Thursday, 15 November 2018

Lesen Oh! License~~~

~~~konichiwa~~~

addinfarhani dah excited ni nak tulis pjg2
sbb dah lama kan xdak topic nk update berjela2 mcm ni...

orait... apa yg addinfarhani nak sembang ni???
ni haa... nak sembang about how to get your driving license...
yup, the topic is LESEN MEMANDU...

Lesen Oh! License~~~
pic from HERE

jgn xtau...
even usia dah lanjut but I'm not owning license yet; the sad truth, isn't it?
nasib baik naik basikal xperlu ada lesen...
klu perlu, mmg lesen basikal pun addinfarhani xdak lagi...

xmau dah kenang kisah lama so long short story
finally addinfarhani berjaya mencari semula
keghairahan, ke-excited-san utk mengambil kelas memandu...

doshita?

sbbnya sblm nie addinfarhani dah pernah menghadiri kelas memandu
but terberhenti di tgh jalan...

alasan is? huhu...

jiwa budak2 gi time tu~~~
ish... xlah budak2 sgt pown...
masa tu, elok jer dpt L terus xdak motivasi nak sambung kelas...
sedar xsedar dah lebih 2years...
makanya terpaksa laa addinfarhani mengulang from the scratch...

now dah kerja barulah sedar betapa pentingnya sekeping lesen itu...
bertambah penting bila dah ada aset but no lesen...
nak bawa rasa seriauuu ja.... so nak xnak kena gi ambik...

addinfarhani a bit lucky coz I meet new friend there
and fortunately we are senasib...

senasib macam mana tu?

haha...
sama2 baru ada kesedaran nak ambik lesen...
sama2 dah usia lanjut... 
kau bayangkan erk, masuk jer kelas terasa macam makcik2
sbb yg lain semua budak2 hingusan lagi...

so disini addinfarhani tergerak hati nak share my experience
and all the process needed to get driving license...

moga2 those yg hati beku xmau ambik lesen,
terbuka sikit utk ambik lesen... macam aku~~

okeyh...
I will start now....
(I will update ikut my experience so mmg post ni xkan ada ending
until I get my P-License)

-----------------------------------------------------------------

1 - Intro
2 - Daftar
3 - Ceramah 6jam [Bahagian 1]
4 - Ujian Komputer
5 - Kelas Latihan [Bahagian 2&3]
6 - Lesen B2 [Motor]
7 - Lesen D [Kereta]

***************

1 - Intro

you got two options..
pilihan pertama you boleh pergi sendiri ke pusat latihan tu
and proceed the procedure dgn bantuan kerani situ...
and pilihan kedua, you guna agent sbg org tgh utk bantu you dapatkan lesen....

addinfarhani ambil agent...
addinfarhani tahu agent ni sbb my mum dulu pun ambil kat sini...
so she suggest me to go there & my dad also convince me
utk guna that agent since mereka dah p iv that agen b4 I could do so~~~

so those yg dok kat area Jitra,
addinfarhani ambik this
Agent : Sek Memandu Leng....
Lokasi : 2 pintu dari kedai buku H.M. Othman @ bgnn sebelah BSN Jitra...
Pusat Latihan Memandu : Pusat Latihan Memandu KP Sdn Bhd

makanya, segala urusan nak buat lesen,
addinfarhani bole consult with agent Leng...
since dah bayar kan...
but actually ada beberapa part di mana
addinfarhani boleh terus berurusan dgn sekolah KP tanpa perlu jumpa agent Leng...

2 - Daftar

since addinarhani dlm mood excited,
habis jer waktu kerja 5.30 ptg,
terus addinfarhani merempit pergi jumpa agent tu...
and nasib baik still bukak lg...
rupernya kedai beroperasi until 6.30 pm....

so, masuk jer premise tu, terus one-chinese-girl
greet addinfarhani and the proses daftar START...

masa daftar tu, bagitahu lah nak ambik lesen apa...
klu nak soal jawab dulu pon bleh...
nak tanya kena berapa RM and anything pun bleh...

btw, addinfarhani amik Lesen B2(motor)+D(kereta; manual)...

