Sunday, 18 June 2017

Projek 1 ~Kenangan Ramadan~

Jom join this!!! first time nie addinfarhani buat...
Collection of Kenangan Ramadan
...dari pengalaman suka duka pahit hempedu nangis ketawa blogger...

tetiba semalam addinfarhani dapat idea nak buat projek nie...
iklan kurma, baju raya semua dah keluar
so, bahang Ramadan al-Mubarak mmg dah terasa...
tu xtermasuk kawan2 addinfarhani yg still berhempas pulas nak ganti posa...
hehe...

okey.. ni nak start citer pasal projek tu...
that projek is Kenangan Ramadan ....

Kenangan Ramadan, addinfarhani, Ramadan 2017,

kenapa nama projek tu Kenangan Ramadan ?
actually, addinfarhani teringin nak tahu ambil tahu
Kenangan Ramadan rakan2 blogger sekalian...
I believe setiap dari kita mesti ada own experience kan,
so even main point sama but still situation tu mesti lain punya lahh...

Kenangan Ramadan ni focus on apa2 jer, dimana asal masuk jer bulan ramadan,
automatik anda2 semua teringat ttg kenangan tuu...

klu dah nama pun kenangan, so of cozlah benda yg dah lepas kan...
org kata benda yg lepas usah dikenang,
klu dok mengenang jugak, meh story dekat addinfarhani (^^,)
xkishlah citer sedih ke, citer masam ke, manis ke,
pahit hempedu pun kalau sudi kongsi,
addinfarhani lagilah sudi nak tahu...

focus projek ni mmg on blogger semua...
xkisah duduk jauh nun di utara atau di selatan...
even di sabah/sarawak/brunei, kalau tersinggah kat entry ni, nak join, boleh jerrr...
and kot2 ada non-muslim yg dapat chance merasai Ramadan,
and teringin nak join, pun dialau-alukan....
kiranya terbuka buat semua, yg penting mesti ada blog...

xada hadiah utk this projek since tujuan projek ni hanyalah semata-mata
nak buat collection kenangan ramadan dari blogger...
xkisahlah blogger senior ke veteran ke, if ada blog, hah blogger lah tu!...

tempoh projek nie berlangsung dari hari ni (18/5/2017) until 18/6/2017..
sebulan jer dari tarikh hari nie...
yer laa... on that last-day, kita hanya ada seminggu lagi jer nak raya...
and actually, addinfarhani rancang nak buat Kenangan Raya plak...
but tengoklah mcm mana, klu hasil memberangsangkan, ada sambutan utk Kenangan Ramadan, maka addinfarhani akan teruskan dengan Kenangan Raya...
~insya-Allah~

so rules senang ja...

1) mesti ada blog...
2) follow blog addinfarhani include Google+ skali...
3) buat post tajuk Projek 1 ~Kenangan Ramadan~...
letak banner tu skali dekat post anda tu and don't forget utk link kan balik ke entry ni (^^,)...
lepas tu, citerlah apa yg anda nak kongsikan.... nak buat pjg pun xpa, nak buat pendek pun xpa,
yg penting dapat difahami...
4) and last skali, drop link entry anda at ruangan comment dekat entry ni... so that, nanti senanglaa addinfarhani nak jejak entry anda...

nanti addinfarhani akan buat satu pinned post khas utk
Collection of Kenangan Ramadan
...dari pengalaman suka duka pahit hempedu nangis ketawa blogger...
and kat situ, addinfarhani akan listkan each entry from each blogger yg join projek nie...

sonang ja kan.. orait... meh addinfarhani nak start citer dulu... gini sih alkisahnya....


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

cerita ni addinfarhani xpasti nak letak dalam kategori masam or manis...
coz bila dikenang, mmglah masam but bila terimbau tanpa disengaja,
terasa manisnya... hahaha...

addinfarhani start merasa berpuasa sendiri (jauh dari family but I have my twin and friends along that period) dari addinfarhani form 4 and sampailah sekarang ni... kiranya boleh kira dgn jari laa berbuka+bersahur dgn family...

so, to be exact, kenangan ni terjadi mase addinfarhani diploma Sem 1 @ Sem 2...
peristiwa bertuah tu terjadi on first-day Ramadan...
ko bayangkan perasaan aku gi mana masa tu.. hari first ramadan plak tu...

ptg tu, addinfarhani and my twin berjalan lah gi pasar ramadan yg dekat kolej kami...
hari first kan, mmg nafsu mengalahkan badang la...
semua nak sapu... and at the end, kalau xsilap addinfarhani,
mknn yg kami beli mmg penuh satu meja belajar
even kami duduk bilik berdua jer....
dengan kuih, air, roti, nasi... semua ada!!
masa bila nak makan pun xtau...

mase dah balik dari memborong makanan tu,
still ada lagi 1/2 jam lagi sblm nak berbuka...
so, kami pun hidang la mknn utk berbuka...

makann semua kami letak dekat tengah bilik...
air plak letak siap2 dalam bekas tupperware tinggi...
karang letak dlm bekas rendah, tumpah plak nanti,
dah jadi satu kerja plak nak mengelap time2 maghrib nie...

dah siap hidang, kami pun baring lah atas katil,
nak tunggu waktu berbuka kan...
mase tu mana ada laptop gi, so penyudahnyer, baca novel, golek atas katil jer...
and mase tu baru sedar yang addinfarhani xada air kosong lagi...
kau tengok, dah beli dah air manis, still xcukup lagi, nak air kosong plak...

nak dijadikan cerita, kami set laa jam; 5 minutes b4 berbuka;
nak gi amik air kosong dekat water-cooler di ground floor (kami duduk di 1st floor),
so xlah tunggu lama sgt time nak berbuka nanti...
kira ngam2 lepas amik air kosong tu, naik bilik dah bleh berbuka terus...

