Tuesday, 10 April 2018

[09-04-2018] CONVO-day

alhamdullilah...
officially graduated from UiTM Kedah with Bachelor of Accountancy (Hons)...

[09-04-2018] CONVO-day

after 3 years,, finally I managed to stand on that stage again...
after 3 years, I managed to wear that jubah+topi again...
and kali ni ada penambahan hood sbb degree...
after 3 years, finally it's the time for me to say goodbye Merbok~~~

opps... forgive me...
not 3 years, but 6 years!!!
(3years=diploma; 3years=degree)
woahh... klu ikutkan, cheq dh bleh dapat kerakyatan org lembah bujang nih...(kemerepekan apa aku ni???)

dlm sedar xsedar,
dah lama rupanya aku kat bumi merbok nih...
gonna miss everything here~~
miss all the building...
miss the bau skrap...
miss the scenery...
miss alll the foods!!
miss the nasi lemak hujan panas+ayam pedas...
miss burger(TLB fasa1,4,5)+oblong pasar malam (TLB fasa5)...
miss bihun sup+moi+tongkeng ayam (TLB fasa 3)...

[09-04-2018] CONVO-day, UiTM KEDAH

sebelum2 ni, aku pernah jejak UiTM Shah Alam and Puncak Alam jer...
yg lain xpernah lagi..
so it's unfair for me to decide this...
but I still want to say this...
....UiTMKedah is the best la!!....

mostly aku baca di blog2 ex-merbokianss,
they were amazed with the scenery...
masih ada hijaunya, segarnya, landskapnya...
harapnya keadaan UiTM Kedah masih dapat
mengekalkan beautiful lanskapnya...

[09-04-2018] CONVO-day, UiTM KEDAH

[09-04-2018] CONVO-day, UiTM KEDAH

this antara tpt yg buat I say "...nie la UiTM Kedah..."

masa aku pergi tadi,
aku ada nampak beberapa perubahan...
alhamdulillah...

ada jalan baru, parking dah berbumbung...
and mcm2 lagi...
at the same time, I still could feel how calm the Uitm Kedah is...

wokeyh...
berbalik cerita convo aku...

aku konvo di UiTM Kedah....
xmcm diploma dulu, masa tu kami konvo di Shah Alam...
so, I am happpy gilaaa sbb... well...
aku dah ada di UiTM Kedah almost 6 years!
mesti arr aku nak jgak rasa konvo di tmpt aku dok berjalan berlari hari2...
and my wish granted as batch kali ni merupakan
batch ke-6 konvo di UiTM Kedah...

[09-04-2018] CONVO-day, UiTM Kedah

[09-04-2018] CONVO-day, UiTM Kedah

the Istiadat Konvokesyen UiTM Kedah ke-88 was on 09-04-2018....
and aku Sidang 1...
means my sidang start jam 7.30 a.m...

masa dapat senarai kedudukan tu, ternganga la jgak,
sbb xpernah lagi aku sidang pagi...
b4 ni masa diploma, aku sidang petang...
and my twin (degree) pun sidang ptg...
so ni 1st time kelam kabut pagi2...
haha...

why kelam kabut???

even jarak dari Jitra ke Merbok mcm dekat,
but it required more than 1 hours actually...
and this morning, kami terlewat ckit
so mmg abah aku bw laju jer...
and aku kat belakang dok bising coz ada kereta yg terhegeh bagai...
kadang2 mulut celupar aku ni, xpasai2 marah keadaan jalan...
yerla kan... dari start aku jejak Merbok sampai skrg (6tahun okeyh!)
jalan dok berlubang mcm tu jgak! adoiii...
kesian kereta2 yg lalu kwsn tu...
bila lah agaknya jalan tu nak diturap yer?
asyik dok tampong ja, jalan rosak lah...
ada plak tu, keadaan jalan xsekata...
aish! mmg mengundang kemarahan aku pagi2 ni....

