Saturday, 30 September 2017

tipah tertipu terkena terpedaya~~~

alkisah 30 september 2017....
~tipah tertipu terkena terpedaya~~~
hot story hari ni, se'hot' matahari siang tadi
even awan mendung nak hujan...

Karnival??

yup... addinfarhani pun terkena jugak tadi...
kena tipu dgn jobsifu.com ....
pasti ada yg dah terbaca kat FB pasai karnivel nie...

bila teringat balik, mcm lawak pun ada jgak..
bukan apa, hairan jgk addinfarhani...
how event sebesar tu,
bleh tipu kami2-para penganggur yg dahagakan gaji pertama!!!
hah kau!... ayat aku...(^^,)
**aku bukan penganggur, aku just nk cari peluang yg lebih cerah...

btw, addinfarhani sampai situ lebih kurg jam 12 tgh hari...
mmg matahari terpacak atas kepala time tu...
my mum turunkan addifarhani kat entrance,
then dia pegi cari parking...

since addinfarhani jalan sorg2,
so addinfarhani just mengikut ja lah....
sampai ja kat tmpt org berkumpul,
addinfarhani tersengih sorg2...

mcm yg addinfarhani jangkakan,
ya ampunnn... ramaiiiinyaaa~~~
terus down sikit semangat nak beratur...
but dah alang2 sampai, lebih baik teruskan ja kan...

biasa laa... bila dah jalan sorg2,
automatik mulut ni kena laa rajin bertanya kan...
so, addinfarhani pun tegur one girl,
nak tahu mcm mana nak amik borg putih
(sbb addinfarhani dok tgk org kalut isi borg
sedangkan addinfarhani xnampak pun meja pendaftaran...)
that girl bgtau, kena pegi amik kat van hitam...
ada org edar borg kat situ...

so addinfarhani pun menonong jer la pegi amik borg,
and terus pegi berteduh bawah pokok...
since line still panjang,
addinfarhani malas lah nak beratur awal2...
time tu memang berpeluh abis laa...
sambil2 tu, mata dok melilau tgk org...
borang addinfarhani biar x diisi....

tiba2 ja, barisan yg panjang td,
jadi pendek...
terus addinfarhani masuk line...
masa tu jgaklah baru addinfarhani isi borg putih tuu...

tp, time dok isi tu,
terdengar la satu group ladies ni sembang...
cakap kena bayar RM10 klu nak amik borg...

addinfarhani dah rasa xsedap hati...
ya lah... xkan nak borg, kena smpi RM10...
mcm xlogik plak...

addinfarhani abaikan ja....
sbb for me, addinfarhani nak tunggu dan lihat...
since dah beratur, addinfarhani ingat nak stay
situ until pukul 1... masa tu, klu xsilap 12.15 dah...

addinfarhani sabar lagi...
and lagi sekali addinfarhani dgr org sembang...
kali ni kat bhgn depan addinfarhani plak...
sembang ttg perkara yg sama...

addinfarhani gtau my mum,
and dia ajak blah dr situ...
but still addinfarhani still ketegaq dah beratur lagi...

this time, ada sorg kenalan addinfarhani tegur addinfarhani...
terkejut jgaklah sbb addinfarhani xperasan pun dia kat belakang...
...gomen2...
then I told her about RM10/borg tu...
terus dia and kwn dia decide nak balik...
addinfarhani dah cuak dah...
nak balik, rasa mcm rugi...
sbb dah beratur kan...
so, addinfarhani decide nk beratur lagi...
hati cekal beb~~~

cer cari addinfarhani (^^,)
masa tu mamat tepi addinfarhani ni dah duduk xdiam dah...
1st reason, sbb dia pun terdgr cakap that ladies tu...
2nd reson is, few guys tanya dia dr mana dpt borg putih
and dia dgn semangat siap tunjuk straight tgn kehadapan,
point ke arah mamat baju oren,dekat2 ngan van hitam
dok tgh edar borg....
*at that time, baru addinfarhani tertanya2 apa function borg putih tu...
hmm... borg daftar lah kut...

