Thursday, 12 January 2017

JOM ~~~



alhamdulillah...
last Tuesday, aku sempat utk menderma darah buat kali terakhir...
erk.. kali terakhir??
kenapa kali terakhir?
lepas nie xbole derma dah ka?
haha...

bulehh jaa nk derma lagi lepas nie,
but not as Student UiTM Kedah lagi dah...
after this, as public member...
noted here, I'm still willing to menderma if berpeluang...

seingat aku, aku start derma masa aku diploma sem 1...
masa tu aku join Kesatria...
so niat time tu nk dpt markah lebih utk Kesatria,
at the end, dpatlah markah lebih sbb pi derma darah...
(^^,)

but lepas abis ja Kesatria time Sem 3 Diploma,
that program (Derma Darah) dah jadi mcm aktiviti wajib
utk aku and my friends setiap sem...
bila dgr ada van DermaDarahBergerak datang,
secara automatic aku n my friends akan pegi jenguk that team...
bila dh sampai, mmg kami pun terus arr beratur...
selalunya, team tu akan buat at Library or at bangunan HEP...
ada skali tu mereka buat di perkarangan foodcourt, di tepi tasik...

and seingat aku lagi,
2 kali ja kot aku xboleh derma sbb
time tu hemoglobin darah aku rendah....
apa yg aku baca tadi, hemoglobin darah rendah means,
kita kekurangan darah atau darah cair...
so nak bg tambah darah, or bagi darah pekat balik,
bykkan mkn mknn yg ada zat besi yer...
apa yg aku tau, makan hati ayam and tauhu
boleh tambah darah balik...
*mohon expertise di luar sana inform yer
kalau2 maklumat nie salah...

lepas ja derma,
selalunya aku akan beli something utk reward diri aku...
haha... as usual, it's makanan...
yup, aku akan beli nasi but nasi that day special ckit...
bukan selalu kannn...(^^,)

bukan tu jaa...
bila kita derma, kita akan dpt goodies bag...
dlm bag tu ada mcm2...
mcm yg aku pernah dapat,
ada air kotak, biskut tiger/munchys,
mineral water...
ada skali tu, aku dapat sijil...

apa2pun, buat semua readers yg sudi singgah blog hamba nie,
meh lah kita gi derma darah...
xlama, sekejap ja proses nak derma tuu...
1/2jam jer, semua settle...
and mmg bohong arr klu aku cakap xsakit...
jarum kowt, mmg arr sakit...
but sakit tu tidaklah sesakit sakit nak cabut gigi...
nie pendapat aku la...
but it's worth to try laa...
klu xboleh nak pegi selalu,
sekali seumur hidup pun jadi arr... (^^,)