Saturday, 18 February 2017

[RESEPI] Ubi Kayu Goreng

~Ubi kayu goreng~

seingat addinfarhani,
addinfarhani pernah makan 2 kali jer ubi kayu goreng nie...
first masa nak balik kg and second mase otw dr uitm nak balik rumah...
lepas tu mmg dah xmakan ubi kayu goreng sbb kalau gi beli jer, mesti beli keledek goreng and pisang goreng... hat lain xtgk dah (^^,)

since kawan mama addinfarhani ada bagi berbiji-biji ubi kayu,
so addinfarhani pun decide nak try buat ubi kayu goreng...
berbekalkan resepi dari bbrp laman blog yg addinfarhani terjah,
maka terhasillah ubi kayu goreng air tangan addinfarhani...


besar-besar rangup berkriuk-kriuk....(^^,)
tgah mood rajin so dapatlah buat ubi kayu goreng...
simple jer nk buat.... here, addinfarhani kasi resepinya...

~ubi kayu goreng~
2 biji ubi kayu (saiz sederhana)
3 sudu besar gula
kelapa parut (berpadanan dgn ubi)
sedikit garam

nie bahan utk bancuhan tepung...:
secawan tepung gandum
sedikit garam
air secukupnya

minyak utk menggoreng

cara - caranya:

1 - Rebus ubi kayu tu sampai empuk... then lenyekkan ubi kayu tu... sbb nak cepat, addinfarhani ikut nasihat sorg blogger ni, which is guna lesung batu utk lenyekkan ubi tuu... abis jer lenyek, letak dalam satu bekas...

2 - lepas tu, campurkan kelapa parut, gula and sedikit garam ke dalam bekas yang berisi ubi yang dah dilenyek tadi... gaulkan hingga sebati...

3 - biarkan sejuk sekejap... lepas dah sejuk sikit, barulah boleh kepalkan ubi tadi tu bagi jadi bulat-bulat comel.

Saiz ikut ska... addinfarhani buat saiz besar...(^^,)

4 - then,boleh prepare bancuhan tepung.. jgn bancuh cair sgt, sedang-sedang jer... mcm bancuh tepung untuk pisang goreng...

5 - dah boleh goreng...celup ubi tadi tu ke dalam bancuhan tepung satu persatu then goreng sampai kuning keemasan...

6 - angkat dan hidang... 

jap2... b4 nak makan, pi bancuh teh@kopi@nescafe dulu,
barulah ada umpph....(^^,)
~selamat menggoreng....~