Tuesday, 23 August 2016

Cara nak ubah Icon Blogger / Blogger Favicon

since aku dlm mood decorate+renovate my blog,
maka nya malam tadi aku menjadi terlebih rajin
nak study kat bhgn layout blog...

tekan punya tekan, aku curious kat bhgn favicon,
sbb sblm ni aku xpernah teringin nak tekan...

Favicon (favourite Icon) tu icon Blogger...
alaa... yg B color oren tuu...


saja laa aku tekan Favicon tuu...
rupanya kat situ kita boleh upload any images
yg bersaiz segi empat sama
and yg penting it must be less than 100KB
utk gantikan icon B...


so, meh sini aku tunjuk cara nak tukar Icon B tu ke
any image icon ikut korg punya ska...
macam aku, aku decide nak guna icon
yg hanya ada 2 huruf,
af=addinfarhani...

so, ni cth icon yg aku nak letak tuu...


bila dah ada image, korg pegi ke Dashboard>Layout....
and Favicon tu letaknya di bhgn atas skali...


korg tekan edit...
and akan keluar macam bawah nie...
  

Korg pilih image utk icon baru korg...
(cer tgk aku dah gariskan yg image tu
mestilah kurg drpd 100KB..)
bila korg dah pilih image, akan jadi mcm ni...:


so, just tekan Save....

~the end~

based on apa yg jadi kat aku,
image icon baru tu ambik masa jugak lah utk muncul...
klu mcm aku td, aku siap ubah semua dalam jam 9 mlm...
and pkul 11 tadi baru muncul icon tuuu..
bila icon tu muncul, blog tu akan jadi mcm ni lah.... 


mcm tu jgak lah kat acc Youtube korg..
if korg ada letak link blog korg, icon baru blog
korg akan muncul situ...


so selamat mencuba...(^^,)
just comment bawah ni, if ada prob yer...