer kekosongan utk cashier
n satu lagi tu utk bhgn vege&foods...
mesti arr aku pilih cashier...
haha... nampak x? jahat ckit di situ...

lepas pegi pasar malam td,
baru aku selongkar bilik cari uniform lama aku...


tadaaa!!!
still elok lg tau..
haha...

Wednesday, 23 April 2014

TIME [Hey Say Jump]

aku malas nak copy+paste lyrics with the translation,
i just want to citer2 ja....
klik sini utk lyrics+translationnya
entah betoi ntah x apa yg aku nak terang nii...


~eh2... nape ada mr.box ni??~
actually aku nak share satu lagu... lagu apa???
mcm tertulis kat atas td, tajuknya--> TIME
yup, musicnya rancak ckit...
but for me, ni lagu sedih+pasrah+tabah..
amboi, sampai taraa tuu aku explain...
dak aihh... gini...

"...it is about an relationship yg terputus di tgh jalan...
Si A selalu teringat akan ex-kekasihnya and he is wondering
if ex-kekasihnya turut teringat akan dirinya...
He hope, someday if they are destined to meet;
even though there is no love between them,
they are able to be friends &
still able smile to each other; xbermasam muka..."
~hasil pemahaman addinfarhani~

penulis lirik lagu nie,
Takaki Yuya [Hey Say Jump]


now, do you understand why aku havoc sgt dgn lagu ni kan...
hehe, but itu pun klu you baca entry2 sblm ni la...

orait2...
aku gtau lah...
actually lagu ni my ichiban yg tulis...
hoho... tu yg gumbira terlebih tuuu..
coz sblm ni aku cari performance khas utk lagu ni, xjumpa...
last2 td, aku jumpa kat site dailymotion...

their performance...
HEY SAY JUMP--> TIME

next, musicnya disusun oleh 3 individu ni,
iaitu Shoichiro Hirata, Daiki Arioka (hey say jump members), Eddy


-------------------------------------------------------------------
sbhgn drpd translation lyris from TIME...


Why is it that even though our feelings are apart, it still bugs me a little
We can't go back to that day; a different tomorrow will just come to each of us

...............

I thought I decided it was all in the past, but I can't erase the memory
You were just acting tough; I'll take you with me and there's no way we'll ever stop

...............

If we should meet by chance one day
Under this vast sky, that's ok, isn't it? Isn't it? No need to hesitate
Even if there's no love, there will be a smile
And the hands of the clock will silently start to move again..


~itu jer...~

Tuesday, 22 April 2014

BATTERY (2008)

okey,..
perhatian yer...
ni bukan post ttg energizer, duracell or
mcm2 jenama lg lah...

klu nak tahu,
actually ni tajuk utk drama jepun...
more specific, ni citer about junior high school baseball...


in baseball, term 'battery'
refers to collectively to the pitcher and the catcher...

aku pun xpaham sgt...
may be battery tu m'bawa maksud
keserasian antara pitcher and catcher kowt...
yer la kan, klu bukan
catcher yg akan tangkap bola dr pitcher;
siapa lg kan?

okey,
back to the main story,
citer ni dah lama dah, around tahun 2008...
(masa tu aku tgh PMR)
but aku baru jumpa n nontonnya..



Sho perlu memotong rambut (gambar penjuru kanan bawah)..
rambut asal Sho (gambar penjuru kiri atas)
aku lebih ska klu dia xpotong rambut


cast utama


Yuma Nakayama as Takumi Harada (pitcher)


Sho takada as Gou Nagakura (catcher)


Shintaro Morimoto as Seiha Harada (adik Takumi)

all of them are under Johnny Entertainment...


alkisahnya...

Takumi, seorg yg pendiam, kata2nya berbisa n selalu sendirian...
ketika kecil, dia tinggal bersama datuknya (baseball coach) kerana adiknya, Seiha
sering keluar masuk hospital disebabkan penyakit asma...

namun begitu, Takumi tidak pernah menyalahkan adiknya
bahkan hubungan mereka agak rapat...
Seiha mengagumi Takumi's fastball pitcher krn
tiada seorg catcher pun yg dapat menangkapnya...

suatu hari, keluarga Harada berpindah ke kampung, ke rumah datuk...
itu merupakan kali pertama Seiha ke situ...

di kampung itu, ada sorg lelaki, sebaya dgn Takumi, iaitu Gou..
dia merupakan seorg catcher dan sentiasa menantikan kehadiran Takumi...
dia yakin dia mampu menangkap fastball Takumi...

