Sunday, 25 December 2016

Good Luck semua!!!

today is Sunday
25/12/2016
just 3days to go b4 final exam starts!!!!
~semoga semua urusan dipermudahkan, InSyaAllah~

BIACC,

BIACC part 8

"... Gud Luck みんな (minna=everyone)...
our journey had not yet ended...
perhaps it doesn't even started,
it's just going to begin in few days...

we have faced many challenges,
we able to go through every challenge...
give what we need to give and got what we deserve,
but this is not ended yet...

I know some of us might feel down due to
carrymarks yg mcm hampeh g,
just like me, but we still have time...
don't give up, just give the best!!!..."

誰もが最善を尽くしている!!!!
がんばろう!!!
(^^,)

Tuesday, 29 November 2016

WELCOME ADIK2...~UiTM Kedah~


WELCOME TO UiTM KEDAH
buat semua adik2 yg tgh dok ber'MDS'...
jgan dok tidur plak masa di Dewan Perdana...
kot2 terlepas info2 penting, xder sape nak tolong yerrr...
(^^,)

sedar xsedar,
hampir 5 tahun aku di bumi Merbok ni...
dari diploma sampailah sekarang dah nak abis degree...

dah bermacam orang aku jumpa,
dah bermacam insiden yg jadi kat aku...
dah bermacam kenangan suka duka seram sejuk ada kat sini...
I'm gonna miss this place soo bad laaa...
haha...

DIPLOMA

semester 1 DIA, addinfarhani,
masa Semester 1

me & my classmates
masa semester 6
(me & my classmates with Mdm Siti) 

Student part 6 DIA
Student Part 6 DIA
DEGREE

my classmates

part 8
student semester akhir ~PART 8~
InsyaAllah, nanti kita grad sama2 neh....

so, meh sini akak nak cakap sikit....
buat student2 baru a.k.a my adik2 junior,
xkisahlah korg course ape, but akak nak kasi advice ckit lah...
...tetiba teringin berlagak jadi akak PM plak...
jangan maraa aaa(^^,)

bukan apa, mase akak dok kat kolej,
bermacam benda annoying singgah kat telinga...
bukan tu ja, mata akak ni pun
dah nak tercabut tgk bermacam ragam haa...
tapi bukan semua yg mcm ni,
ada yg OK and yg terlebih OK pun ada jgak...

b4 that, akak daftar di UiTM Kedah pd tahun 2011...
sama jgak dgn my kembar...
kami dapat tawaran diploma in accountancy
di tempat yg sama (UiTM Kedah)
and dapat bilik yg sama which is di Kolej Mahsuri
and mase sem 3 kami pindah ke Kolej Murni 2,
and kebetulan, kami dapat kelas yg sama
even mase sem 1, Koordinator randomly pilih nama
mase nak susun kelas...

~mase convo diploma~

masuk jer degree,
kami still dapat tawaran kursus yg sama
[Bachelor Of Accountancy (Hons)]
cuma berlainan tempat... maka berpisahlah kami...
sekarang dah sem akhir degree,
lagi beberapa minggu nak final exam...
disbbkan skrg tgh cutiey, so nak enjoy lebih sikit
sementara boleh dapat line internet laju kat rumah(^^,)

---------------------------------------

okey now proceed with my light advice for my adik2...

1 - homesick
akak paling pantang orang homesick yg lebih dari seminggu!!!
haha why seminggu???
sbb akak rasa klu ada antara adik2 homesick lebih seminggu,
byk benda best yg terlepas...
antara reasons kenapa new student homesick
yg akak dgr dr bilik sebelah/blok sebelah are
teringat dekat rumah,
xngam ngan kawan2 sebilik,
xbiasa berjauhan dgn family...

akak nak cakap lebih pun xbole sbb setiap org xsama...
even akak pun ada pengalaman homesick lebih seminggu...
dulu masa form 4, akak n my kembar dapat tawaran ke Teknik Taiping,
and we accept that offer... but dua2 kena homesick, hampir 3 bulan...
then masuk bulan ke-4, terus tukar sk but kami still pilih sk asrama
which is Teknik Alor Setar lebuhraya...

