Monday, 19 May 2014

--Title--

hari ni isnin...
aku cuti stlh 6hari bekerja...

dok kat rumah...
baju dah basuh n jemur...
dapur dah berasap n siap dikemas...
la ni, aku makan maggi+m'adap laptop...


boring...
xtau nak buat apa
coz dah biasa kerja...
dr 10.45 pg until 10 mlm...

so, today,
i don't know nak buat apa...
nak menulis, otak dah beku...
nak kena cairkan balik...
--alasan=xdak mood sbnrnya--

**hmmm... layan hey say jump jer lah jwbnya...



Monday, 12 May 2014

I'm sorry sis...


aku nak story ckit ni...
one of my pengalaman as cashier....
may be bleh dijdkan pengajaran jgak...
lepaih ni jgn buat lg dah...

gini citernya...
aku xpasti pg or ptg,
but customer mmg ramailah masa tu...
dah la aku dok kaunter akhir-counter 8....
mmg ramailah...

sampailah ada sorg customer perempuan ni...
dia punya brg xbyk mana pun...
pampers baby, brg basah cikit kot n others...
total dia beli around RM50-RM70...

masa aku habis scan brg2 dia,
aku xbgtahu larr total brg tu since selalunya klu aku bgtahu pun,
customer akan tgk sendiri dekat komputer tu...

lepas aku isi brg2 dlm plastik,
baru aku perasan yg perempuan tu tgk aku sambil bukak beg duit dia...

n masa tu baru aku sedar yg perempuan tuu
sbenarnya xnampak sebelah...
means hanya mata sebelah kanan (maybe) yg berfungsi...
aku rasa bersalah gilerlah time tu...

tambah2 lg bila aku nampak cara dia keluarkan duit...
dia terpaksa angkat beg duit dia hingga ke mata yg berfungsi
bg membolehkan dia bawa keluar duit dia....

tiba2 aku terfikir klu aku bgtahu awal2 total brg dia,
mesti dia bleh take time utk keluarkan duit
sementara tunggu aku isi brg dia ke dlm plastik,
n customer2 lain xakan perasanlah yg dia tak nampak...

n entah kenapa berat gila mulut aku utk say "sorry" dekat dia....
(selalunya aku cakap sorry klu aku tersalah scan or anything)
n bila dia dah bayar, dia still terkial2 ambil brg coz aku guna byk plastik..
ni lagilah buat aku rasa bersalah...

yerlah, dah brg basah n kering,
mana bleh campurkan??
nanti yg kering basahlah jwbnya...

sepatutnya aku keluarkan satu plastik besar n
masukkan plastik2 kecik tu dlmnya..
so jdlah satu beg..
barulah senang dia pegang...
tgn kanan pegang pampers baby,
n tgn kiri pegang plastik besar tuu...
betul x??

#sorry kak...

"...hmmm....
so buat sape2 yg nak jd cashier lepaih ni,
xsalahkan klu kita mudahkan kerja org lain?
coz jika kita mudahkan keja org lain,
insya-Allah keja kita dipermudahkan...

begitu juga jika kita m'bantu org lain,
insya-Allah kita pasti akan dibantu jua satu hari nanti...

jgn m'harapkan bantuan dr org yg pernah kita tolong
coz bantuan xsemestinya dr mereka...
Allah S.W.T adalah sebaik-baik perancang..
kita insan lemah hanya mampu merancang, mengandai n mengharap
but Allah S.W.T jua menentukannya....."
~addinfarhani~

Sunday, 11 May 2014

komen@comment

    

As promised, now I want to komen my result...
sepatutnya komen2 ni aku post Jumaat malam...
but since aku penat giler,
aku xsempat nak post...

biasalah, hujung minggu kan ramai customer
n since aku ni cashier, mmg lenguhlah tulang belakang aku nie...

orait...
utk sem 6 Dip. In Accountancy,
aku amik 5 paper which are;
Audit AUD390 (B),
Entrepreneur ENT300 (A),
Akaun FAR360 (A-),
Financial Management MAF330 (B+),
Taxation TAX370 (B+)...