berkenaan bayaran addinfarhani kena bayar
full amount utk motor
(aku daftar on 25.08.2018 and masa ni harga utk motor is RM299)
and untuk kereta, addinfarhani kena bayar RM250 sj
sbb addinfarhani choose utk bayar sikit2....
jadi, total kena get ready masa daftar is RM 549....

in simple words, motor is RM 299
Kereta is RM 250...
the balance utk kereta kena bayar ikut peringkat2...

lepas tu dah boleh set date utk ceramah 6 jam...

3 - Ceramah 6 jam [Bahagian 1]

utk sk KP, ceramah hanya diadakan hari sabtu sahaja...
addin xpasti la pulak sek lain macam mana...
ker mmg setiap sek buat ceramah hari sabtu????
I'm not sure of this...

since addinfarhani ambik 2 kelas lesen,
so addinfarhani kena hadir 2 kali ceramah...
ceramah motor 6 jam and ceramah kereta 6 jam....

utk kelas motor, I'm okay lagi
but utk kelas kereta mmg addinfarhani terlebih faham...
ngantukkk gilassss~~~

elok habis ja ceramah, dah bleh set date utk ujian komputer...
disbbkan addinfarhani guna agent, so kena balik tanya agent dulu...
sbb takut clash dgn jadual dia plak...
kang kena pergi sendiri pusat ujian tu...

**ouh ya... since addin amik 2 kelas (B2+D),
addin kena hadir semua ceramah dulu
baru bleh set date utk ujian komputer...
means, addinfarhani masuk ceramah motor dulu..
then next saturday, baru addinfarhani masuk ceramah kereta...
and after that baru addinfarhani set tarikh utk ujian...

4 - Ujian Komputer

lepas hadir dua2 ceramah,
barulah addinfarhani bleh amik ujian komputer...
 biasanya ujian komputer ada 50 soalan
and perlu LULUS 42 soalan...

but disbb addin ambik utk 2 kelas (B2+D),
addinfarhani kena lulus at least 59 soalan daripada 70 soalan...

important! utk sesiapa yg mcm addinfarhani; amik lesen motor+kereta...
masa set date utk ujian komputer,
jgn lupa utk inform/ingatkan kerani or agen
bahawa u guys amik utk 2kelas...
sbb klu u xbgtahu and diaorang plak terlupa u guys ambik utk 2 kelas,
maka u guys kena ambik ujian komputer 2 kali;
satu utk motor, satu utk kereta...

sayang arr sbb klu korg ambik asing2, korg kena jwb 100 q's
(motor 50 soalan, kereta 50 soalan)...
sedangkan klu ambik B2+D, u guys just need to answer 70 q's....

Tempat ujian tu is at Myeg changloon....

before you nak pergi ujian tu,
utk guys, you need to wear baju berkolar...
utk gilrs, bleh ja klu nk pakai jeans pown..
cuma nak diingatkan utk kaum hawa,
beg tgn xperlulah bw... simpan dlm kereta or mmg xyah bw langsung...
nnti ganggu je coz masa jawab ujian tu...

elok korg smpi myeg tu, korg akan diberi nombor...
nombor tu untuk meja yg korg akan guna utk jawab soalan....

sblm masuk bilik tu, korg kena bg IC, the thumb print...
after that korg kena duduk satu tmpt ni and smile~~~
you kena amik gambar dulu (^^,)
and you need to pay RM10 utk gambar...

**those yg ambik guna agent,
korg still kena bg gambar background putih dekat agent korg...
aku pun xsure apa jadi dgn gambar yg aku ambik dekat myeg b4 ni...

but aku perasan, dlm sistem diaorang, ada la gmbr huduh tu...
and aku sgtlah rela hati nk bg new pic dekat agent sbb
aku tau gmbr masa dkat myeg tu huduh...
dgn kena buka spek bagai, tudung herot gara2 ketaq lutut nk amik test,
I'm not asking twice when they ask new pic
bcoz pic tu akan guna utk buat lesen...
just imagine diaorg guna huduh pic utk lesen, xmauuuuu~~~

5 - Kelas Latihan [Bahagian 2&3]

addinfarhani akan terang dulu latihan wajib...
eh! jap2... semua latihan wajib but
wajib yg addinfarhani maksudkan di sini is,
you kena habiskan all hours in one day and perlu thumbprint dekat opis...
yg biasa dgr org buat latihan 2 jam tu xperlu thumbprint, just kena sign...