pd hari Takumi berpindah ke kg,
Gou berjaya mengajak Takumi utk membuat balingan
biarpun Takumi enggan pd mulanya krn
Takumi yakin tiada seorg pun yg dapt menangkap balingannya...

namun pd balingannya yg entah kali berapa
(stlh berlaku sedikit pertengkaran),
Gou berjaya menangkapnya...
 Takumi yg terkejut turut berasa gembira
krn akhirnya ada yg mampu menangkapnya...
namun begitu, Gou terpaksa
melupakan hasrat utk mjd catcher Takumi..

biarpun dia berjaya menangkap bola Takumi;
yg turut disaksikan oleh kluarga Harada dan
Inamura (pemain baseball dan juga pekrja ayah Takumi),
tapi ibu Gou  mengkehendaki Gou utk belajar di
Kanmei Middle School (3rd best school)..
which means sekolah berlainan dgn Takumi...

Takumi yg beru pertama kali mempunyai kawan,
merasa sedih krn Gou terpakasa ke Okayama..

adakah persahabatan mereka putus di situ?
berpeluangkah Gou mjd catcher Takumi?
bagaimanakah pula reaksi teammates yg lain
akan sikap Takumi yg arrogant n keras kepala?

tadaa!!!...
ni aku bg link utk Battery (2008) eng sub....












even ianya ttg baseball,
but mostly, dlm citer ni
ianya menyentuh ttg
persahabatan, family and kepercayaan...
bab baseball tu sbg penambah rasa or penghubung cerita jer...

citer ni nak tunjuk bagaimana seorg yg berlagak, kesunyian,
suka buat benda ikut ska kepala dia,
bertemu dgn someone yg terima dia sbg kawan
dan pd masa yg sama terima dia dgn perangai mcm tuuu...

n juga ttg relationship antara abang dan adik...
di mana si adik tetap menyokong dan yakin abangnya
biarpun si abang punya perangai yg xtahunakcakaplah...

--------------------------------------------------------------------------------

"sebuah cerita yg thumbs up & again...
it has sad moments with happy ending story..."
~addinfarhani~

Friday, 18 April 2014

SPECIAL ENTRY : HEY SAY JUMP

I want to introduce one of my fav japanese group...
pertghan 2013, aku start dgr lagu2 bebudak bertuah ni...
hasil influence from my kembar
x lain xbukan
HEY SAY JUMP!!!
yg mempunyai 10 members tp sorg dah kuar...



pd awal thn 2007,
ada satu temporary group --> Hey Say 7...
ahli2 yg di'shortlisted'kan ialah
Takaki Yuya, Chinen Yuri, Arioka Daiki,
Yuto Nkajima and Yamada Ryosuke...

then pd 24 Sept 2007, diumumkan bahawa
satu lg group telah dibentuk
dgn nama Hey Say Jump dimana ahli2nya ialah
kesemua 5 org dr temporary group Hey Say 7
dan disertai 5 org lagi dr Johnny's junior...
iaitu: Kota Yabu, Hikaru Yaotome, Okamoto Keito,
Morimoto ryutaro and Kei Inoo...

dr saat itu, temporary group Hey Say 7 dibubarkan...
From 10 members of Hey Say Jump,
they will be split into 2subgroups based on age
which are Hey Say Best and the new Hey Say 7...
(definitely the members of the new Hey Say 7 is different with temporary Hey Say 7)

Hey Say Jump merupakan artis under Johnny's Entertainment...
sama seperti KAT-TUN, NEWS, ARASHI, KANJANI8 and KINKI KIDS...

why nama group ni Hey Say JUMP??
ini adalah kerna all the members were born during the Hei Sei period
and JUMP merujuk kpd Johnny's Ultra Music Power
which is dgn harapan kump ni sentiasa jumping menembusi industri muzik era ini...

1-Hey Say Best (HSB)
-nie mcm abg2 la...
BEST is stands for Boys Excellent Selection Team



2-Hey Say Seven (HS7)
-ni plak mcm adik2
semuanya sebaya ngan aku kecuali hujung belah kiri
(muda 2tahun-plg muda)
HS7-sbb kump ni wujud pada tahun 2007




skrg, tinggal 9 org jer
(yg plg muda dah kuar dr group ni)



ni serba cikit ttg bebudak HEY SAY JUMP ni...
*FAMILY NAME first






Yabu Kota
pd mulanya, members n termasuk dirinya
mengatakan bahawa HSJ xdak group leader
as mereka akan bincang sama2 b4 buat something,
but bila masing2 dah membesar,
n since dia plg tua n ada leadership skill,
dia dirujuk sbg LEADER HSJ...
sesuai jd ketua n of course dia jaga ahli groupnya...
bleh main gitar...
31 January 1990 [Aquarius]






