Monday, 21 December 2015

Jalan2 cuci mata, cari makan

orait...
hari ni satu hari kerja dok berjalan ja....
berjalan pi mana??
ahah!!! xjauh pown, still kat kedah....
to be more specific, kami pegi
Pusat Sains Negara Wilayah Utara+Muzium Padi....

mcm mana terboleh sampai situ??
hmmm... since skrg musim cuti,
makanya si kecik yg dah besar tu
dok bising kat rumah kata dia xpegi mana pown this cuti...
so, nak puaskan hati dia,
we all pegi lah jejak Pusat Sains Negeri tuu...
alang2 dah smpi situ,
maka we decide nak masuk Muzium Padi...
gitulah al-kisahnya....


so we start with breakfast...(^^,)
roti telur and nasi ayam berempah...
and for me roti sardin...
(tak sempat nk snap pic...)

and here we are...
Pusat Sains Negara Wilayah Utara
dekat2 ngan Gunung Keriang...
dh kali ke brapa ntah my family jejak situ
but for me, it's my firsttime jejak situ


at first aku ingat xbukak sbb nampak sunyi jer...
but rupanya ader jer org....
kereta berderet jer parking kat luar bgnn tuuu...
aku xingat brapa RM yg kena untuk masuk
but for me sesangatlah murah...

if I'm not mistakenlah kan....
RM1 for child 
and RM2 for adult....

~Invisible Me~

it takes me almost 10 minutes++ to solve this experiment... (--',)

mase tu ada ruangan "ScienceShow"...
but I can't participate it as at that time
aku sibuk menjelajah kwsn tu...

and that's me trying one of the experiment..


orait... that's my mum trying to measure her kandungan air dlm badan...
we need to berada atas penimbang tu,
wait for 10 seconds and we can see paras air meningkat....
and we can measure when the water berhenti naik...
(ada pengukur kuning kat silinder bhgn tgh)

~ini dia si kecik yg dah besaq~


jgn tanya aku dok buat apa...
"...today it's proven why aku choose account rather than science stream..."

haha... orait2...
actually mase tu aku sedang berusaha membuat bentuk kiub...
but since sel2 otak aku lambat berhubung,
maka even after 1/2jam, aku still xbleh lagi nak buat...

suddenly, one of pegawai siitu dtg kat aku..
and keep asking me,
"boleh buat x??"
huhu.. after kali ke berapa ntah dia tanya, I give up!!!
and he show me how to make it...
and it is soooo simple kowt!!!
aku diam xterkata apa...
(T-T)


and itulah benda yang aku dok pikiaq tuu...
and jgn tertipu,
tu bukan aku buat...
aku just pegang ja...
haha....


aku hanya mampu menyalakan lampu hnigga paras 2
and my lil bro dpt nyalakan semua...
"Kaklong dah tua laa.."
huhu... ada jer uncle chinese tu kayuh basikal tu
and he can nyalakan semua lampu tuuu...(--',)




Disaster area

~me writing ucapan~
saja gatai tgn nak tulis... haha..


so sesapa yg pergi situ,
korg carilah kertas biru ni yer....
yg kuning tu xpakai dah....
ada tersangkut kt pokok sebelah tuuu...
and nnti gtau laa aku yg korg jgak dah smpi situ...
(^^,)


orait...
next destination is
Muzium Padi
paling last aku pegi masa rombongan PMR dulu..
huhu.. dah lama tuuu...



huhh.. Narnia??? (--',)

with my mom and lil bro...





saper 2org tuuu?
(0-0)



ader byk lagi brg yg dipamerkan..
and ini adalah antara brg yg dipamerkan...



kt zaman la ni,
tang mana ntah nak cari gerek tua mcm nii??...
ingat lagi dulu, dok naik gerek tua arwah nek yan
pegi beli nasi lemak dekat depan kg...
pukui 7+ bersemangat bangun iap mandi
nak beli nasi lemak.. haha...
mase tu, cucuq/kuih muih still 20sen @ 10sen...

my parents...

me and lil bro....


oh ya... lupa plak part ni...
as semua tahu, bhgn atas muzium ni
ada satu area yg berpusing
where we can melihat lukisan pemandangan...
ada byk scenes yg dipamerkan...
termasuklah rumah kenduri, pasar malam, sawah bendang,
and lain2 lagi...
lukisan2 tu still attractive sama mcm kali pertama
aku jejak situ masa PMR...




orait... after few hours,
kami pun berhajat mahu pulang mengisi perut...
so at last we decide makan at Nasi Ayam Penyet kat Jitra...



