Saturday, 20 September 2014

PTPTN [ini hari punya story]

Hari kejadian: 20 september 2014
Like the previous post, It’s the very renyah!!!
Geram... but still bleh bersabar…

Hari ni, hari serahan PT….
aku dtg awallll pkul 8.15pg dah terpacak depan HEP….
but around 3++ ptg baru selesai!!!

Lepas sesi taklimat pg td, aku baru sedar aku ada buat silap…
then, pegi library plak… betulkan kesilapan n terus gi HEP utk beratur semula…
tiba2 plak, pegawai tu kata slip yg aku gunakan tu xditerima coz bla..blaa..bla…
aku bingung then terus keluar dr HEP..

aku dok pikir2…
last2 otak aku beku..
my mum n my twin dok bersilih ganti tepon,
dok tanya WHY WHY WHY…
heyy!! Klu aku tau, aku xlah dok bersila dekat gazebo tuu…
time tu mmg aku tgh hangus+nak hangit dah pun…
geram sesangat.. yer la, kwn2 aku yg lain lepas jer…

Mmgla diaorg guna slip deposit bank yg digunakan utk bukak akaun,
aku pun guna slip tu but utk bayaran yuran UITM…
but that pegawai said ianya xditerima coz
ada no. akaun uitm bukan no. akaun aku…

(aku tunjuk la nombor2 yg aku 2lis dekat ruangan atas tuu...)
yup, no. akaun aku ada but kat bhgn atas yg ditulis sendiri…
dia kata “sapa2 pun bleh tulis dik..
kami nak2 yg no. akaun adik printed..." she said
aku mcm nak kata “WHAT the??” jer…
dah sah2 aku yg bayar yuran, of coz lah tu akaun aku…
xkan tu no, akaun org lain kut…
and nombor2 tu betul kowt!!

Dgn hati yg panas membakar jiwa raga,
aku duduk kat gazebo smbil kat tgn aku ni,
telepon dok bunyi dah berhenti2…
aku tarik nafas , terus aku jawab…
agak pedas jgaklah jwpn yg aku bg kat my mum n twin +deqyah ana …
so sorry but time xkena la.. nak wat mcm mana…?
Aku pun tgh serabut….

Tiba2 someone call yg aku sendiri pun xtau sapa
coz no tu xdak dlm senarai contacts aku…
last2 rupanya dia ex-classmate aku dulu…
sorry +Mizal Mizari , aku 2kar hp that’s why
semua contacts hilang..huhu…
n tiba2 dia tanya aku yg membuatkan aku terdiam sesaat dua…
then aku terus gelak xmau2…

yerlah, bygkan tgh2 aku dok hangit sorg2,
urat otak dah nak terbelit coz
dok pikir mana nak cari bank yg bukak pada hari sabtu,
tiba2 ada org call tanya aku soklan tuu…

If you all ada baca my post about my interest,
korg akan sedar betapa aku terover excited when I talk about THEM…
yup soklan tu related with HSJ…


He ask me, "tajuk lagu dlm blog ampa tu apa?”…
punyalah aku dok gelak sorg2 smpi air mata terkeluar,
abg2 tukang gunting pokok+potong rumput tu pun tgk pelik...
aku terus lupa tajuk lagu tuu..

Actually tu lagu HeySayBest, which is Score…
it’s one of my favourite song
coz part yuya nyanyi dlm lagu tu byk…
haha…

Soory nee…
agak xsopan di situ.. rasa malu pun ada jgak
bila aku teringat balik mcm mana aku gelak td…
huhu.. seriously, that time tu aku tgh marah gila2,
n tiba2 ada call tanya tajuk lagu tu…
really the unexpected question

that time i feel like tiba2
color merah gelap amarah yg ada kat aku
tiba2 hilang dek kena jirusan air biru
warna theme lagu terbaru HSJ-Asu e no Yell

"It's him--> yuya that make me laugh like xingat dunia...
teringat scene yuya, yabu n keito dlm [PVmaking]
time part bg ucapan dkt fans...haha"
bukan senang nak tgk yuya gelak mcm gituuu [--',]



atas ni time concert HeySayJump-ing 2008-2009...
klu xsilap aku, mase ni bebudak tu tgh buat sketsa mcm tu la..
n that sketsa is like combination of
GOKUSEN+ScrapTeacher+KinpachiSensei(yg last tuxpasti)



atas ni plak time PV Making utk Hitomi No Screen...
this is the last PV aku tgk yuya gelak sakan
and that time Yabu pun ada...
~such a long...long... time a go nee~


Ohh!! I have to stop now!!
Okey, back to the main story….