so, jgn jd mcm akak sbb during that 3 months,
byk benda best yg terlepas...
antaranya is, dalam kelas langsung xleh nak fokus...
and sampai skrg I'm curious how I'm able to buat
semua kerja sekolah during that time..(--',)
haha... tapi masa di sek dekat Alor Setar tu,
kami dah boleh bw diri....

so adik2 kena sedar di mana adik berada skrg ni...
drpd adik dok teringat orang jauh, lebih baik adik move on,
be responsible dgn apa yg ada depan mata...
tapi jgn plak sampai lupa langsung org dekat rumah tuu...
klu xdak org dekat rumah tu,korang xjejak bumi Allah ni yerrr....

apa yg akak maksudkan bukan xboleh teringat dekat family,
tp kalau dah sampai tengok muka lecturer pun
terbayang muka mak/abah, xke haru-biru???

setiap hari, adik2 bangun, pergi kelas mcm biasa,
settlekan semua assignment yg ada...
buat revision.... then masa malam after isyak,
spend 1 jam telefon lepas rindu dgn parents.. 
haa... solosaii masalah...
bukan dok terperap melayan perasaan
dalam bilik sampai bengkak mata
sbb asyik menangis... assignment plak xpernah buat...
mase test hancusss... xmo2....

2-  makanan xsedap

ni satu hal buat akak ANGIN...
mase dok kolej, kerap kali akak dengar org complain ttg mknn...
hatta masa tgh tunggu mamat bangla/mamak/pakcik/akak/abg
tu masak depan mata pun, org sebelah akak dok sedap
mengata mknn xsedap...

cik adik oiii, mmg arr mknn tu xsedap mcm
mama kau masak kat rumah,... dah sah2 org yg masak tu mamat bangla/mamak/pakcik/makcik/akak/abg dewan makan,
100%xkan sama mcm makanan dekat rumah....
adoiii... satu lagi, org complain bab harga mahal...

bab mahal/murah mmg akak xmau cakap apa...
sbb kalau dah ambik nasi+ayam goreng seketul+sayur satu senduk,
korg rase harga dia bawah RM4 ka? no.. no.. no..
dgn keadaan negara sekarang,
jangan mimpi arr nak dapat RM 3.50 sepinggan...
dulu mase akak sem 1&2, mmg boleh dapat RM3/pinggan...
but masuk jer sem 3 dan keatas sampailah mase degree,
paling murah is RM4... itu kalu amik ayam+sayur la...

so zaman skrg ni, klu korg nak murah, sila jgn ambik ayam yer...
mkn nasi, sayur+sambal belacan jer...
akak rasa lauk mcm tu pun paling murah pernah akak dapat is RM3.50...

my advice is, klu nak berbaloi, buat mcm akak....
beli nasi penuh pingan, ayam seketul (bhgn sayap atau isi) and sayur...
cost mayb around RM6... itu kira paling murah
akak boleh dapat di kedai yg mahal...
klu di kedai yg murah, boleh lah dapat RM 4.50/pinggan.... 

then akak akan makan lebih kurg pkul 2 ptg
(cover lunch and dinner terus....)
@ korg boleh mkn 2 kali... I mean, makan separuh pkul 12
and separuh lagi makan pkul6....
that's why aku suka amik sayap atau isi sbb bhgn tu boleh bahagi dua....
utk air, aku lebih suka minum air watercooler sejuk/buat nescafe panas/sejuk....
so sehari bajet RM 6 utk makan...
alhamdulillah, di bumi Merbok nie still boleh
dapat makanan dgn harga tuu...
klu lapar time malam makan jer maggi/roti... dah nak berjimat kan,...
klu dah xlalu telan maggi, buleh makan roti,
kalau dua2 xlalu nak makan, tok sah dok berjimat...
sonang cerita... sbb kita hidup bukan utk makan,
mase belajar nie, kita makan utk hidup...