kami smpi kat Dewan Perdana UiTM Kedah tepat pkul 7.25 am...
elok turun kereta, aku dah dgr urusetia dok
panggil para graduan suruh berkumpul di tepi dewan...

and I was like, "Oh No! dah lambat lah!!!"
Aku terus sarung jubah and buh Hood...
nasib baik aku study jgak cara pkai Hood kat rumah smlm
so xjadi masalah sgt nak pakai...

tanpa sarung topi, aku and my parents+makcik melangkah ke dewan...
and that time aku noticed, ramai lagi yg dok berlenggang-kangkung...
aku jadi calm sikit...

tp sekejap je lah... tiba2 dgr lagi urusetia bua pengumuman...
terus aku stop and sarungkan aku punya topi...

my parent tolong selit pin kat topi... and kat hood jgak...
then terus aku amik beg akan pegi ke khemah...
and that time aku baru perasan something...
kasut aku longgar la plak! even dah pakai stoking, still longgar lagi...
aku ignored jer...


sempat gi ambik gambar...
ni right b4 aku pi berkumpul bwh khemah...
dr jauh, mmg dok dgr urusetia paggil graduan...
and that time pkul 7.30 am, klu xsilap laa...

[09-04-2018] CONVO-day

... aku no 17 (^^,)...

bwh khemah aku ada jumpa my seniors...
semua tgh ready...
so aku amik no giliran aku, and join mereka...
and my seniors ada tolong aku betulkan my hood ...

~~~~~

orait...
b4 aku teruskan my story,
sini aku nak ingatkan sikit yer...

buat bakal2 graduan...
please follow the protocol utk convo...
org buat guideline bukan saja2...
tp demi nak jaga kegah-an istiadat konvokesyen...

klu dah protocol pun org xikut,
apa beza istiadat tu dgn majlis2 anugerah, yer dakk??
dah bayar yuran convo mahal2,
sekali convo tahap majlis anugerah sk menengah...
xbest lah kan...
at least biar la rasa mcm ada istimewa-nya istiadat konvo tu,...
bukannya utk org lain tp ianya dibuat utk kita jgak...

masa nak tunggu perarakan masuk graduan,
dapatlah aku saksikan scene2 yg... err...
boleh dikatakan xpatut jgak lah...
aku xmarah but rasa mcm
"...alamak, budak degree/diploma ke ni? xkan benda mcm ni xleh ikut??"

xdinafikan ramai antara graduan xkerja lagi..
masih bergantung hidup dekat parents....
but xkan kasut sepasang pun xada?
stoking sepasang pun xada?
seluar formal sehelai pun xada?

rata2 jwpn yg aku dgr,
"mahallah nak beli..."
atau... "Xkan nak beli semata-mata utk convo jer?"

aku mcm nak hempuk jer org2 tu... adoiii...
aku mcm nak kata...
"Sapa suruh kau guna sekali jer?
kasut, seluar, stoking semua tu bleh ja pakai masa IV..."

and to those yg bising kata xcukup duit...
"Masa kau ada ptptn dulu, xkan kau x spend utk kasut formal sepasang?
aku xrasa dlm 6 months ni (sbb kami perlu tunggu 6months sblm convo)
saiz kaki kau bertambah double... adooiii...
adik2... at least spend duit korg kat benda yg perlu...
make sure masa sem akhir tu, before duit ptptn kau abis,
kau beli siap2 utk formal event... sepasang full set...
benda2 tu kau bleh pakai masa mock iv and masa real punya iv jgak..."

nasib baik pihak urusetia prepare kasut and seluar utk diganti...
and aku perasan ada sorang urusetia tu pegang stoking yg masih baru;
lari kelam kabut, nk bg kat para graduan...
aku rasa mcm pihak urusetia plak beria2, sdgkan graduan buat derk ja....
hmmm....

aku still xpaham why org susah sgt nak faham dgn maksud "formal"...
susah sgt ker perkataan tu?
nak fesyen kaki kecik, kain belah tepi, tengah
bukan sini tempatnya...

okeyh this is secebis perasaan yg still ada dlm hati aku ni...
since aku dah curah kat sini, baru tenang ikit....

okeyh... aku nk smbg story aku ni...