Then, aku pergi library semula
coz my mum ada email something yg mayb bleh diguna pakai,..
ntahlah masa tu aku tawakkal jer la agar ianya diterima…
n when aku tgh tunggu giliran aku
tiba2 aku baru perasan my kawans pun ada..

aku tanya jer lah ttg slip tu,…
kot2 mereka tau WHY tak diterima…
n mereka pun heran coz actually
slip tu BERGUNA sgt2 jika no.akaun aku salah…
terkejut beruk aku…
means aku dah rugikan tgh hari aku dgn benda yg ********….
Aku xtau nak tulis apa… xpa aku tunggu lagi…

time tu dah pkul 12 …
at last, one of my friend said that boleh jer
klu aku gi cash deposit machine kat pagar UiTM…
aku pun terus la pegi… nak tungg pun ramai lg kan...
masa tu dah jam 12.30++ dah…
tp malangnya, aku xteringt yg aku sepatutnya masukkan duit,
barulah keluar slip yg tertera no akaun aku…
~oh, my bad... so careless nee...~

nak tanya org tp xtau sapa coz masa tu juz ada pak guard jer…
nak mampos tanya dia!!…
dah la kad matrik terlupa nak pakai…
aku tertinggal dlm kereta kwn aku time balik kelas ptg khamis…
class cancel sbb tu aku tumpang dia…

then aku pergi HEP semula…
but masa aku smpi diaorg dah rehat…
yer lah dah pkul 1++ kan….
So aku just gi pej HEP utk urusan penangguhan PTPTN..

Elok jer pkul 2, terus aku gi tanya n still xditerima jgak
even aku dah tunjukkan slip yg parents aku emailkan…
last skali pegawai tu ajaq aku how to selesai problem aku
coz hari dah ptg, bank pun tutup since hari sabtu kan…
masa tu aku mcm nak hempuk jer meja…
WHY BAGITAU SKRG??
NAPE XBAGITAU ESOK KER,
NEXTWEEK KER?? Buat aku penat pikir jer…

Time dok buat mcm yg pegawai tu suruh,
aku siap karang ayat nak sembur pegawai2 tu…
berjela2 jgak lah aku karang… senang nak fire!!!
Haha.. jahat x aku?

U want to know what happen
masa aku nak serah dokumen2 tu??

Aku kan baikkk!!!
Mana reti nak marah org!! haha...
entah nape time dok tgk pegawai2 tu semak dokumen,
tiba2 aku berpeluang nonton ragam2 students…
yg menyebabkan aku xjd nak sembur ayat2 mujarab aku…
time tu dah jam 3 klu xsilap aku.. hmmm…

bygkan hari ni sj lebih 200 org yg dtg utk sesi serahan,…
sesi serahan bermula jam 9pg hingga 4ptg...
aku dpt tgk wajah2 keletihan pegawai2 tu,
sifat&sikap student yg seperti aku,
n ada jgaklah yg lebih teruk dr aku…
*tu conclusion aku utk hari sesi serahan ni
memandangkan aku antara yg awal tiba
n juga antara yg terakhir balik...
aku pun terkedu+terkaku+ternganga ckit
while watching certain2 scene ragam manusia hari ini

so dgn sendirinya aku just diamkan diri,
senyum, jawab apa yg ditanya
n said thank u with smile kat mereka2 tu…


*ending xmemuaskan betul x? haha…
sometimes we need to merasai sendiri experience tu,…
berurusan dgn ratusan org yg punya pelbagai ragam n bendul…
that’s why ianya sedikit renyah..

now I get the answer n its reality,…
org2 sebegitu still wujud…
and aku antara golongan org2 itu….


~~The sad truth~

mengkritik tanpa berfikir out of the box,
mengkritik tanpa merasai susah senang,
mengkritik tanpa mengetahui the real truth,
itulah realiti..
...kenyataan yg sadis...

