Sunday, 13 September 2015

~precious natural treasures~

seminggu dah pun berlalu...
means that dah seminggu kelas start...
buat masa ni, semua lect aku dh jumpa...
but xsemua yg dh start mengajar
since class clash dgn budak diploma...
so, starting next week,
akan ada temporary schedule-utk class yg clash...
no alasan utk cancel class huhu(--',)

since tinggal aku and sorg housemate ja at rumah sewa,
mmg mati kutulah kami... xtau nak buat apa...
bgn tiduq, bukak tv, makan...
tu jer yg kami buat from hari khamis...
so, hari jumaat aritu,
we decide nak keluar melangkah melihat dunia luar...
ahah... jalan2 tanpa tujuan...

and, tetiba aku terasa nak pi satu tmpt ni...
b4 this aku dah pernah pegi masa diploma dulu...
cuma, kali ni nak pegi skali lg
coz dgr kata kat situ boleh naik bot...
xpasti la plak aku sama ada just pusing2 kat situ
or boleh smpi ke tanjung dawai...

nama tempat tu is
Kompleks Pelancongan Jeti Semeling...
dekat Merbok, Sg. Petani....
 

smpi saja kat situ,
tiba2 aku jd teragak2...
bukan sbb xada org,
ada ja family/couple yg jalan2 kat situ..
but yg buat aku teragak2 is,
tmpt tu dh lain bebenor...
dh xdak kedai makan mcm aku pi time dip dulu...
org pun xramai mcm dulu...

even tmpt tu nampak mcm xterurus,
but aku rasa mcm ada org yg tengokkan tmpt tu...
sbb tmpt tu xberdebu@kotor....
mcm ada org yg bersihkan tempat tu..

so walaupun perkhidmatan kat situ totally-dead..
tutup-Closed, but kwsn kat situ still terjaga...
ada ja org yg singgah situ,
cuma xseramai dulu...

mmg lah rasa sayang coz bgnn2 yg menelan belanja
berpuluh2 ribu or berjuta juz terbiar kat situ
but at least pengunjung still boleh masuk,
jalan2 and ada org g bersihkan tempat tuu...

masa kami smpi situ,
kami jumpa sorg pakcik ni
jual aiskrim... masa tu dia tgh mengemas
nak pegi tmpt lain..


but aku suruh dia stop skjp
coz aku nak beli ais krim even masa tu
perut mmg dah full coz
baru ja abis picnic KFC at Taman Jubli...

~b4 smpi kat jeti tu~

sambil tunggu pakcik tu siapkan aiskrim,
sempatlah aku berbual dgn dia...
dia kata, mmg tmpt tu dah lain... xmcm dulu...

then aku tanya pula ttg service naik bot jalan2 kat kwsn tu...
pakcik tu kata, dulu2 mmg ada service tu,
tp skrg ni, dlm seminggu ada bbrp kali jer service bot tu...
xkerap mcm dulu...
pakcik tu kata lg, klu nak tahu jadual bot tu,
kena tanya pusat info tempat tu,
sbb dia pun xpasti sama ada wujud lagi ke x service tu...

since masa kmi smpi situ dh jam 6ptg,
so we decide nak pegi jalan2 dulu...
nak meronda kwsn2 tu...
nanti2lah aku tanya...

jalan punya jalan,
tiba2 aku tersedar something....

yup, mmg kwsn tu nmpk mcm terbiar...
ada bgnn2 tapi xdak function...
ada ja kwsn utk berniaga tp xdpt sambutan...
tapi ada something yg org xsedar...
something yg actually menguntungkan...

what's that??
kehidupan ekosistem kwsn tuuu...

burung2 bangau yg bertenggek di tepi2 pokok bakau...
biawak2 yg tenang berenang di tepi2 kaki sungai...
ketam2 yg berusaha berjalan lurus dari satu lubang ke lubang lain...
ular2 kecil yang bebas menjalar di bwh2 bgnn...
belacak2 yg happy bergerak ke sana sini disamping ketam2 tu...
pokok2 bakau yg gagah mencengkam tanah
sesekali disapa lembut air sungai...
angin pula xjemu menghibirukan para pengunjung...
and matahari pula seolah2 segan utk tukar shift dgn bulan...

that's the khazanah utk kwsn tuu...
still 'hidup' lg...

"...I don't think people have chance
to experience all those things
if kwsn tu dibangunkan..."
~addinfarhani~

nampak kejam kan ayat aku tuu...
orait, aku nak ubah ckit ayat aku tuu..
if kwsn tu dibangunankan, people still can experince it,
but only up to 70%... not more than that...
I can guarantee it... why aku kata mcm tu??

I don't know...
but that's apa yg aku rasa...

aku rasa, biarlah tmpt itu mcm tu,
as long as ada org yg terus menjaga tmpt tu,
its okey!!...
xperlu membayar lebih untuk mendapatkan yg terbaik...
just improve in providing the service, it's enough...

para pengunjung plak,
jgnlah buat2 xreti...
tau nak nmpk bersih, nampak elok jer,
but sampah sendiri buang merata...
bukannya xdisediakan tong sampah...
ada ja tong sampah kat situ...
diri tu jer yg pemalas nak melangkah ke tong sampah...

ishh3... malulah ckit...
pakai baju punyalah lip lap sana sini...
lilit tudung sampai x tahu style apa yg dipakainya,
tp perangai hampeh... selamba badak buang sampah yer...
apa kau ingat sbb kau masuk free,
kau bebas nak buat apa saja??
dah lama hidup ke kat bumi ni...
dah berjasa sgt dah???

xsalahkan if kita sama2 jaga kebersihan kwsn tu...
nnti2 lepas ni if dikenakan bayaran,
mulalah nak komplen, sdgnkan asalnya,
it is from our own mistake jgk...
(^^,)
here aku jamu ckit pics yg aku smpt amik...














cer tgk betoi2... ada ular2 kecik dlm pic atas ni...





perasan x ada sekor biawak kat dlm pic atas ni....

ketam2 tu dok jalan2 kat lubang2 tu lah...



"...people would not appreciate something until they lost it...
and I won't allow myself to be included in that 'people'..."
addinfarhani

one of my emo-post... sedikit pjg but yeahh...
I habiskan my precious-hours hanyalah utk finishkan this post post...
my point is--> I'm not art-students but I do appreciate all-kind-of things...