~selamat makan~
nasi ayam penyet+nescafe ais

Solosai
~alhamdulillah~

around 5 ptg barulah sampai rumah...
aku mmg xdak keja lain dah...
mmg tidur keletihan+kekenyangan...
haha...

rasanya mmg cuti study week kali ni
my kerja just makan kot nohhh.. haha....
btw hari ni aku rasa mcm "Kembali Ke Sekolah" punya session la...
aku plak yg ter'over' excited mase kat PSN(Kedah) tu
even aku just dpt selesaikan few experiments... haha...

"... kita hanya mampu merancang, but Dia-lah yng menentukannya..."
addinfarhani

orait... enough for today...
almost 4 am...
need to get some sleep...
need to charge my energy for tomorrow punya journey...
(^^,)

Sunday, 20 December 2015

[Short-Trip] 2D1N at Pulau Langkawi - 2

orait... nak sambung story about
short-trip ke Langkawi...

the new day had begun...
on that day, pagi2 lagi aku bangun...
ku xsilap aku, around 4.10 am....
and same goes to my friends..

macam yg aku kaborkan dkt entry short-trip-1,
that morning mmg kami decide nak keluar pkul 5.30 am...
ahah... awai kann??
of cozlah kami semua kena keluar awai,
as we need to bukak mata luas2,
nak cari jalan nak pegi Kuala Kedah plak...
[--',]

fortunately, I did memorized jalan...
so we just trace back the road reversely...

Alhamdulillah, mmg keta x byk,
traffic light pun hijau jer memanjang,
and it ends with just 1/2 hours punya perjalanan
nak ke Jeti Kuala Kedah...

smpi jer situ, terus solat Subuh and move to Jeti...
since it is my first time naik ferry,
maka mmg terjakun ckitlah kan...
bukan apa, mata cheq asyik dok melilau rata...
haha (^^,)

~yg tgh tu merangkap our group cameraman~

masuk je ferry,
aku hanya mampu celik around 15 minit ja...
after that aku ketiduran even mase tu,
they have provided us with a thumbs-up punya movie...

the wrath of vajra
...A japanese death cult is ordered
to destroy the spirit of China during World War II...


~a crazyness martial art steps~
it can't be helped nee since I'm really sleepy...
but aku sempat laa tgk the ending...
best!!(^^,)


orait... turun jer dr ferry at Pulau Langkawi,
around 9 am, terus we shoot first scene...
where we need to express the
heppi feeling masa arrive at Langkawi...

since dlm grup aku tu ada sorg yg asal Langkawi,
so sonanglah ckit keja kami...
maka for that two days jgak,
Yus jadi driver+tour guide kami...

~tgh dok cari angle baikkk punya~

after that first scene, terus we pergi sewa keta
and move to next scene at kaunter tiket...

nak dijadikan cerita,
mase kami pegi tu, mmg hujan jer..
skjp renyai2, skjp lebat...
nak xnak, kena buat jgaklah..
klu x, mmg sia2 lah kami pegi Langkawi...

~kaunter tiket at jeti~

after we shoot at kaunter tiket,
we terus makan tgh hari even jam
baru jer pkul 10++ am...
lapar kut dr pagi xmakn...
punya takut terlewat smpi at Jeti Kuala Kedah,
smpikan breaksfast pun kami xsempat mkn....

Yus bwk kami semua pergi satu restoran ni...
mcm2 jenis lauk ada and for the first time jgk
aku amik lauk yg jarang aku amik..

usually aku akan amik lauk ikan keli+kuah campur,
but kali ni, aku ignore semua tuu..
i want to try this--> kerabu bronok
+sambal udang+air asam+teh o'ais...

mmg berbaloi2 la...

ni la kerabu bronok yg aku mkn tuu...


pic from here

since my tour guide kata
bronok ni hanya ada kat Langkawi,
so why not aku try kan???