Friday, 19 September 2014

PTPTN [tips penting untuk SESI SERAHAN]

hmm..
very the "renyah" step lerr..
but if kita follow step-by-step,
xsusah+pening+nak termuntah pun...

maunya xpening, asyik naik/turun bukit,
panjat tangga nak print+potostat dkt library,
masuk/keluar pej HEA&HEP...
Fuhh!! berpeluh sakan cheq minggu nie...

aku malaih nak 2lis pjg2...
coz aku tau klu aku 2lis pjg2,
mesti lg pening nanti...

so, aku just nak highlight benda yg penting jer...

1 - make sure U print semua yg nak kena print
dgn mengguna A4 size paper color PUTIH...
tgk betoi2, yg mana nak kena print 1 salinan,
mana yg nak kena print 2 salinan...
setakat ni xdak lg la yg nak kena prepared 3 salinan...

2- lepas dah print, asingkan set-by-set...
and JANGAN STAPLER...
ikut pengalaman aku, lebih baik jangan stapler...
U guna KLIP KERTAS jer...
n pastikan klip tu xberkarat yer..
karang klu dah karat, kotorlah la plak kertas2 tu...
xmau... xmau... kotor2 u letak dlm itu tong sampah yer...
n don't forget to bawa stapler jgak in case pegawai2 tu suruh guna...
kdg2 ada jugak pegawai yg suruh stapler n ada yg xbg stapler...



3- make sure korg pegi cop/sign SAKSI utk pg 7/14...
klu ikut pengalaman aku, cop/sign saksi tu pg 7/14
and since its ada 2 salinan, so dua2 kena cop/sign...
nak dptkan cop dr mana?
haa... from HEP...
just go to the HEP counter n ringankan mulut,
maniskan senyuman, asking her/him dgn lemah lembut..

4- lepas tu, korg kena sediakan setem hasil RM10 sebanyak 2 keping...


korg gi beli di pejabat pos terdekat...
n after that u kena matikan setem hasil tu...
actually ada 2 cara, but aku hanya tau 1 cara..
yg satu cara lgi tu, klu xsilap kena pegi LHDN..
ntahlaaa... i dont' know about that...

senang citer, korg ikut cara ni...
korg pegi beli setem hasil n
lekat siap2 di tempat/pg yg perlukan setem tu...
n nanti time sesi serahan, pegawai PTPTN akan ajar cara nak matikan..
make sure korg bawa ruler siap2...
karang garisan xlurus dek tgn bengkok+setem xditerima,
hahh!! dah jd satu masalah plak...

5- korg sign siap2 yg perlukan tanda tgn, n isikan siap2 tarikh2 tu...
klu xsure, ringankan mulut, pegi tanya HEP...
oh ya... make sure U guna pen hitam la neh...
senang citer.. pen biru I xpasti bleh guna or tidak,
but klu nak selamat, guna pen hitam terus..
and DON'T USE CORRECTION PEN a.k.a LIQUID PAPER...

just believe me, time nak2 dekat sesi serahan PTPTN,
dkt HEP tu mmg akan dipenuhi dgn students..
so, korg x akan keseorangan even korg jalan sorg2 ke HEP..
n bila dah tgk ramai students, just tanya mereka...
if you're lucky, u akan dpt tau cara nak isi
tanpa jumpa mr/miss yg jaga counter HEP tuu..
lagi senang kan...

6- itu jer... pd hari sesi serahan tu, jgn la plak korg bwk kertas2 mcm tu jer..
kertas2 yg byk tu, korg masukkanlah dlm file/sampul surat...
baru lah nmpk mcm students...


masukkan jer ke dlm satu sampul,
lg sonang... tp jgn plak digam...
just letak so that kertas2 tu xterlipat terbasah terkoyak terkotor

--------------------------------------------------------

just like what I mention kat atas tu..
sedikit "renyah" kan..
n why the proses is sgt sebegitu rumit??

haha... for me la kan,
klu mereka xbuat cm tu,
confirm akan timbul mcm2 lg masalah....

cuba korg bygkan...
dgn bermcm jenis tulisan,
ada kecik, besar, bulat2, kurus2...
dgn warna hitam n biru...
tu belum tgk borg yg diisi guna pen
biru muda, biru gelap, biru cair..
dgn liquid paper sana/sini..
fuhh!! boleh bikin mood swings yer...