3 - jalan jauh nak ke kelas
bg akak masa nie paling best sbb mase nie laa
akak bole tgk ragam org xsabar, ragam org marah/merungut,
ragam org kaya (jenis jalan lengang-lenggok
mcm mak datin nak pergi dinner)...
satu lagi, ragam org lewat ke kelas...
fuhh... dia punya laju berlari sampai xhirau
dah color tudung yg contra gilaa dgn baju...
but majoriti is ragam orang merungut laa...
yer laa... for them, jarak dr kolej nak ke bgnn kelas jauh GILAAA!!!

tambah2 gi for those yg duduk di Murni 2 nak kena pegi kelas di Kabin....
budak UiTM Kedah mesti faham kan betapa dekatttnyaaa
jarak antara 2bgnn ni... haha...
akak pernah kena mcm ni... but nasib akak baik bcoz kelas petang so,
mase balik kelas, keadaan agak redup laa ckit
sbb dah petang kan... kesian for those yg kelas tgh hari...
haha... but HEY!! korg nak menuntut ilmu, bukan nak pergi club...
dah tahu nak pergi kelas, naper nak pakai macam pergi dinner...
lip lap sana sini,... 

cuma bygkan pahala korg dapat nak ke kelas...
bagi akak xlah jauh sgt... cuma mula2 tu mmg lelah jugak la,
tp klu dah biasa, xjadi hal lah...
drpd dok merungut sbb bgnn jauh,
lebih kau diam jer masa jalan...
nak bercakap pun kena guna tenaga kan,
so drpd bazirkan tenaga utk bercakap, lebih baik kau diam...

and dsbbkan kena jalan jauh,
akak n my twin akan keluar bilik 45 minit lebih awal...
kami berjalan lebih kurg setengah jam,
and of coz lah kami sampai kelas awal kannn...
so, selalunya kami akan duduk di kerusi utk
hilangkan ponat and peluh... xpun, if dalam kelas xada org,
kami akan masuk and pasang aircond siap2...
sambil2 tu bolehlah lelap 10 minit b4 tunggu lecturer masuk...

~IMPORTANT~
biasakan diri utk tiba awal dari lecturer...
sstgh lecturer xkisah student lambat
but for those lecturer yg kisah, berkat ilmu tu xada bila
lecturer terkilan dgn sikap kita...

lecturer xkan tunjuk yg dia xsuka kita
but kesannya pada kita adalah,
kita sukar nak faham,
lambat nak faham, xberminat nak belajar
and yg paling teruk kesannya is kita hilang tumpuan dalam kelas...

my experience, masa diploma mmg akak paling awal sampai kelas,
but mase degree akak antara yg last sampai kelas...
mmg ada beza... akak sendiri akui yg
mase degree, akak byk main,...
but alhamdulillah, akhir sem lepas akak decided untuk berubah...
and I'm still trying to change....

sstgh org akan kata mayb akak ni dah xmcm dulu...
jarang bercakap and suka menyendiri...
but I need to be "the real me"...
I want "the old me" back mcm mase diploma dulu..
mayb I'm quite skema dulu but I just realized that
aku lebih happy if aku jadi diri aku yg dulu....
and I'm currently steps toward that....
I just missed the old days...
I missed all of u too... sampai satu tahap,
aku dah lupa mcm mana rasa seronok belajar
mcm yang aku pernah rasa time diploma dulu...
*jangan biarkan diri terpengaruh dgn org lain...

4 - bau getah skrap...
maklum lah, Uitm Kedah kan dekat pokok getah...
so mmg akan ada natural perfume time pagi...
haha... mase diploma dulu masa hujung minggu,
aku, my kembar and 3@4 org classmates akan keluar dlm pkul 7,
jalan-jalan keliling uitm...  disbbkan dah biasa dgn bau skrap,
maka mase pagi, rase macam fresh je bau tuu...
then kami akan berjalan pergi ke padang atas
sbb dekat situ ada tempat mcm ala2 PLKN...
then kami duduk di tasik dekat pondok pak guard...
after that, kami berjalan balik ke Dewan Makan utk breakfast...

