Monday, 21 December 2015

Jalan2 cuci mata, cari makan

orait...
hari ni satu hari kerja dok berjalan ja....
berjalan pi mana??
ahah!!! xjauh pown, still kat kedah....
to be more specific, kami pegi
Pusat Sains Negara Wilayah Utara+Muzium Padi....

mcm mana terboleh sampai situ??
hmmm... since skrg musim cuti,
makanya si kecik yg dah besar tu
dok bising kat rumah kata dia xpegi mana pown this cuti...
so, nak puaskan hati dia,
we all pegi lah jejak Pusat Sains Negeri tuu...
alang2 dah smpi situ,
maka we decide nak masuk Muzium Padi...
gitulah al-kisahnya....


so we start with breakfast...(^^,)
roti telur and nasi ayam berempah...
and for me roti sardin...
(tak sempat nk snap pic...)

and here we are...
Pusat Sains Negara Wilayah Utara
dekat2 ngan Gunung Keriang...
dh kali ke brapa ntah my family jejak situ
but for me, it's my firsttime jejak situ


at first aku ingat xbukak sbb nampak sunyi jer...
but rupanya ader jer org....
kereta berderet jer parking kat luar bgnn tuuu...
aku xingat brapa RM yg kena untuk masuk
but for me sesangatlah murah...

if I'm not mistakenlah kan....
RM1 for child 
and RM2 for adult....

~Invisible Me~

it takes me almost 10 minutes++ to solve this experiment... (--',)

mase tu ada ruangan "ScienceShow"...
but I can't participate it as at that time
aku sibuk menjelajah kwsn tu...

and that's me trying one of the experiment..


orait... that's my mum trying to measure her kandungan air dlm badan...
we need to berada atas penimbang tu,
wait for 10 seconds and we can see paras air meningkat....
and we can measure when the water berhenti naik...
(ada pengukur kuning kat silinder bhgn tgh)

~ini dia si kecik yg dah besaq~


jgn tanya aku dok buat apa...
"...today it's proven why aku choose account rather than science stream..."

haha... orait2...
actually mase tu aku sedang berusaha membuat bentuk kiub...
but since sel2 otak aku lambat berhubung,
maka even after 1/2jam, aku still xbleh lagi nak buat...

suddenly, one of pegawai siitu dtg kat aku..
and keep asking me,
"boleh buat x??"
huhu.. after kali ke berapa ntah dia tanya, I give up!!!
and he show me how to make it...
and it is soooo simple kowt!!!
aku diam xterkata apa...
(T-T)


and itulah benda yang aku dok pikiaq tuu...
and jgn tertipu,
tu bukan aku buat...
aku just pegang ja...
haha....


aku hanya mampu menyalakan lampu hnigga paras 2
and my lil bro dpt nyalakan semua...
"Kaklong dah tua laa.."
huhu... ada jer uncle chinese tu kayuh basikal tu
and he can nyalakan semua lampu tuuu...(--',)




Disaster area

~me writing ucapan~
saja gatai tgn nak tulis... haha..


so sesapa yg pergi situ,
korg carilah kertas biru ni yer....
yg kuning tu xpakai dah....
ada tersangkut kt pokok sebelah tuuu...
and nnti gtau laa aku yg korg jgak dah smpi situ...
(^^,)


orait...
next destination is
Muzium Padi
paling last aku pegi masa rombongan PMR dulu..
huhu.. dah lama tuuu...



huhh.. Narnia??? (--',)

with my mom and lil bro...





saper 2org tuuu?
(0-0)



ader byk lagi brg yg dipamerkan..
and ini adalah antara brg yg dipamerkan...



kt zaman la ni,
tang mana ntah nak cari gerek tua mcm nii??...
ingat lagi dulu, dok naik gerek tua arwah nek yan
pegi beli nasi lemak dekat depan kg...
pukui 7+ bersemangat bangun iap mandi
nak beli nasi lemak.. haha...
mase tu, cucuq/kuih muih still 20sen @ 10sen...

my parents...

me and lil bro....


oh ya... lupa plak part ni...
as semua tahu, bhgn atas muzium ni
ada satu area yg berpusing
where we can melihat lukisan pemandangan...
ada byk scenes yg dipamerkan...
termasuklah rumah kenduri, pasar malam, sawah bendang,
and lain2 lagi...
lukisan2 tu still attractive sama mcm kali pertama
aku jejak situ masa PMR...




orait... after few hours,
kami pun berhajat mahu pulang mengisi perut...
so at last we decide makan at Nasi Ayam Penyet kat Jitra...



~selamat makan~
nasi ayam penyet+nescafe ais

Solosai
~alhamdulillah~

around 5 ptg barulah sampai rumah...
aku mmg xdak keja lain dah...
mmg tidur keletihan+kekenyangan...
haha...

rasanya mmg cuti study week kali ni
my kerja just makan kot nohhh.. haha....
btw hari ni aku rasa mcm "Kembali Ke Sekolah" punya session la...
aku plak yg ter'over' excited mase kat PSN(Kedah) tu
even aku just dpt selesaikan few experiments... haha...

"... kita hanya mampu merancang, but Dia-lah yng menentukannya..."
addinfarhani

orait... enough for today...
almost 4 am...
need to get some sleep...
need to charge my energy for tomorrow punya journey...
(^^,)