bab stapler plak..
as U know, kertas2 tu kena susun ikut urutan
so that the process will run smoothly...

katakanlah, tgh dok susun2 then stapler,
tiba2 baru perasan tertinggal satu dokumen..
dah kena bukak balik stapler
& tinggallah kesan lubang2 tu...

tu baru sekali, klu "ter" utk kali kedua, kali ketiga,
agaknya mcm manalah huduhnya kertas tu yer...

actually, xperlu ada pun sore2 kritik kutuk kata itu ini...
it's your responsible, to prepare all that kind of documents
since korg yg ingin memohon PTPTN....

when U memudahkan kerja org lain,
Insya-Allah kerja U dipermudahkan....
So sama-sama kita memudahkan kerja..yer dak..

adoii...apa laa yg aku merepek tgh2 malam.ni...
hmm...tp xsalah kan apa yg aku cakap.... huhu... [--',]

*Good night n selamat bertemu pegawai PTPTN yer..
mcm utk sesi kelompok 1 (Sept), sesi serahan akan berlangsung pd 20 Sept 2014
bertempat di perkarangan HEP UiTM Kedah pd jam 8.30 pg..

Thursday, 18 September 2014

BIASISWA JPA (SEPT 2014)

now, straight-to-the-point, i want to show
how to apply Biasiswa JPA...

xbyk masa lg dah...
pelajar bleh mohon from
17 Sept 2014 (Rabu) until 23 Sep 014 (Selasa)
n resultnya, klu xsilap bulan NOV 2014...

xsusah mana pun,
yg susah is nak penuhi syarat2...
haa!! yg tu mmg susah!!


okey, just click the link below...

then keluar mcm ni...


make sure u dah daftar dgn sistem tu...
those yg dah daftar dgn e-borang tu, just log in jer...
xperlu nak daftar byk kali...

those yg belum daftar, U daftar dulu..
then, like always, U kena activate acc..
korg pegi ke email korg n activate..
after that, korg dah bleh log in
n lengkapkan borg2 tu...

senang jer kan??
MAKE SURE KORG BACA SYARAT2 PERMOHONAN,
AND SEMUA YG BYK2 TUUU..
kat situ, diterangkan semua...
from  "siapa yg bleh mohon" ,
"kadar2" sampailah "how to mohon"....
step-by-step...

u TERLEPAS PANDANG,
its not my fault OKEYH!!
I JUST MAKE SUMMARY FROM THE PROCESS...
~addinfarhani~






KONVOKESYEN UiTM KE-81 [SATU]

okeyh2...
ni haa...
ada khabar gumbira buat
para graduan diploma yg belum berkonvo...
hehe.. betoi x ayat aku?? ada aku kisah??


pg td cheq ada dpt msj from UiTM...
n aku percaya semua graduan diploma
yg se'batch' aku pun dpt jgak...

that msj told us to bukak
satu laman ni utk SEMAK&SAHkan
maklumat peribadi... xlain xbukan of coz
ianya related dgn urusan pendaftaran n sebagainya....

so, those yg nak SEMAK&SAH, bleh klik link bwh ni...

then korang blehlah tgk dekat bhgn BERITA DAN PEMBERITAHUAN...
kat pg tu jgak dipaparkan tarikh ISTIADATKONVOKESYEN KE-81


then, korg just ikut apa yg disuruh jer...
tgk kt bhgn LANGKAH 1 tu...

OPPS.. JGN LUPA BACA ALL THE INFORMATION TAU..
klu terlepas apa2,
it's not my FAULT okeyh!!!
i dah kasi warning awal2,
so klu terlepas pandang, jgn salahkan I




after isi matrik nombor n IC,
tekan Cari....
then akan kuar mcm tu...
make sure korg BACA AND FAHAMKAN APA YANG DITULIS BYK2 tu...


tekan jer kotak paling bawah tu utk kemaskini maklumat korg...
if ada maklumat yg salah korg boleh buat ikut cara mcm dalam kotak biru tu...

then, kotak ungu tu plak,
I just want to remind u about your phone number n email..
pastikan yg latest/aktif/up-to-date punya info yer...

after that korg bleh lah cetak panduan ISTIADAT KONVOKESYEN...