skrg mmg xbau dah laa coz skrg dah duduk luar...
bukan duduk kolej dah...

aku teringat ada satu masa tu, time perjumpaan dgn rektor...
aku xingat tahun berapa but Rektor masa tu is PM Dr Haidar Dziauddin...
ada sorg student ni cadang supaya UiTM Kedah
tanam lebih banyak pokok bunga...
masa that student tu cakap, satu dewan terdiam 3 saat,
lepas tu mmg gelak sakan arrr....
adik oiittt...
first time akak dok situ tahun 2011, lagii kuat bau dia tau...
tp sbb dah biasa so mcm dah nothing dah bau tu...
I think skrg bau dah tak kuat mcm dulu dah...
and I agreed with panel malam tu.
(klu xsilap akak, panel malam tu
adalah Rektor, Timbalan Rektor, and Pengurus Kolej...)

Yang bagi respon utk cadangan brilliant adik tu is Rektor...
and Rektor tu balas lebih kurg mcm ni...
"bau tu yg korg akan rindu nanti..."....
mmg satu dewan gelak sakan kat adik tuu...
and believe me, bau tu mmg kenangan yg xleh nak dilupakan laa...
(^^,)

jangan takut salah...
masa tgh belajar nie lah, kita berpeluang nak buat salah....
nnti dah abis belajar,
mmg xdak ruang untuk kita buat salah...
akak bukan suruh langgar peraturan...
NO yerr... apa yg akak maksudkan
of coz berkaitan dgn akademik....

takut sgt jawapan tu salah, sampaikan nak kena ada
contoh jawapan, baru boleh jawab soalan....
mana boleh mcm tu... habis, time exam,
xkan nak kena ada cth jawapan,
baru ada confidence nk tulis jawapan??...

lagi satu, contoh jawapan tu adalah jawapan orang lain..
so, kalau adik2 tulis jawapan
berdasarkan cth jawapan tu,
itu bermakna you bukan tulis jawapan you...
you tulis emula/ephrase jawapan rg lain...
so dalam ert kata lain,
you sama seperti meniru...

why don't you jawab berdasarkan pemahaman you dulu,
bila dah check jawapan/discuss dalam kelas,
baru buat semula jawapan tuu..
tu barulah orang kata belajar dari kesilapan...
you akan jadi lebih faham dgn subjek tu...
sbb masa 1st time tulis jawapan tu,
you curahkan segala pemahaman you,
then bila dah discuss jawapan tu,
you akan tulis jawapan utk soalan yg ama kali ke-2...
at that time, you akan tahu sama ada
pemahaman tadi tu betul atau salah...
So, jgn takut utk buat salah...

that's all from akak...
good luck for you guys...
kalo2 terjumpa akak dekat U,
tegur2lah... senang jer nak cam akak...
tgk jer student paling skema+selekah,
yg jalan sensorang, haa itu lah akak (^^,)
~Ganbatte minna~

Sunday, 20 November 2016

Segmen Blog Review Safirul Amar

lagi 4 hari jer lagi b4 cuti mid sem start...
mmg xsabarrr sgt nak lari sekejap dr bumi Merbok nie...
dah lama xjejak tanah Jitra...
haha...
~mcm jauh sgt kan Merbok ngan Jitra,
sdgkan still dalam negeri Kedah...~
btw, yg penting is aku dah lah lama
xmerasa makanan homemade...
yer laa... duduk Merbok asyik
nasi lemak ayam kicap RM1+cucur RM1...
but I'm not complaining,
because even everyday aku makan that menu,
I like!!! my fav ARE karipap, keria, burger M'sia, kek coklat,
kuih kacang, donut,... selalunya aku akan beli campur
but 3 biji lain2 jenis sbb 3biji=RM1...
Ohh mannn.... nanti since aku dah final sem, gerenti aku mesti
kempunan that makanan...

orait, enough with makanan,
actually aku nk story yg aku tetiba ja teringin nak di'review'...
what I mean of coz aku nak org review my blog...

sblm nie mmg xpernah orang complain about my blog,
so, teringin jugak nak dgr org komen coz my blog nie
mmg just guna basic template yg mmg dah disediakan...
100% biasa, not extraordinary punya blog....

klik SINI utk join

buat yg nak join click link bawah banner yer...
tarikh tutup is hari ni; 20 NOVEMBER 2016...
(^^,)


Tuesday, 1 November 2016

ME after 2months

first entry for NOV...
oppss.. NO.. NO...
it is first entry after 2 months...