"...aku ni bukanlah peminat kerabu, apatah lg benda2 masam,
but since this kerabu ni masam+pedas2,
so I give 3 bintang out of 5..."

rasa ala2 mcm siput sedut tp yg ni berisi ckit...
siput sedut kan lembut+soft jer
but bronok ni rasa kasar+montel2 ckit...
haha...(^^,)

okeyh...
this is rupa bronok tu b4 dimasak....


pic from here

ahah!! geli anak tekak ker??
serius aku xsangka saiz dia besar macam tu...

orait... next destination is
Langkawi Geopark
(Cable Car + Muzium 3D)

~mase tu dh jam 11++pg dah....~

tgh2 dok melilau dlm Muzium 3D,
hujan lebatlah plak...
so sukar ckit kmi nak shoot bcoz
bunyi hujan yg kuat+bergema...
we only shoot when hujan reda ckit....


~kertas skrip tergenggam erat di tgn~


"Psst... I got something to tell you..
but promise me keep it as secret yerr...
let it blast in your stomach rather than at your mouth..."
(T-T)
~biar pecah di perut, jgn pecah di mulut~

"You got this?? Hmmm...
err... rr... soo soorrryyy.. I don't know how to play it..."
(--',)


"Come...take my hand!!!"

~feel proud~

"Can I step on it?? Does it hurt your feet?"
"No, it doesn't hurt at all.. Ganbatte!!! u can do it!!"

~welcome to Alice In Wonderland~


but at that time mmg aku tension...
yer la, dh nak masuk zohor,
but we hanya mampu shoot x sampai 4 scenes pun,
mase tu plak mmg hujan lagi...
plus bateri fon masing plak dah nak abis...
byk lagi scene yg xshoot!!! argghhh!!
at that time mmg rasa rugi gila la pergi Langkawi...
aku xtau mcm mana muka aku masa tu
but I do feel kesian kat my friends...
~so sorry~

makanya kami pergi solat dulu...
mana tau after that hujan berhenti right??
masa tu, my anger dah cool down ckit,
as tiba2 aku terpikir why aku perlu marah kan??
benda dh nak jadik..
so its just waste my energy ja...
so, back to my normal me...

after solat,
we merayau2 dlm hujan..
~hujan xberhenti pown~

sempatlah kami try lalu kat satu titi gantung nie...
takut2 pun ku gagah jejak jugak titi tu...
dh smpi sana kan, xkan nak tgk jer...
lgpun titi tu pendek jer... cuma bila dh pijak,
tetiba rasa pjg ja titi tu...


then terus we pergi ke ruang SkyCab [CableCar]
ahaa... biarpun hujan renyai2,
but I still want naik that thing...

it has 2 checkpoint...
and kat 2nd check point nun jauh di atas bukit tu,
mmg xnmpak apa dah bcoz berkabus...
and mmg sejuk...
smpikan bila kami merayau kat 2nd checkpoint tu,
ada titisan air kecil salju melekat kat tudung kami...






I thought we are lucky enough
to have that experience
krn klu kami naik awal ckit,
mayb kami xleh nak jalan2 mcm tu la
coz hujan lebat+angin kuat...
masa kami naik tu, just hujan renyai2 n berangin....

xsempat nak berposing sakan dlm cable car
since bizi dok rakam video... huhu...
insya-Allah, ader rezeki bleh pi lagikkk....
(^^,)

then after few hours duduk kat situ,
kami pun pergi ke rumah Yus...
since spjg kami di Langkawi,
we stay at rumah Yus jer....
xsewa homestay or chalet pown,
sbb mmg nak pegi sekejap jer...
plus pegi nak buat kerja,
bukan mkn angin pown....
so, nanti2 bila ada masa nak mkn angin,
barulah nak melabur sakan...
haha...

smpi jer rumah Yus,
around 6pm, terus kami rest...
xingatlah but mmg letih...
mmg rest betullah kami time tuu,
as bila malam barulah kami tersedar...
teruk x??
tapi this story xberhenti smpi situ jer... ader lagi...
nantikan next post yer...(^^,)

-----------------------------

[Short-Trip] 2D1N at Pulau Langkawi - 1
[Short-Trip] 2D1N at Pulau Langkawi - 3