and again, utk kesekian kalinya,
another group ladies sembang ttg perkara yg sama...
this time, yg paling tinggi antara depa tgh terangkan
proses kat sorg member dia...
mmg confident jer depa ni sembang...

dekat bab RM10/sekeping tu,
that tinggi-girl gtau mmg kena bayar...
yg menghairankan addinfarhani is,
that tinggi-girl tu mcm xtertipu pun...
sbb dia siap bercakap pasal sijil2 bagai...

and I was like, "Aik... biaq betoi??
xkan lah dia xsedaq lagi yg dah kena kencing???"

disbbkan dia rancak bersembang,
addinfarhani dgr ja lah...
masa tu mmg mata dah melilau dah...
dlm hati pulak, dah start risau...
ya lah... that tinggi-girl kata, kena bayar RM50 pulok...
*mase ni addinfarhani xtahu pun kena beli 5 borg...

"...gila!!! aku nk bayar yg RM10 pun pikiaq 10000x,
inikan RM50... kau rasa??..."

dalam aku dok penin2 lalat, bengong sorg2 tu,
tiba2 datang sorg makcik...
makcik ni mak mamat tepi aku nie...

dia berdiri tepi anak dia and terus dia ajak balik...
aku and dua tiga org terkalih muka kat makcik tuu...

since makcik tu tengok kami ni mcm termangu2,
terus dia gtau kat kami about the real thing that
happened at that event...

makcik tu gtau kami...
mula2 ada taklimat...
masa tu mereka akan gtau yg kita kena beli borg...
mereka jual sekeping RM10
and kami dikehendaki beli at least 5...
so total RM50... like what tinggi-girl tu cakap...
and kami xbleh beli 2@3 keping...
mmg kena beli 5 keping...

pastu makcik tu gtau,
kena prepare siap2 duit sbb klu dah masuk
xleh nak keluar amik duit...
b4 masuk tu make sure ada duit lebih dlm poket sbb
nanti akan ada lagi byaran...

lebih kurg mcm tu lah makcik tu gtau kami...
aku gelak ja... dlm hati aku mengucap pjg...
"...terkena sudaaa..."

terus aku keluar line,
sambil tgn aku lipat borg putih tadi,
sumbat masuk dlm file...
buat penat isi ja...
b4 aku sampai kat my mum,
aku jumpa my collengue...
aku gtau la apa yg that makcik gtau aku...
and kami hanya mampu gelak mengucap pjg~~~~

itulah alkisahnya...
sampai ja kereta,
aku tgk jam...
pukul 1 dah...

lepas tu,
mak aku ajak pegi UTC plak...
at that time,
mmg xdak mood dah but aku iyakan ja...
sampai ja kat UTC,
skali gi my mum turunkan aku kat entrance...
and dia pergi cari parking...

alhamdulillah...
urusan addinfarhani dipermudahkan...
kali ini mmg lain suasana dia...
mayb sbb semuanya tersusun, sbb tu flow dia smooth ja...
ada papan kenyataan yg pamerkan jawatan2 kosong
mengikut company...

elok abis daftar kat tingkat 4,
terus aku naik ke tingkat 5...
and I smile widely looking at booth2 company
kat sblh kiri and kanan aku...

maka menjelajah lah aku kat tingkat 5 tu smpi jam 3 ptg....
smptlah aku isi bbrp borg and walk-in interview utk satu company nie...
elok pukul 3, aku pegi kat my mum yg tgh tunggu aku kat kerusi
and ajak balik... b4 balik tu,
kami pi pekena kuih ngan nescafe ais dulu...
lapar kot...

dlm kereta, aku gelak sorg2...
mcm2 perangai org la ni...
duit punya pasai, semua jalan...
benda xlogik pun bleh jadi~~~

I'm not steroetype but inilah MALAYSIA...
klu bab nk menjatuhkan/nak naya org NO.1...
mmg la xsemua yg mcm tu,
but sampai ke saat addinfarhani tulis this entry,
dah mcm2 benda pelik addinfarhani jumpa...
and semuanya disebabkan duit....
becoz of money, macam2 bleh jadi...
~~~mmg nk kiamat dah dunia nie~~~