I'm really busy nowadays...
busy with what so called assignments, tests,quiz...
huh... busy lah sgt~~~(--')
dah nama pun final year student
so its useless to complain right now...

but surprisingly, i like this situation...
i mean i only realized how busy the student is,
just when i reached my final year...
what i think right now,
i gonna miss this moment...
doing assignments...
making slides for presentations...
ohhh... deep in my heart,
i will miss this moment....

but i can't denied that,
somewhere in my heart,
i really want to work...
earn money...
and most importantly,
i want to travel...
haha (^^,)

btw, need to make quick update...
definitely it's about HSJ...
they just released their 17th single...
Fantastic Time
and it is sooo kakkkoiii....
(^^,)
it consists of 5 songs
and I already fall in love with Wonder Road...
the reason is:
I can listen Yabu high tone,
Yamada angel voice and also
Yuyan-ori-voice...

and this three members voice unexpectedly blend well...
I agreed with Yabu (he mention in his message to TOBIKKO)...
i didnt expect their voice really blend well...
I do expect it can be mixed together but
it really nice,good combination....
one more thing,
I like when the members change their part in singing one paragraph of the song...
anoo... how can i describe it huh???
what I mean is;
there is a part in WonderRoad
where if non-Tobikko listen to it,
mayb they think there only one person who sang it,
but actually there are 7 person sang that part...
ooh... I reallly love that....

never mind, i will make full update...
mayb during my mid term break....

Pic from Arigatou

orait...
need to end this entry right now,
the next class will start at 3...
so its better for me to end it here...
wish me luck (^^,)

Wednesday, 31 August 2016

[RESEPI] Kentang rangup Rosemary

hari nie addinfarhani nak share satu resepi nie...
kali nie bukan addinfarhani yg masak,
but my mom yg masak..
addinfarhani jadi tukang tengok+tukang makan jaaa....

so, ini dia...
Kentang Rangup Rosemary


currently kat umah nie ada 6 org jer...
(xcukup sorg; adik lelaki aku still ada kat KL...)
so, basically this recipe utk 6 org yg besar2 makan yerr...

bahan-bahan
10 biji kentang
serbuk Rosemary (my mom guna yg Tesco tu jerr)
garam
minyak utk menggoreng

1~ basuh kentang2 tu bersih...
xperlu kupas kulit...
just basuh kulit tu bersih2 utk buang tanah
yg melekat kat kulit kentang...
then potong la besar2 mcm dlm gambaq tu...
my mom potong 12 utk sebiji kentang....

2~ rebus kentang tu sampai empuk...

3~ bila dah empuk, toskan kentang tu..
biarkan ia sejuk sekejap...
my mom biar dlm 30 minit macam tu laa...

4~ goreng kentang2 tu sampai jadi keemasan...
then letak dalam satu bekas..
lepas ni nak kena bakar pula...

5~ Di dalam bekas yg berisi kentang2 tu, letak sedikit minyak...
my mom letak lebih kurg 3 sudu besar...
sesapa ada olive oil lagi elok laa but my mom
guna balance minyak utk goreng kentang tadi...

6~ then, taburkan sedikit garam dan serbuk Rosemary...
serbuk Rosemary tu, letak jer ikut suka hati... 
klu ikut my mom buat,
dia tabur lebih kurg 2 sudu besar makan...

7~ lepas tu, gaulkan garam, minyak and serbuk Rosemary hingga sebati....

8~ then masuk dalam oven and bakar selama 3 minit...
klu nak guna periuk ajaib tu pun boleh...
agak2 dah jadi keperangan,
dah boleh angkat dah...

sedia untuk di~ngapppp.....

