Sunday, 20 December 2015

[Short-Trip] 2D1N at Pulau Langkawi - 2

orait... nak sambung story about
short-trip ke Langkawi...

the new day had begun...
on that day, pagi2 lagi aku bangun...
ku xsilap aku, around 4.10 am....
and same goes to my friends..

macam yg aku kaborkan dkt entry short-trip-1,
that morning mmg kami decide nak keluar pkul 5.30 am...
ahah... awai kann??
of cozlah kami semua kena keluar awai,
as we need to bukak mata luas2,
nak cari jalan nak pegi Kuala Kedah plak...
[--',]

fortunately, I did memorized jalan...
so we just trace back the road reversely...

Alhamdulillah, mmg keta x byk,
traffic light pun hijau jer memanjang,
and it ends with just 1/2 hours punya perjalanan
nak ke Jeti Kuala Kedah...

smpi jer situ, terus solat Subuh and move to Jeti...
since it is my first time naik ferry,
maka mmg terjakun ckitlah kan...
bukan apa, mata cheq asyik dok melilau rata...
haha (^^,)

~yg tgh tu merangkap our group cameraman~

masuk je ferry,
aku hanya mampu celik around 15 minit ja...
after that aku ketiduran even mase tu,
they have provided us with a thumbs-up punya movie...

the wrath of vajra
...A japanese death cult is ordered
to destroy the spirit of China during World War II...


~a crazyness martial art steps~
it can't be helped nee since I'm really sleepy...
but aku sempat laa tgk the ending...
best!!(^^,)


orait... turun jer dr ferry at Pulau Langkawi,
around 9 am, terus we shoot first scene...
where we need to express the
heppi feeling masa arrive at Langkawi...

since dlm grup aku tu ada sorg yg asal Langkawi,
so sonanglah ckit keja kami...
maka for that two days jgak,
Yus jadi driver+tour guide kami...

~tgh dok cari angle baikkk punya~

after that first scene, terus we pergi sewa keta
and move to next scene at kaunter tiket...

nak dijadikan cerita,
mase kami pegi tu, mmg hujan jer..
skjp renyai2, skjp lebat...
nak xnak, kena buat jgaklah..
klu x, mmg sia2 lah kami pegi Langkawi...

~kaunter tiket at jeti~

after we shoot at kaunter tiket,
we terus makan tgh hari even jam
baru jer pkul 10++ am...
lapar kut dr pagi xmakn...
punya takut terlewat smpi at Jeti Kuala Kedah,
smpikan breaksfast pun kami xsempat mkn....

Yus bwk kami semua pergi satu restoran ni...
mcm2 jenis lauk ada and for the first time jgk
aku amik lauk yg jarang aku amik..

usually aku akan amik lauk ikan keli+kuah campur,
but kali ni, aku ignore semua tuu..
i want to try this--> kerabu bronok
+sambal udang+air asam+teh o'ais...

mmg berbaloi2 la...

ni la kerabu bronok yg aku mkn tuu...


pic from here

since my tour guide kata
bronok ni hanya ada kat Langkawi,
so why not aku try kan???

"...aku ni bukanlah peminat kerabu, apatah lg benda2 masam,
but since this kerabu ni masam+pedas2,
so I give 3 bintang out of 5..."

rasa ala2 mcm siput sedut tp yg ni berisi ckit...
siput sedut kan lembut+soft jer
but bronok ni rasa kasar+montel2 ckit...
haha...(^^,)

okeyh...
this is rupa bronok tu b4 dimasak....


pic from here

ahah!! geli anak tekak ker??
serius aku xsangka saiz dia besar macam tu...

orait... next destination is
Langkawi Geopark
(Cable Car + Muzium 3D)

~mase tu dh jam 11++pg dah....~

tgh2 dok melilau dlm Muzium 3D,
hujan lebatlah plak...
so sukar ckit kmi nak shoot bcoz
bunyi hujan yg kuat+bergema...
we only shoot when hujan reda ckit....


~kertas skrip tergenggam erat di tgn~


"Psst... I got something to tell you..
but promise me keep it as secret yerr...
let it blast in your stomach rather than at your mouth..."
(T-T)
~biar pecah di perut, jgn pecah di mulut~

"You got this?? Hmmm...
err... rr... soo soorrryyy.. I don't know how to play it..."
(--',)


"Come...take my hand!!!"

~feel proud~

"Can I step on it?? Does it hurt your feet?"
"No, it doesn't hurt at all.. Ganbatte!!! u can do it!!"

~welcome to Alice In Wonderland~


but at that time mmg aku tension...
yer la, dh nak masuk zohor,
but we hanya mampu shoot x sampai 4 scenes pun,
mase tu plak mmg hujan lagi...
plus bateri fon masing plak dah nak abis...
byk lagi scene yg xshoot!!! argghhh!!
at that time mmg rasa rugi gila la pergi Langkawi...
aku xtau mcm mana muka aku masa tu
but I do feel kesian kat my friends...
~so sorry~

makanya kami pergi solat dulu...
mana tau after that hujan berhenti right??
masa tu, my anger dah cool down ckit,
as tiba2 aku terpikir why aku perlu marah kan??
benda dh nak jadik..
so its just waste my energy ja...
so, back to my normal me...

after solat,
we merayau2 dlm hujan..
~hujan xberhenti pown~

sempatlah kami try lalu kat satu titi gantung nie...
takut2 pun ku gagah jejak jugak titi tu...
dh smpi sana kan, xkan nak tgk jer...
lgpun titi tu pendek jer... cuma bila dh pijak,
tetiba rasa pjg ja titi tu...


then terus we pergi ke ruang SkyCab [CableCar]
ahaa... biarpun hujan renyai2,
but I still want naik that thing...

it has 2 checkpoint...
and kat 2nd check point nun jauh di atas bukit tu,
mmg xnmpak apa dah bcoz berkabus...
and mmg sejuk...
smpikan bila kami merayau kat 2nd checkpoint tu,
ada titisan air kecil salju melekat kat tudung kami...






I thought we are lucky enough
to have that experience
krn klu kami naik awal ckit,
mayb kami xleh nak jalan2 mcm tu la
coz hujan lebat+angin kuat...
masa kami naik tu, just hujan renyai2 n berangin....

xsempat nak berposing sakan dlm cable car
since bizi dok rakam video... huhu...
insya-Allah, ader rezeki bleh pi lagikkk....
(^^,)

then after few hours duduk kat situ,
kami pun pergi ke rumah Yus...
since spjg kami di Langkawi,
we stay at rumah Yus jer....
xsewa homestay or chalet pown,
sbb mmg nak pegi sekejap jer...
plus pegi nak buat kerja,
bukan mkn angin pown....
so, nanti2 bila ada masa nak mkn angin,
barulah nak melabur sakan...
haha...

smpi jer rumah Yus,
around 6pm, terus kami rest...
xingatlah but mmg letih...
mmg rest betullah kami time tuu,
as bila malam barulah kami tersedar...
teruk x??
tapi this story xberhenti smpi situ jer... ader lagi...
nantikan next post yer...(^^,)

-----------------------------

[Short-Trip] 2D1N at Pulau Langkawi - 1
[Short-Trip] 2D1N at Pulau Langkawi - 3