utk motor, kelas latihan adalah selama 9.5 jam + 6 jam latihan....
utk kereta plak, selama 5.5 jam + 10 jam latihan....

utk yg guna agent, masa ni lah you kena discuss elok2....
kang tersalah faham rugi masa ja...

addinfarhani decides utk habiskan kelas latihan wajib
utk motor (9.5jam) and kereta (5.5jam) dulu...
then baru nak settle satu2 kelas latihan biasa yg 2jam tu....

i) Motor (9.5jam)

latihan ni dibahagi kpd 2 hari...
agak2 arr nk abiskan satu hari...
office hour pun 8 jam sehari ja (^^,)
mcm biasa, addifarhani hanya free hari sabtu,
so addinfarhani pilih hari sabtu...

utk hari pertama, kelas latihan adalah selama 5,5 jam...
masa tuu, semua diajar dulu...
apa yg boleh, apa yg dilarang,
kat mana kesalahan biasa, kesalahan mandatori and everything...
then pergi pula dekat bahagian RPK - Rutin Pemeriksaan Kenderaan (motor)
and RSM - Rutin Sebelum memandu (motor)

dgr elok2 coz utk yg ni xakan diulang2 lagi dah...
cikgu2 akan ajar sekali ja, and yg lain korg yg kena buat sendiri...
ada laa kena terang few parts of motor
nd few action masa nak mula menunggang motor...
lepas semua settle, kami semua diberi helmet and motor,
and buatlah apa yg diajar tadi....

utk hari kedua kelas hanya selama 4.5jam...
and masa ni, kena ulang balik apa yg kita buat masa 1st session...
kira mcm ulangkaji laa...
sbb masa ni ja cikgu tumpu kat kita...

ii) Kereta (5.5jam)

utk yg ini, kena habiskan sehari...
and mayb bcoz of that reason, it's quite pack...
1st session, cikguakan ajar RPK (Rutin Pemerikasaan Kenderaan)
and RSM (Rutin Sebelum Memandu)....
macam motor jgak, kena dgr elok2 coz utk yg ni xakan diulang2 lagi dah...
cikgu2 akan ajar sekali ja, and yg lain korg yg kena buat sendiri...
dengar elok2, then after this session, bila korg nk bw kereta ja,
korg kena mula dgn RSM....

utk 2nd session, korg dah bleh pegang stereng...
mcm addinfarhani, even addinfarhani guna agent,
tp utk latihan wajib ni, addinfarhani kena follow cikgu sek KP jgak...
diaorg akan tgk how we drive the car...
and barulah dia adjust utk kita bw masuk ke litar/parking...

mcm addinfarhani, since addin xpenah pegang stereng,
mmg kayulah... tgn kayu, kaki pun kayu...
nasib baik gear ok sikit...
and lucky me, that cikgu benarkan addinfarhani try parking...
kiranya in that 1 hours addin pegang stereng, i got to drive all bahagian,
except yg nak kena berhenti dekat bukit tu...
(^^,)

bila habis ja settle kelas2 wajib nie,
dah bleh book date utk latihan 2 jam tu...

baki hours utk motor ialah 6jam...
and utk kereta ialah 10jam...

boleh x nak buat lebih dr 2jam sehari??
unfortunately sk KP ni xboleh...
maybe sbb ramai kot, so xdibenarkan buat latihan more than 2 hours...

apa ja nak buat masa latihan 2 jam ???
ahah! korg ulang balik apa yg diajar dlm kelas latihan wajib...
yup, just ulang that latihan..
ulang smpi muntah yerrr (^^,)

masa latihan 2 jam ni, korg xperlu nak thumbprint dah...
sampai ja terus pegi tmpt latihan....