-----------------------------------------------------

kat luar mendung jer dari pagi tadi...
so, mmg dok umah jer lah hari ni...
and menu utk makan tgh hari tadi adalah...

alhamdulillah... kenyang~~~
(^^,)

Monday, 29 August 2016

i'm senior!!!

alhamdulillah...
semuanya dipermudahkan...
diharapkan segala urusan yg bakal aku tempuhi
juga berjalan lancar, insyaAllah~~~


I'm senior!!! haha...
ehhh~~~ so that's mean err... err..
aku antara yg dah tua...(--',)

aku kini berada di tahun keempat, semester akhir...
baru jer abis register semua subjek
(except subj elektif sbb dah penoh~~~)
& next week, class akan bermula...
need to concentrate...
i think I'm saying this all the time,
but still failed to practice it seriously...(T-T)....

but kali ni, no more excuses...
no more main2...
no more tidoq dlm kelas... no more malas2...
so that, at the end there will be no more crying...
insyaAllah...(^^,)

Friday, 26 August 2016

Itadaki High JUMP [1] (they have reached their 50 eps!!!!)

Countdown 50 eps end!!!
and now I manage to review all ep!!!
never imagine that I'm doing this kind of updating... haha...


ITADAKI HIGH JUMP

it is the only one variety show hosted
by all 9-members of JUMP....
the first ep aired on 29/12/2014
but at that time, the show not yet
become a regular show...

the producer decide to put
Itadaki High JUMP as a regular show
after they receive positive feedback
from the audience...
bcoz of that, at the end of 2nd ep (11/6/2015),
JUMP and also the audience receive 
BIG surprise where the producer inform
that Itadaki High JUMP become the regular show
starting July 2015
(^^,)

in Itadaki High JUMP, the members will challenge
any emergency issues...
every week, the chosen members will be given
an issue proposed by audience...

together they will face all the challenge to overcome the issues...

for the examples,
make the children believe it's a dream and conquer hated things,
decide which food provide the most warmth,
will the person become/act funny when they
are having over the limits muscle ache...

until 24/8/2016, they reach their 50 eps... 
they have solved many issues
but there also some issues
that they can't solved...
and here, I just want to review
each ep and the challenge (^^,)

Tuesday, 23 August 2016

Cursor name dari Rrai



tq Rrai utk cursor nama tuu...
hehe... bila terbaca entry Rrai sebelum nie,
tetibe jer addinfarhani decide nak request cursor name...
xsangka plak sekejap jer Rrai buatkan....
mana2 g teringin nak tengok cursor2 name
yg dibuat saudari Rrai nie, tekan sini yer....

ahah... lagi satu, thanks utk simple tutorial
very helpful and senang faham...
btw those yg nak tahu macam mana nak ubah cursor,
boleh try pegi jenguk entry tu yer...
(^^,)

Cara nak ubah Icon Blogger / Blogger Favicon

since aku dlm mood decorate+renovate my blog,
maka nya malam tadi aku menjadi terlebih rajin
nak study kat bhgn layout blog...

tekan punya tekan, aku curious kat bhgn favicon,
sbb sblm ni aku xpernah teringin nak tekan...

Favicon (favourite Icon) tu icon Blogger...
alaa... yg B color oren tuu...


saja laa aku tekan Favicon tuu...
rupanya kat situ kita boleh upload any images
yg bersaiz segi empat sama
and yg penting it must be less than 100KB
utk gantikan icon B...


so, meh sini aku tunjuk cara nak tukar Icon B tu ke
any image icon ikut korg punya ska...
macam aku, aku decide nak guna icon
yg hanya ada 2 huruf,
af=addinfarhani...

so, ni cth icon yg aku nak letak tuu...


bila dah ada image, korg pegi ke Dashboard>Layout....
and Favicon tu letaknya di bhgn atas skali...


korg tekan edit...
and akan keluar macam bawah nie...
  

Korg pilih image utk icon baru korg...
(cer tgk aku dah gariskan yg image tu
mestilah kurg drpd 100KB..)
bila korg dah pilih image, akan jadi mcm ni...:


so, just tekan Save....