Takaki Yuya
ke-2 plg tua but dia sendiri mengaku bhw
gaya pemikirannya spt group HS7-mcm budak2 la...
b4 this, dia ni merupakan ahli asal HS7 sblm HSJ ditubuhkan...
memegang watak gangster dlm Gokusen3,
n turut berlakon dlm Shiritsu Bakaleya Koukou..
drama/movie terbaru 2014 - Dr. DMAT n
26 March 1990 [Aries]
opps... satu lg... he is my ichiban/bias (^^,)






Inoo Kei
he is graduated from Meiji University,
Department of Architecture, School of Science and Technology
bleh main piano... apa lg erk..
haa!! klu ikut voice ranking, dia antara yg last2,
but for me, I like his voice...
22 June 1990  [Cancer]





Yaotome Hikaru
aku anggap dia mcm mood maker utk group ni..
xtahu la plak klu fans2 HSJ anggap len kan...
it is just my opinion la...
dia pegang watak JEREMY utk You're Beautiful versi Jepun- Ikemen Desu Ne
versi Korea- Lee Hong Ki
pemain bass guitar n dlm citer ikemen desu ne tu dia main drum...
juga penyanyi rap utama...
2 Disember 1990 [Capricorn]







Arioka Daiki
satu jer yg aku nak ingatkan...
jgn tertipu dgn muka dia ni...
muka mcm budak2 but umur dah 23...
I think he is paling yg dipercayai dlm menyimpan rahsia,
teman yg punyai byk pengetahuan,
senang dibawa bicara...
15 April 1991 [Aries]








Okamoto Keito
the different yg plg ketara adalah pd rambutnya...
klu tgk masa dolu2, rambut dia mcm kena letrik (gambar no.3),
but skrg dah lembut (gambar no.2)... hehe...
dia ni plg cepat menangis...
dia pun bleh main gitar...
dia ni jugak english boy
as dia pernah dok kat London selama 4 or 5 tahun...
so that's why la kut dia nii fluent in english.......
1 April 1993 [Aries]







Yamada Ryosuke
yg paling popular but always humble...
ska tgk dia berlakon dlm Kindaichi, Scrap Teacher n Hidarime Tentei...
juga merupakan anggota kump NYC wih Chinen Yuri n Nakayama Yuma
oh yaa, dia bleh main saxophone...
9 Mei 1993 [Taurus]







Nakajima Yuto
main drum, tap dancer, bleh menari moon walk and sedang berjinak2 dgn camera...
first kenai time dia berlakon sbg adik Kamenashi Kazuya [KAT-TUN]
dlm citer Nobuta wo Produce...
10 August 1993 [Leo]







Chinen Yuri
plg comelll, plg rendah n plg kecik...
"xkiralah, dulu or sekarang, dialah plg rendah among members yg len..."
yuya takaki said that "he is keras kepala in a good way"
pandai acrobatic, suara unique
idola--> Ohno ARASHI
30 November 1993 [Sagittarius]



Former member: Morimoto Ryutaro
6 April 1995 [Aries}




aku tgk dia mcm hamster jer,
se'geng' ngan Chinen coz fizikalnya yg kecik..
adiknya--> Morimoto Shintaro juga under Johnny's Entertainment...


Shintaro and Ryutaro

Shintaro sekarang (15 July 1997)

Orait!!...
inilah dia alkisahnya bebudak Hey Say Jump (HSJ)...
dengan usia yg muda,
mereka berpeluang membuat debut concert di Tokyo Dome (22Dec2007)
iaitu xsampai 3bulan selepas mereka debut (24Sept2007)...
pd masa tu purata umur kesepeluh mereka hanyalah 15.7 tahun...
ini mjdkan mereka the youngest group perform in Tokyo Dome...

about their relationship, Hikaru Yaotome said that they are too close too each other...
2 org member lg turut berkata sedemikian...
like what Arioka Daiki said;
"...people around them even told HSJ to fight sometimes because they are too close...LOL.."
takaki yuya pernah mention dlm satu magazine ni,
"...people around them said they are too close till the level of 'disgusting'... hahaha..."

(^^,)
since mereka
berkenalan+berjumpa+berlatih bersama+kena tegur,marah bersama
dr umur yg muda, maka xheranlah
klu hubungan mereka rapat like siblings kan??





*arigatou for nanurari, alezaomar and Jpopasia the pictures n info