Friday, 9 June 2017

Mee Jjajangmyeon

alhamdulillah...
hari ni dapat merasa mee jjajangmyeon (^^,)...
dah lama addinfarhani teringin,
dan hari ni, ada rezeki nak merasa...

Mee Jjajangmyeon, resepi, resepi Mee Jjajangmyeon,

kat mana addinfarhani dapat?
ahah!  thanks to MariMogo for the paste...
dgn adanya paste jjajang, mmg keje addinfarhani jd mudah (^^,)

Paste Jjajang, Mee Jajang, resepi

tekan sini utk ke FB MariMogo

meh sini addinfarhani nak kongsi resepi...
*MariMogo ada provide resepi

okey... ni ikut cara mcm addinfarhani buat:
*utk 5 orang

bahan2 yg addinfarhani guna ialah:
- paste jjajang
(satu botol utk 10 hidangan...
since addinfarhani nak buat utk 5 orang/hidangan,
maka kena guna 1/2 botol...)
- 4 ulas bawang putih
- 1 inch halia
- 300 ml air putih
- 1 biji bawang holland (potong dadu)
- 1 biji ubi kentang (potong dadu)-rebuskan dulu sampai empuk
- 7 biji tomato cherry (belah dua)
- 2 batang cili padi (belah dua)
- 10 ketul sosej kecik/koktel (belah tiga)
- 2 ekor sotong (hiris kecik)
- 7 ekor udang (belah tiga)
- 3 sudu tepung ubi dibancuh dgn 100ml air putih
- 1 peket mee lidi.. klu xada,
bleh guna mee/maggi/spaghetti...

that's all... if korang nak tambah ayam, sayur bleh jer...
addinfarhani kurg makan sayur so mmg addinfarhani xmasukkan sayur...

cara2:
1- tumiskan bawang putih and halia sampai naik bau...
2- masukkan bawang holland, tomato, cili padi and ubi... gaul rata...
3- masukkan 300 ml air putih, 1/2 botol paste jjajang dan juga bahan basah (sotong, udang and koktel)... biarkan mendidih menggelegak, dlm 10 minit macam tu...
4- then, masukkan bancuhan tepung ubi td tu... kacau sampai pekat likat hitam mengelit...
5- dah boleh tutup api...

senang jer kan... okeyh, settle...
now utk mee lidi tu plak...
1- didihkan air satu periuk saiz sederhana...
letak satu sudu garam so cepat sikit nak didih kan...
2- bila dah menggelegak air tu, baru masukkan mee lidi tu...
3- bila dah lembut mee tu, means dah siap dah, bolehlah tapiskan mee tu b4 letak dlm mangkuk...
klu nak tau sama ada mee tu dah ok ke x,
korang tarik seurat me tu, then try belah guna tgn/sudu,putus ke x..
klu putus kira pk lah tu... but klu xpasti jgak, korg tgk kat bhgn yg korang potong tadi tu,
warna sekata x... means klu bhgn dalam still color spt yg sblm masak
but luaran color kuning lembut, mee korg xmasak lagi... 

orait... dah boleh hidang yer....
(^^,)

Mee Jjajangmyeon

Mee Jjajangmyeon

~selamat menjamu mata (^^,)~