dlm byk2 paper tu, hanya ENT300 jer aku rasa senang ckit...
yg len semuanya memerlukan daya ketahanan mental yg kuat...
especially TAX370...

nak tau why?
coz tu paper last...
selalunya pepr last ni, aku cepat rasa jemu bila studi coz teringat nak balik...
n serius aku xsangka aku dpt B+ utk TAX370...
aku ingatkan dpt C+...
coz time jwb tuu,
aku t'blank seketika slps tgk soklan sepintas lalu...

utk FAR360 plak,
smpi la ni aku xingat aku jawab apa...
n for my own record,
hanya sem 5 ja aku dpt B... yg len dpt A-...
alhamdulillah...

for MAF330,
aku rasa sem 6 punya senang ckit kot dr sem 5 arituu...
ntahlah... may be sem ni aku kurg tidur dlm kelas kowt... haha...

lastly utk AUD390...
paper ni kena ingat byk sections (law)...
n xdinafikan, paper nilah yg plg byk aku menggoreng...
nasib baik x hangit kan??
that show yg aku ni menggoreng dgn m'gunakan teknik yg betoi la kan...
hehe...

"...di kesempatan ini, ingin aku ucapkan thanks byk2 to saudara Hazmizal, Athirah, Fairuz, Net n Tinsyu... coz ajak aku join studi group ampa... even ada yg aku xpi, but spjg diploma ni, dgn ampa ja la kami dok studi pun... thanks again n aku doakan korg berjaya capai impian masing2... aminnnn... semoga ikatan persahabatan kita xterputus di sini saja...

ingat, kawan xsemestinya perlu dihubungi hari2... cukuplah klu di dalam setiap solat, kita menitipkan doa buat mereka... insya-allah...."
~addinfarhani~

Friday, 9 May 2014

Alhamdulillah!!! completo!!!!

waaaa....
macam nak nangis pun ada jgak....

alhamdulilllah!!!

itu jer yg mampu aku ucap skrg...
dah byk kali aku jeling...
dah byk kali aku tengok...

n setiap kali aku jeling,
setiap kali aku tengok,
mata aku terus gi ke subjek TAX370...
subjek yg memusnahkan kegembiraan cutiku
but alhamdulillah...

nak tahu kenape?
alhamdulillah...
kini tamat sudah pengajianku di
UITM Merbok; Diploma In Accountancy....

baru td jer aku check result di UiTM Student Portal n
again, alhamdulillah semuanya LULUS...

hanya tuhan saja yg tahu
gi mana rasanya hati ini...

bygkan!!!
dr pkul 12 mlm td hinggalah jam 9 td
satu email dr uitm pun xdak...
tanpa jemu, aku still setia menunggu depan yahoo email...

"klu result lambat tu
petandanya ada yg xkena ngan result tuu...
n sape2 yg dpt awai,
of course result mereka boom2 punya..."
-pendapat from one of my rakan sekerja~


aku tepon my mum since dia dah sampai office dah...
n she said congrats kat kami berdua...
alhamdulillah...(^^,)

actually aku nak komen ckit about my result...
but xsempat dowh...
aku dah nak masuk kerja dah...
baju ngan tudung xiron lg,
sarapan pun belum...
ketaq perut punya pasai...
so, nanti malam aku komen...
huhu.... (^^,)

Monday, 5 May 2014

AIMST UNIVERSITY: RESULT

5 MAY 2014
hari ni, semua calon MUET sesi MAC 2014 bleh check result dah...

n alhamdulillah...
result aku bertambah 1 level dr first MUET dulu...

*komen:
aku xpasti sama ada aku rasa syok or sedey..
coz skrg ni aku still dok ketaq+pening+risau
menantikan ketibaan tanggal 9 MAY 2014...


"...ingatlah wahai sahabat2 dr UiTM...
seesungguhnya result final exam akan diumumkan
xsampai seminggu jer lagi... aku doakan kita semua lulus n
menangis kegembiraan (^^,)
insya-allah..."
~addinfarhani~