~the end~

based on apa yg jadi kat aku,
image icon baru tu ambik masa jugak lah utk muncul...
klu mcm aku td, aku siap ubah semua dalam jam 9 mlm...
and pkul 11 tadi baru muncul icon tuuu..
bila icon tu muncul, blog tu akan jadi mcm ni lah.... 


mcm tu jgak lah kat acc Youtube korg..
if korg ada letak link blog korg, icon baru blog
korg akan muncul situ...


so selamat mencuba...(^^,)
just comment bawah ni, if ada prob yer...

Monday, 22 August 2016

Olimpik Rio 2016


seharian aku hari ni dok membaca
luahan rakyat Malaysia tentang Olimpik Rio 2016...
and hampir 80% daripadanya aku setuju...
yg lagi 20% tu, aku xsetuju...
mcm mereka la plak yg dok pulun lawan kat Rio tu...
asyik kondem org jer...


Coubertin's Olympic ideals:
The most important thing in Olympic Games is not to win but to take part,
just as important thing in life is not the triumph but the struggle.
The essential thing is not to have conquered but to have fought well.

Pierre de Coubertin is the one who proposed
the Olympic Motto: Citius, Altius, Fortius
(Faster, Higher, stronger)

 info from OlympicGames

utk Olimpik Rio 2016, Malaysia berjaya meraih
4 pingat perak dan 1 pingat gangsa...
~tahniah!!!~

(pics credit to the rightful owner)

aku ambik kesempatan ni nak say congrats
utk SEMUA ATLET yg mewakili Malaysia...
xkisah la menang ke x, pingat perak ke,gangsa ke,
yg penting anda2 semua telah BERJAYA
membawa nama MALAYSIA
ke pentas sukan antarabangsa
yg disertai ribuan atlet dari ratusan negara...

pic from AstroAwani

aku tahu semua atlet dah pulun habis-habisan...
buat yg berjaya, double congrats...
yg xberjaya, still I want to say congrats for
setiap penat lelah anda dalam setiap perlawanan...

Insya-Allah utk next Olympic Tokyo 2020
semua yg dihajati akan tercapai
(^^,)

Sunday, 21 August 2016

Book Giveaway by Abam Kie and Friends

buat semua ulat2 buku,
sini addinfarhani nak kabor satu GA nie...
yg bukan ulat buku pun boley join (^^,)....

tarikh akhir is on 9 Sept 2016...
sempat jer lagi klu nak join...


KLIK SINI utk join

hadiahnya is of coz la buku...
they are looking for 12 org pemenang...
ahah!! nak try luck ker??...
klik jer link bawah banner tu...
dlm nak try luck, boleh jgak
nak tambah kenalan baru (^^,)

~good luck semua peserta~


VOICE ~Listening to the voice of dead person~

another japanese drama..
its focus on training period of medical students....


VOICE [ヴォイス]

it is about how 5 medical students
go through their seminar in forensic medicine...


they received body that need to be autopsy...
some people thought that everything end when you died...
but there also some people not say so... they strives
to convey the deceased last words...


medicine often used to save the live people
and medicine also can be used to save the dead person...

the story began when Daiki, who want to enter 
heart surgery seminar puzzled as he saw his name
under forensic medicine seminar...
bcoz of that, Daiki approaches Professor Sagawa
and asking for explanation...

at Forensic Medicine Research Lab,
Professor Sagawa asking Daiki the reason why
he want to enter heart surgery seminar..
hearing that, Daiki said medicine is meaningless
after the heart stops...
however, Professor Sagawa believe that
medicine also needed by the dead person...
"...Listening to the voice of dead person...
don't you think it is good that sort of medicine exist too?..."

together with Ryosuke, Kanako, Teppei and Akira,
they start exploring the mysterious of death...
by using their knowledge on forensic medicine
plus with imagination, they able to convey the last words
of deceased to the deceased family...


they do not show 100% on the forensic procedures,
I think it is just 25%... another 75% is involved on investigation...
they do explain the simple procedures
but not the whole process...