6 - Lesen B2 [Motor]

Lesen Oh! License~~~
pic from HERE

settle kelas wajib motor and kereta,
next process is kelas latihan biasa yg 2 jam tu...

since addinfarhani amik 2 kelas, moto and kereta,
addin ada byk pilihan...
and I decide utk settlekan motor dulu....

addinfarhani inform agent Leng,
yg addinfarhani nak focus on motor dulu...
lepas tu, baru sambung dgn kereta...
nak buat satu2 sbb addin ni jenis gambra xtau nak habaq...

but ada ja org yg buat selang seli...
means dia guna 2 jam masa pagi utk buat latihan motor,
and ptg 2jam buat latihan kereta...
terpulang dekat individu masing...

*important sapa yg guna agent,
korg kena inform/tanya agent dulu yerr especially utk kereta...
masa nak buat latihan motor, korg nak book terus dekat kerani sk pun xapa...
sbb mostly, bhgn motor sk KP yg handle...
cuma utk kereta, agent yg akan personal coach...
so klu jadual dia clash, ko xbleh nk blame dia...
sbb klu korg inform dia, mesti dia akan book masa tu utk korg...

of coz lah cikgu pantau jugak...
sbb mmg akan ada silap punya...
xbg signal lah...
xangkat tgn lah...
mcm2....

okeyh!
dah abis latihan 6 jam utk motor,
addin terus book tarikh utk QTI....

QTI (Qualifying Test at the Institute)

abis jer addinfarhani buat latihan 6 jam,
then baru addinfarhani layak utk amik QTI...

QTI bahasa mudahnya test percubaan sblm JPJ...
so, klu korg failed QTI, kena ulang semula...
then baru bleh amik JPJ...

di sk KP, QTI hanya ada hari Rabu sahaja....
so, those yg kerja, apply cuti yer...
actually xperlu pun nk amik cuti smpi sehari sbb QTI ni skjp jer...
korg just amik half-day, xpun inform dkt bos korg nak masuk lewat 2 hours....
but since addinfarhani malasss nak masuk opis,
so addinfarhani apply cuti...

make sure korg sampai awal, sbb nk kena isi borg and ambik no...
smpi awal, korg bleh balik awal...
and addinfarhani org 1st kowt!
ketaq lutut xtau nak habaq...

btw, pegawai yg uji tu, bukan dr kalangan cikgu2 yg ajar motor...
ni org luar...
pssst... addinfarhani kenai those pegawai...
sbb pegawai2 tu cikgu yg ajar kereta (^^,)
walaupun begitu, diaorg professional la...
xkan yg xlayak pun depa nk bg lulus kan...
so still kena buat mcm kita buat depan JPJ nanti...

btw, my turn dalam pkul 8,30 mcm tu...
and pkul 9,30 addin dah selamat sampai rumah (^^,)
smbil tersengih2 LULUS...

elok habis jer session kita,
terus pegi ambik result and book utk tarikh JPJ....
biasanya tarikh JPJ seminggu after QTI...

JPJ

hari yg ditunggu tiba~~~~~
mmg addin smpi awai sbb addin xtau gi no giliran....
di tmpt berkumpul tu,
cikgu akan panggil nama and pegi ambil baju nombor...

and my turn is 18....
total yg JPJ harini iss 28 org...
hmmm... agak kebelakang jgklah kan...
but daijoubu....
as long as bukan yg terakhir is OK....

okey... mula2 pegawai JPJ akan bg penerangan dulu...
then baru ujian START...
seriusly suasana lain dowh!!!

budak2 kaki rempit pun smpt study lg...
haha... aku pun pasang je la telinga...

smpi jer giliran aku, terus ON...
x sedar jadi apa...
smooth ja, alhamdulillah~~~
sedar2 dah tongkat motor,
get ready nak ambik result (^^,)

btw, utk motor, bahagian 2 (ujian 6 halangan) kena lulus 36/45...
utk bahagian 3 (ujian lalu lintas), kena lulus 32/40...

and alhamdulillah, addinfarhani dah confm P utk motor (^^,)
after this, nak proceed with kereta plak.....
(^^,)