bila sampai jer masa nak gi amik air tu,
kami dua org bangun, and terus ambil botol, utk isi air water-cooler...
lepas tu kami dua org terus laa melangkah keluar bilik, tutup pintu
and turun ke bawah...

mase tu xada org pun dekat water-cooler tu, kira lineclear la...
sambil dok isi air, dlm kepala dok teringat makanan yg beli tadi...
tgh2 dok ralit ambil air tu, baru perasan masa berbuka dah nak dekat...
elok jer settle isi air, terus kami dua lari naik atas...

but sampai ja depan pintu bilik, kami jadi terkejut, terkaku semua ada...
rasa lapar tadi pun, dah hilang xtau p mana dah...
sbbnya pintu terkunci!!!!
mmg spoil mood sungguh masa tu...
we lost words coz mmg salah kami pun sbb gi kunci pintu tadi...
*at that time, kami ni antara golongan yg jenis, asal keluar bilik je mesti tutup kunci pintu even tempat tu xjauh mana pun dgn bilik kami...

kami pun try lah mcm2 cara nak bukak pintu tu...
sampai satu tahap rasa mcm nak hempuk ja pintu tu...
tapi mmg xlah... mana larat nak hempuk/tendang pintu time tuu...

adalah bbrp org akak2 senior ni datang tolong,
but depa pun xleh bukak hatta try buka dengan cara selitkan kad dekat pintu pun xleh...
(cara famous nak masuk bilik bila terkunci dari dalam)
so, penyelesaian terakhir is dgn call pihak kolej (pakCik A)...

teringat lagi komen akak2 tu:
"pintu ampa nie mmg jarang terkunci, tu yg suci lagi tuu..."
"kena tepon pakcik A jer ni... xleh nak buat apa dah..."
thanks akak2 semua, even ada yg xpernah tegur, tapi tiba2 ja terboleh tegur time tuu...(^^,)

so, tgah2 dok peresoh nak bukak pintu, azan maghrib berkumandang...
addinfarhani rasa mcm nak gelak ja masa tu
sbb at the end kami berbuka dgn air water-cooler jer...
*moral story: jgn tamak sgt masa beli mknn time berbuka...

jap! jap! story xtamat lagi tau..
tu baru intro... yg jadi Kenangan Ramadan time tu sbb ni la...

time kami dua berbuka tu, ada sorg akak senior panggil kami
berbuka sekali dgn dia sbb roomate dia xada masa tu...
kami sbg junior yg baik, terus kata "Okeyh..."
perut kosong+kami plak bukanlah jenih tolak rezeki,
so kami pun berjalan lah gi bilik akak tu...
Bilik akak tu selang dua bilik jer dari bilik kami...

once we melangkah masuk jer, kami terkejut tgk makanan akak tu....
sekali rupernya akak tu beli pizza dowh!!!...
tiba2 terasa alhamdulilllahhh pintu terkunci haha...
sbb tu aku kata aku xpasti Kenangan Ramadan aku ni kategori masam or manisss...
time tu bila org berbuka dgn pizza mmg wauuu!! laa

bukan tu ja, klu xsilap aku ada lagi mknn yg ala2 western
tp aku lupa daa... yg masih terpahat di ingatan is that pizza ja
sbb kami mmg terkejut tgk pizza masa tu...
yer lah, dlm kepala dok terbayang nasib nasi tomato, roti, kuih, air yg kami beli kat pasar tadi,
sekali depan mata ada pizza... huhuhu...

then tgah2 dok makan tu, kami pinjam phone akak tu
sbb nak call pak cik A, nak suruh datang kolej tolong bukakkan pintu bilik...

since tu first day Ramadan, kebanyakan org mmg nak buat terawih la kan...
so, pak cik A nie mmg dah standby kat masjid masa tu...
jadi kami tunggulah sampai pakcik tu abis terawih...
but kami ingatkan dia nak buat 8, sekali dia buat full !!!...
adeh pakcik oiitt... tahukah engkau betapa frust yaa kami masa tuu...
but dia gi solat kan, so never mind lah...
and pkul 10 lebih mcm tu, baru pakcik A tu muncul...
masa tu kami dua org pun dah nak terlena tunggu that pak cik...

elok jer kami dgr bunyi tapak kasut naik tangga terus,
kami bukak pintu and nampak that Pak cik A lari2anak cari bilik kami...
masa tu sumpah hilang abis amarah kami coz that pakcik mmg lawak laa...
dia tahu yg dia lambat, so dgn pakai baju melayu, kain pelekat dia lari sambil naik tangga...
mmg buat kami rasa bersalah ja lah pakcik oiii... rasa mcm kami tgah buli pakcik2 naik tangga...
then bila nampak ja kami, mmg nampak sangat semput yaa tu pakcik oii...

elok jer Pak Cik A buka jer pintu bilik kami guna besi apa ntah,
terbentang depan mata kami makann yg belum terusik...
pak cik tu sengih jer tgk kami dua org...
yerlah, duduk bilik dua org but makanan macam utk 4-6 orang...

sabar ja laa... sengih pak cik tu mmg terkesan sungguh kat addinfarhani...
pastu Pak Cik A tu kata apa ntah kat kami,
xingat plak part tu, but memang malu xtau nak habaq laa time tuu...
xperlah, yg penting pakcik datang, even kena tunggu 2 jam lebih...
tq yer pakcik...

so apa jadi dgn mknn tu?
kami xbg pun kat pakcik A or dekat akak senior tu
coz mknn terdedah mcm tu, dgn tingkap terbuka lagi,
risau plak nak bagi kat depa...

makanya, kuih and air, kmi ngap masa tu jugak,
nasi and roti kami simpan utk sahur....
...the end...