Eita as Daiki Kaji
he is full of imagination... the smartest...
but sometimes quite annoying...
he always asking "why??"
and could not stop thinking until he gets the answer....


Toma Ikuta as Ryosuke Ishimatsu
his father is hospital director... so other people thought that
he may followed his father steps
but at the end he choose to be in Forensic Medicine...


Satomi Ishihara as Kanako Kuboaki
another excellent person....
the others called her as Aki...
she used to be cold person but at the end
she realized that she need to get along with her fellow members...
the reason she entered forensic medicine is she want
to know the cause of her mother's death....

 she still young when her mother died...
people told her that the cause is heart attack...
but she doubt to satisfied with that explanation...
it is becoz she saw one suspicious injury at the leg...
with that reason, she chose to study forensic medicine...


Yuki Sato as Akira Hanei
He used to be in biker gang...
but one day, he had been accused of killing
even though he does not pouch that person...
 from the autopsy, it's proven that the cause of death
is cerebral hemorrhage...
he could not imagine how his life going to be
if the forensic medicine did not exist...
starting from that day, he stops being yankee
and studying for forensic medicine...


Yuya Endo as Teppei Kirihata
his father is dentist...
at first he want to be dentist too
but one day, he watch foreign drama
about medical examiner... starting from that moment,
he is interested with forensic medicine...


Saburo Tokito as Professor Sagawa


Akiko Yada as Reiko, assistant Sagawa


Shigeru Izumiya as Kaburagi Makoto
he works in laboratory at forensic lab


Shigenori Yamazaki as Detective Ohwada


Mari Hamada as Houko Hanei
she is Akira's mother...
she has a cafe... err.. or may be we called it
as retaurant...
Akira and his friends always hang out there...


so basically, this drama is full of surprise....
love their friendship, teamwork...
we need to think while watching...
if we miss a clue, we can't understand the result...
it is worth to watch, I tell you....

"...We didn't run from the truth that was in front of us...
That' how the five of us were able to make it this far, together..."



Thursday, 18 August 2016

Mr.Flawless [PV & PV Making]


Mr.Flawless PV had been released!!!!
I don't know the exact release date
but if I'm not mistaken,
the PV had been released today...
I mean those 10,000 lucky Tobikko received their copy today...

and today is my day as I was lucky enough
to get chance to watch
MR Flawless PV & PV Making!!!
I was really excited!!!
arigatou narqissa for sharing it...
(narqissa is one of 10K Tobikko who got the copy of Mr.Flawless)

Mr Flawless is one of the HSJ subunit song
that included in their 5th album
that released last month (july2016)


this song perform by this sub-unit
consist of this three takaii-people...
Yabu Kota, Nakajima Yuto, Takaki Yuya
~tonikaku takaii~

actually, the group is  based on JUMQ 2(quiz session)...
before the quiz start, HSJ members need to choose a ball
to form group.. the group is based on ball's color...
and the winner from JUMQ 2 will get reward
where they will have PV for their new song...

since Yabu's group won in JUMQ2,
they will have their own PV for their song; Mr.Flawless...
make a way... make a way...
our Mr. Flawless are on their way...



Yabu Kota
in the PV making, the way he treat Yuto
makes him looks like nii-chan... haha...


Nakajima Yuto
he is energetic like always neee...
since he is the youngest among them,
I think he quite childish too nee...
but in a good way... (^^,)


Takaki Yuya
he is childish...!!!
even he same age as Yabu-kun
but they definitely has different character neee....
one more thing, he sooo scared
towards bug/something like that...
even though he's not talking much in PV making,
but when he talk,
it must be something happened... haha...


he got teased nee by yuto&yabu... haha...
love that scene... & our yuyann is blushing???
that's funny...

overall, I'm totally satisfied and enjoy while watching the PV Making...
I can't wait to watch their live performance at concert...

before I ended this post,
I just want to share a good news!!!!...

I just make a short conversation with the winner
and you know what,
I got permission from  narqissa
to share the link of it!!!....
...arigatou...

for those who want to watch it,
you can click this...