smpi sini jer aku boleh story2...
coz aku pun baru wat smpi sini jer...

so those yg akan ber'konvo',
just want to say Congratulations!!!...
(^^,)

------------------------------------------------------------------

AGAIN, I NAK INGATKAN LAGI...
BACA SEMUA!!
I JUST MAKE SUMMARY OF THE PROCESS
~addinfarhani~

Saturday, 6 September 2014

~arigatou nee~ until we meet againnnn (^^,)

pukul 8++ mlm, aku smpi depan rumah
after 2 hari stayed at Kundang, Selangor...
antar my twin ke puncak alam for degree...
aku smbg deg dkt merbok...

then aku kemas2 brg, buku2, periuk, belanga,
skali tgk jam dah nak dekat pkul 12 dowh...
since dlm kereta siang td, aku dok tido ja,
so mlm ni susah ckit la nak lelap,
even this is malam terakhir aku dok kat rumah..
eok dah nak ke rumah sewa plak...

so, aku sign in Google td...
n terus keluar yg nii...


terkaku...
terkedu...
terbeliak...
haha.. waa...
~arigatou nee~

"... xbyk yg aku harapkan,
i just hope everything will go smoothly
on the right path dgn izin-Nya, Insya-allah ... (^^,)" 

MUSIC STATION 140905 Special Medley Weekender/Asu e no YELL



ska ngan outfit mereka2 tu...
red pink blue white
terutama hikaru coz its red!!!


actually, ni persembahan mereka at
Music Station 5Sept2014-Special Medley

like what i said before,
aku ska asu e no YELL lagi dowh!!!
santai gituuu!!!
so sape2 yg dpt tuala time beli single aritu, bleh ler bw...
join bebudak HSJ ni kibar2 tuala tuu...(^^,)


okeyh.. here the link for that persembahan
MUSIC STATION 140905 SPECIAL MEDLEY



Wednesday, 3 September 2014

[COUNTDOWN] HEY SAY JUMP 13th Single ~end~

akhirnya...
finally...

both PV dah selamat masuk
ke dlm laptop aku ni haa...
haha..
okey, I understand the feeling
of a Tobikko; patiently waiting for the releasing PV....

Weekender PVMaking PART1    PART2


colourful n lastly they change their outfit
to red+pink outfit...
i like...(^^,)

...both chinen n inoo look smart&cool in that outfit,
same goes to yuya, yamada, inoo and keito..

but for yabu n hikaru... hmm..
I don't know what to say la.
since they wore long coat...
yabu too skinny n hikaru nampak lain dgn coat tuu..
I understand its not their fault, its just my pendapat,
nak memenuhi ruang post kali ni
I think its better for yuya to wear long coat...
sedikit berisi+tinggi, xlah nampak pelik kan??
(mcm dlm PV Super Delicate...)

yuto's coat looks like Yankee who used to wear;
it is bcoz of suikyu yankee?? [--',]
heee....

--------------------------------------------------

Asu e no YELL PVmaking PART1    PART2


simple, interesting, and fantastic!!
why??
becoz, i was amazed with this PV's unique idea...
and its blue!!!
looks suits with them...(^^,)

they make the floor by using 
colourful rolled paper yg dicantum2/lekat2/sambung2..
and HeySayJump just need to dance, move freely on it...
i'm not sure whether it is a paper, plastic+paper
or anything that i dont know their name--> just watch the PVmaking
so that u can understand what i mean...

apa yg aku tau the colourful floor is come from cantuman
something yg bergulung mengikut color...
and that was totally brilliant!!!

comparing the both PV,
I love this PV very much...
santai+nampak gumbira sungguh...
lighting pun okey... cerah+ceria jer muka mereka2 tu...



here ada lg photonya...
all pics from heRe
and the main source is here..

yabu kota

yuya takaki

inoo kei

hikaru yaotome

arioka daiki

keito okamoto

yamada ryusuke

yuto nakajima

chinen yuri

----------------------------------------------------------------

preview for PVMaking Weekender



why Hikaru n Keito tgk Yuya mcm tuu?

----------------------------------------------------------------

preview for PVMaking Asu e no YELL


*bukan senang nak tgk yuya gelak mcm tu dlm PVmaking..
betul x? iye2 ja aku ni...[--,]