~~~~~

elok jer semua ready,
para graduan dah get ready utk berarak masuk ke dewan...

it's a new experience for me...
can't describe it here but I was totally amazed on this istiadat...
xsangka UiTM Kedah dah boleh handle even mcm ni...
opps... lupa plak.. dah kali ke-6 kan...
hehe...

but something yg aku nak puji lah...
semua urusetia sabar gila!!!
muka senyum ja...
even berdepan dgn almost 430 graduan,
but mereka tenang ja... aku plak yg nervous...
seriously nervous...
masa panggil nama pun, aku xsedar...
tgk2 kaki dah melangkah...
tangan dah ready nak ambil folder
and mulut automatic say..."Terima Kasih"
and then aku turun pentas...
what!
so fast arr!!!
(^^,)

but everything goes smooth...
aku perasan, mana2 guest yg xmasuk dewan,
pihak UiTM dah prepare khemah kat luar...
siap dgn kerusi+kipas+watercooler+TV...
so mereka pun bleh tgk istiadat tu...

btw, ada 2 persembahan...
those two penyanyi tu dr unit kebudayaan...
dgn diriringi band,
mereka perform one song each...
kiranya total 2 songs lah...

lagu2 tu ialah
Permata cinta-Aiman Tino
Mimpi Yg Tak Sudah-Ibnor Riza

aku mmg tepuk dahi laa dgr lagu2 ni..
nasib baik suara best... haha...
why don't they sing lagu yg ala2 convo yer dak??
or maybe relate with persahabatan?
sbbnya sorang lagu kisah maut menjemputku...
and sorg lagi dok bermimipi xsudah...
hehe... don't mad naa.. just kidding only~~~(^^,)
nevermind... they had give their best...
thumbs up to those yg perform....

okay... elok abis ja istiadat tu,
aku laju jer keluar...
sbbnya aku batuk doh...

nak batuk puas2 kat luar...
and terus aku carik my parents...
tapi masa tu dah hampir pkul 11...

[09-04-2018] CONVO-day
masa ni pkul 11++
panassnya ya ampunn...
mmg merecik peluh abis...
aku just bergambar sikit2...
then terus pegi pulangkan jubah...
mmg masa tu aku ingat nak balik jer...
sbb dgn batuk, sakit kaki (sbb dah lama xberjalan jauh,
so kelmarin masa buat clearance mmg aku ronda uitm la...
last2 smlm sakit kaki.. hari ni plak kasut longgar, mmg lenguh+sakit semua ada)

bukan tu jer... masing2 perut dah berbunyi...
so lepas pulangkan jubah,
terus pegi makan dekat cafe UiTM Kedah...
perut masuk angin semua dah... tu yg laju je makan tu...
and at that time,
aku, my parents and makcik
mmg dah letih...
so kami balik jer...
huhu...

[09-04-2018] CONVO-day

"...so disini, aku nak conclude yg aku prefer sesi petang dari sesi pagi..."
- addinfarhani 

sampai jer Jitra, terus teringat yg brg dapat hari ni...
barang apa?
THIS!!!


so, it's gonna be like my present utk myself utk hari bersejarah ni (^^,)

"...thanks Fina sudi layan kerenah makcik nak beli HSJ goods..."
(^^,)

okeyh... that's all... pjg jgak entry kali ni...
need to stop now...
klu ikutkan hati, banyak lagi yg aku nak tulis,
but I kept it as simple as I can...
sbb esok kerja dowh!!!

skrg dah almost 1am,
but mata dok terbukak lagi..
ni mesti kes tidur ptg td...
hmm...
okeyh... oyasumi minna....
(^^,)